Dvopek: hrskavi međuobrok
Pojam „dvopek” označava dvaput pečeni kruh, a njegova je povijest bogata i seže unatrag u povijest sve do doba drevnog Rima. Tada se kruh dvaput pekao zbog dvaju razloga: morao se osigurati što dulji rok trajanja, a usto je trebao biti što lakši kao prehrana tijekom vojnih pohoda legionara.
Dvopek ima ova posebna svojstva
Dvopek je većini poznat kao grickalica iz djetinjstva. Pri tome je riječ o pecivu nalik kruhu koje je dostupno u najrazličitijim varijantama. Poznato već tijekom drevnog Rima, ovo je pecivo tijekom stoljeća ispisalo istinsku priču o uspjehu. Tako je bilo omiljena prehrana tijekom vojnih pohoda ili istraživanja, a i pomorci su ga nosili sa sobom na plovidbe. Goethe je ovo hrskavo pecivo posebno volio jesti uronjeno u čokoladu, a i carevi na dvorovima u Berlinu, Beču, Carigradu i Rusiji naručivali su dvopek od njemačkih poduzeća.
Odakle izvorno potječe dvopek?
Povijest dvopeka seže unatrag sve do doba drevnog Rima, kada je bio poznat kao „panis frixus”. Tvrdi se kruh prije konzumacije omekšao u vodi, kako bi bio lakše jestiv. Dvopek su poznavali i drevni Grci. Nazivali su ga „dipyritai”. U Njemačkoj se pojam „Zweygeback” prvi put pojavio tijekom 15. stoljeća u području oko Kölna.
Kada je sezona dvopeka?
Dvopek je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati dvopek i kako se treba čuvati?
Dvopek se danas upotrebljava na razne načine. Tako se u njemu može uživati, u kombinaciji s raznim namazima ili nadjevima, kao jelo s kruhom, ali i – uroni li se u mlijeko ili čokoladu – kao slastan međuobrok. Dvopek je već dugo vremena poznat i kao hrana za bebe. Brojni roditelji svojoj djeci daju komadić dvopeka za grickanje ili od dvopeka te mlijeka ili soka pripremaju hranjivu kašu. I u slučaju želučanih tegoba ili oboljenja želuca ili crijevnog trakta dvopek je namirnica koja se rado upotrebljava jer gotovo uopće ne nadražuje želudac i lako je probavljiv.
Ovako se treba čuvati dvopek
Dvopek se u pravilu prodaje zavaren jer u tomu obliku ima dulji rok trajanja. Nakon otvaranja treba se čuvati na hladnom i suhom mjestu. Nakon što se otvori, dvopek se, uslijed dehidracije provedene tijekom proizvodnje, i dalje može čuvati gotovo 4 tjedna.
Ovo se nalazi u dvopeku
Dvopek je vrlo lako probavljiv, posebno u slučaju osjetljivog želučano-crijevnog trakta. Također, dvopek opskrbljuje tijelo najpotrebnijim hranjivim tvarima.
kcal: 368 kcal
Ugljikohidrati: 73,1 g
Bjelančevine: 10 g
Masti: 4 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,13 mg
Vitamin B2: 0,07 mg
Vitamin B6: 0,08 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,2 mg
Kalcij: 40 mg
Željezo: 1,5 mg
Kalij: 160 mg
Magnezij: 16 mg
Natrij: 265 mg