Avokado: sadrži masti, ne deblja
Bogat vitaminima, dijetalnim vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama – avokado je pravi plod za zdravu i uravnoteženu prehranu. Iako se polovicom avokada unosi oko 200 kalorija i 23 grama masti, ona se neće nataložiti na bokovima u obliku masnih naslaga. Budući da sadrži samo zdrave masti, on čak i pomaže suzbiti golemu želju za hranom.
Avokado ima ova posebna svojstva
Avokado pripada obitelji lovorovki. Stablo može narasti do 15 metara visine i izvorno potječe s juga Meksika. Ulje avokada već su upotrebljavali Azteci, a zbog njegova velikog udjela masti, ovaj se plod upotrebljava i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Avokado sadrži brojne važne hranjive tvari. Osim zdravih, nezasićenih masnih kiselina, sadrži i mnoge važne vitamine i mineralne tvari. Potrebno je spomenuti vitamine B i K te vitamine E i C. Također, tu su i kalij te bakar.
Odakle izvorno potječe avokado?
Avokado vuče svoje podrijetlo s juga Meksika, gdje se upotrebljava već deset tisuća godina. Danas je avokado rasprostranjen diljem svijeta te se, na primjer, može pronaći u dijelovima Južne Amerike, u Čileu u i Peruu, na jugu SAD-a, u Australiji i na jugu Španjolske, u području oko Málage i Granade.
Kada je sezona avokada?
Sezona avokada traje od kolovoza do svibnja, no u trgovinama je dostupan tijekom cijele godine. Ovisno o godišnjem dobu, plodovi potječu iz različitih područja uzgoja.
Za što se može upotrebljavati avokado i kako se treba čuvati?
Njegovo voćno meso može se jesti sirovo, a on se često upotrebljava i kao predjelo ili blago posoljen nadjev na kruhu. Preradi li se voćno meso dodatno, može se pretvoriti u umak od avokada. Ta pjenasta masa naziva se „guacamole” i vrlo je često sastavni dio punjenja tortilja. Avokado se upotrebljava u kuhinjama diljem svijeta. Čuvanje avokada može se provoditi pri sobnoj temperaturi. Ako je plod prerezan, druga se polovica po mogućnosti treba čuvati zapakirana u hladnjaku jer voćno meso na zraku lako može poprimiti smećkastu boju.
Upotreba avokada u drugim zemljama
U Brazilu se avokado također upotrebljava, na primjer, za pripremu mliječnih frapea. Za razliku od toga, u Japanu se upotrebljava za pripremu vegetarijanskog sushija. Na Tajvanu i na Filipinima smatra se ukusnom slatkom poslasticom kada mu se dodaju šećer i mlijeko.
Ovo se nalazi u avokadu
Avokado sadrži cijeli niz važnih vitamina i mineralnih tvari, kao što su vitamini E, D i B6. U slučaju manjih duševnih nemira ili stresa, avokado itekako može pomoći. Za to su zaslužni vitamini B i E te omega-3 masne kiseline. Nezasićene masne kiseline navodno potiču koncentraciju i poboljšavaju sposobnost pamćenja. Dakle, ako popodnevni umor želiš prebroditi grickalicama, možeš posegnuti i za kruhom od integralne pšenice s nadjevom od avokada.
kcal: 221 kcal
Ugljikohidrati: 0,4 g
Bjelančevine: 1,9 g
Masti: 23,5 g
Vitamin A: 12 µg
Vitamin B1: 0,08 mg
Vitamin B2: 0,15 mg
Vitamin B6: 0,5 mg
Vitamin C: 13 mg
Vitamin E: 1,3 mg
Kalcij: 12 mg
Željezo: 0,6 mg
Kalij: 487 mg
Magnezij: 29 mg
Natrij: 3 mg