Ananas: slatko-kisela egzotika
Ananas je domaća voćna biljka koja je izvorno iz Amerike, a sad se uzgaja diljem svijeta u regijama s tropskom klimom. Obično se konzumira svježe ili obrađeno tehničkim putem u voćne sokove ili kao voće u konzervi.
Ananas ima ova posebna svojstva
Riječ ananas dolazi iz guaranskog jezika, koji se govori u Paragvaju, Brazilu, Boliviji, a i u Argentini. Izvorni naziv Naná se u konačnici razvio u ananas, a značenje riječi odnosi se na glavu lišća na vrhu voća. Postoje različite sorte ananasa, koje su grupirane u pet skupina. Skupine Perolera, Španjolska, Kraljevska, Pernambuco i Cayenne - svaka od njih uključuje različitu vrstu voća, koje se razlikuju po obliku svojih vlakana, boji, čvrstini i veličini. Listovi ananasa su uski i dugi, a i relativno debeli i imaju oštre bodlje.
Čega ima u ananasu
Ananas je bogat mineralnim tvarima, enzimima i svim prirodnim vitaminima. Kad se konzumira ananas, tijelo posebno upija vitamin C i vitamin E. Željezo, magnezij i kalij su isto tako među glavnim sastojcima tog voća.
Odakle izvorno potječe ananas?
Ananas je u Europu došao sa Kristiforom Kolumbom. Prije toga, on je uzgajan u obje Amerike. Tamo nije smatran hranom, nego je bio poznat i kao lijek a bio je korišten i za proizvodnju vina . Kasnije se to voće uzgajalo i u staklenicima u Europi, ali se još uvijek najviše uvozi s Havaja. Kostarika je danas zemlja uvoznik broj 1. Ali ananasi dolaze i iz Ekvadora, Južne Afrike, Obale Bjelokosti, Gane i Hondurasa.
Kad je sezona ananasa?
Ananas je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati ananas i kako se treba čuvati?
Ananas je odličan za konzumiranje kao voće izrezano na šnite ili male zalogaje, u voćnoj salati kojoj se može dodati i jogurt, ili kao sok od ananasa. Kod azijskih jela, ananas se često koristi i daje im tipični slatko-kiseli okus. Ananas treba čuvati na deset stupnjeva. Kad se ananas izreže, on se treba rashladiti u hladnjaku i brzo konzumirati. Alternativno, već izrezani zalogaji ananasa mogu se zamrznuti.
Ovo se nalazi u ananasu
Ananas je bogat sekundarnim biljnim materijama i ima antioksidativni učinak. Tu su važni građevni elementi katekini, epikatekini i galna kiselina. Vrijedi napomenuti i da enzim bromelain, koji potiče cirkulaciju krvi, ima protuupalni učinak i stimulira probavu. Ananas je bogat raznolikim enzimima. Pored toga, ananas sadrži puno važnih vitamina i mineralnih tvari. Vrijedi spomenuti vitamin A, vitamin C, vitamin E, kao i vitamine B1, B2 i B6. Prisutni minerali su kalij, natrij i željezo.
kcal: 56 kcal
Ugljični hidrati: 12,4 g
Bjelančevine: 0,5 g
Masti: 0,2 g
Vitamin A: 10 µg
Vitamin B1: 0,08 mg
Vitamin B2: 0,03 mg
Vitamin B6: 0,08 mg
Vitamin C: 20 mg
Vitamin E: 0,1 mg
Kalcij: 16 mg
Željezo: 0,4 mg
Kalij: 172 mg
Magnezij: 17 mg
Natrij: 2 mg