Stakleni rezanci: izvrstan izvor energije
Posebnost staklenih rezanaca je ta što su vrlo tanki i, nakon što se skuhaju, gotovo nevidljivi. Tanke niti lako se mogu slomiti kada su suhe. Kada ih se nakratko položi u vodu, brzo će omekšati i gotovo su prozirna – odakle i njihov naziv.
Stakleni rezanci imaju ova posebna svojstva
Stakleni rezanci sastoje se od škroba i vode. Škrobno brašno ove azijske tjestenine potječe od graška, kukuruza ili pak mungo graha. Stakleni rezanci bogati su ugljikohidratima, sadrže malo proteina te ne sadrže masti ni sol. Stakleni rezanci iz Koreje proizvode se, između ostalog, od škroba od slatkog krumpira. Stakleni rezanci prozirni su i bezbojni, imaju sluzavu konzistenciju nalik želeu i neutralna su okusa. Razmjerno su bogati kalorijama i prvenstveno isporučuju velike količine energije.
Odakle izvorno potječu stakleni rezanci?
Stakleni rezanci imaju tisućljetnu tradiciju u Aziji. U Kini su se stakleni rezanci već prije 4000 godina posluživali kao glavno jelo, u povrtnim i mesnim juhama. I u Japanu su stakleni rezanci poznati već nekoliko tisuća godina, a ondje se već odavno upotrebljavaju kao prilog u aromatičnim ribljim juhama. Međutim, u međuvremenu su stakleni rezanci rasprostranjeni diljem svijeta. Posebno su na europskom i sjevernoameričkom kontinentu, koji se odlikuju isprepletenom mrežom azijskih restorana i zalogajnica, stakleni rezanci u međuvremenu postali vrlo popularni i relativno se često nalaze na jelovniku.
Kada je sezona staklenih rezanaca?
Kod staklenih rezanaca nije riječ o sezonskom proizvodu, zbog čega se tijekom cijele godine proizvode i postavljaju u maloprodaju. Mogu se kupiti u sušenu, svježem i zamrznutu obliku. Također, staklene je rezance relativno jednostavno samostalno proizvesti. Posebno često azijske zalogajnice ili restorani sami proizvode svoje staklene rezance.
Za što se mogu upotrebljavati stakleni rezanci i kako se trebaju čuvati?
Stakleni rezanci služe kao klasičan prilog istočnoazijskim povrtnim, mesnim ili ribljim juhama. Pri tome se rezanci samo polažu u vruće juhe i nakratko termički obrađuju. Staklene rezance nije potrebno dugo zagrijavati, no oni se ne bi trebali jesti sirovi. Također, popularno je prženje, pečenje na roštilju, prženje u dubokom ulju i kuhanje na pari svježih staklenih rezanaca.
Ovako treba čuvati staklene rezance
Nekuhani stakleni rezanci uslijed malog udjela vode imaju dugačak vijek trajanja u skladu s otisnutim rokom trajanja. Za razliku od njih, kuhani stakleni rezanci mogu se tek kratko čuvati u hladnjaku i morali bi se potrošiti u što kraćem roku. Sami rezanci neutralna su okusa, no lako poprimaju arome i tvari okusa.
Ovo se nalazi u staklenim rezancima
Stakleni rezanci od škroba mungo graha prikladni su za osobe s osjetljivim probavnim sustavom. U slučaju nepodnošljivosti glutena mogu se odabrati stakleni rezanci od kukuruza, graška ili škroba od slatkog krumpira. Stakleni rezanci ne sadrže mast ni sol te su stoga idealni za prehrambene planove u okviru kojih je potrebno izostaviti upravo te sastojke.
kcal: 351 kcal
Ugljikohidrati: 86 g
Bjelančevine: 0 g
Masti: 0,1 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0 mg
Vitamin B6: 0,1 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 25 mg
Željezo: 2 mg
Kalij: 10 mg
Magnezij: 3 mg
Natrij: 10 mg