Dunje: zlatne i aromatične
Dunje su koštuničavo voće i tu se pravi razlika između jabučaste i kruškaste dunje. Jabučaste dunje imaju prilično trpki okus, dok kruškaste dunje karakterizira blag okus. Samo stablo dunje također se može usporediti sa stablom jabuke ili kruške. Ona botanički pripada obitelji ruža.
Dunja ima ova različita svojstva
Dunja pripada obitelji koštuničavog voća. To voće se uzgaja u vidu stabla ili grma. Za prve plodove mladom stablu može proći i do četiri godine. Dunja ima zlatnožutu boju. U pulpi se nalaze tvrde jezgre. Dunja ima ugodan, intenzivan miris. Okružena je blago vunastom korom.
Čega ima u dunji
Dunja je bogata vitaminom C, osim toga sadrži željezo, fluor, tanine, kalij, bakar, mangan, natrij, pektin i cink u obilnim količinama. Zbog visokog sadržaja vitamina, minerala i elemenata u tragovima, dunja se često koristi u prirodnoj medicini kao i u preradi hrane.
Odakle izvorno potječe dunja?
Dunje izvorno poječu s istočnog Kavkaza i Zakavkazja. Kasnije su se uzgajale i u Turskoj, i čak u Afganistanu. U srednjoj Europi pojavljuju se od 9. stoljeća. Tamo su rasle uglavnom u toplijim vinogradarskim krajevima. Danas dunje dolaze iz Azije i Europe. Međutim, većina dunja se bere u Uzbekistanu. Drugi najveći proizvođač je Turska, nakon koje slijedi Kina i zatim Iran.
Kad je sezona dunje?
Plodovi se beru u kasnu jesen, odnosno od listopada do sredine studenog.
Za što se može upotrebljavati dunja i kako se treba čuvati?
Dunje obično imaju prilično gorak okus kada su sirove. Stoga su najprikladnije za preradu u marmelade i želee. Koriste se i za izdašna jela kao što su janjeći tajine ili orijentalno pirjana teletina. Priprema se na isti način kao i jabuke ili kruške, ali se najprije mora istrljati vunasta kožica.
Ovako dunje ostaju svježe
Dunje imaju vrlo osjetljivu vanjsku koru, pa se lako oštete. Za optimalno skladištenje, dunje treba stoga postavljati mekano i u jednom sloju. Ako se postupa pažljivo, mogu se čuvati nekoliko mjeseci na hladnoj temperaturi. Dunje nisu osjetljive na hladnoću.
Čega ima u dunji
Dunja je bogata vlaknima i pozitivno djeluje na crijeva. Dunje sadrže mnoge važne vitamine i minerale kao što su željezo, cink, kalij i natrij. Ona je također niskokalorična, s oko 40 kilokalorija na 100 grama.
kcal: 38 kcal
Ugljični hidrati: 7,3 g
Bjelančevine: 0,4 g
Masti: 0,5 g
Vitamin A: 6 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,03 mg
Vitamin B6: 0,04 mg
Vitamin C: 14 mg
Vitamin E: 0,4 mg
Kalcij: 10 mg
Željezo: 0,6 mg
Kalij: 183 mg
Magnezij: 8 mg
Natrij: 2 mg