Svježi sir: nadjev za kruh
Na prvi pogled svježi sir i sir, na način na koji se inače zamišlja, nemaju toliko zajedničkih točaka. Ne može ga se rezati na kriške, a na vanjskim rubovima također nema plemenitu plijesan.
Svježi sir ima ova posebna svojstva
No svježi sir nije uzalud toliko popularan. Može se nabaviti proizveden od različitih recepata: bilo čist, sa začinskim biljem, češnjakom ili bez ikakvih dodataka – izbor je velik. Dostupan je u različitim stupnjevima masti, od onih s nižim udjelom masti s 0,2 grama masti na 100 grama te sve do 23 grama masti (svježi sir sa 60 posto masti). Udio kalcija je sa 120 miligrama na 100 grama svježeg sira relativno visok, a stoga je dobar za zube i kosti. Poznate su sorte svježeg sira, na primjer, sljedeće:
- Svježi zrnati sir
- Skuta (sir od skute)
- Rikota
- Slojeviti sir
- Maskarpone
Odakle izvorno potječe svježi sir?
Svježi sir nastaje zgrušavanjem mlijeka. Za izradu svježeg sira u zagrijano mlijeko dodaju se bakterije mliječne kiseline te sirilo. Tim se procesom mlijeko zgušnjava. Pri tome nastaje prvi lom, koji se reže sirarskom harfom. Nusproizvod toga procesa jest skuta. Kako bi se dobio svježi sir, lomljeni sir reže se na sitnu granulaciju, ponovno zagrijava te miješa s vrhnjem i solju. Masa koja pri tome nastaje osnovni je oblik svježeg sira koji se, ovisno o sorti, dodatno prerađuje.
Kada je sezona svježeg sira?
Svježi sir proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može primjenjivati svježi sir i kako se treba čuvati?
Za svježi sir, koji je u pravilu predviđen kao namaz za kruh, postoje različite mogućnosti primjene: na primjer, njime se mogu upotpuniti kreme, kremasti umaci i juhe. Pri tome je i stupanj s dva vrhnja (60 posto) i dalje ima manje kalorija od običnog vrhnja. Neotvoreni svježi sir trajat će, ovisno o roku trajanja, nekoliko tjedana. Čim se otvori, u idealnom bi se slučaju trebao potrošiti unutar tjedan dana.
Ovo se nalazi u svježem siru
Svježi sir bogat je proteinima i kalcijem te tvori dio zdrave prehrane. Svježi sir ostvaruje važan doprinos dovoljnoj opskrbi kalcijem. Osim toga, svježi sir bogat je natrijem, kalijem, magnezijem, klorom te elementima u tragovima kao što su fosfor, bakar, cink, mangan i fluorid.
kcal: 134 kcal
Ugljikohidrati: 3,3 g
Bjelančevine: 13,2 g
Masti: 7,5 g
Vitamin A: 80 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,29 mg
Vitamin B6: 0,06 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,2 mg
Kalcij: 120 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 120 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 390 mg