Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ječam: hranjiv i svestran

Biserni ječam glavna je namirnica u mnogim zemljama širom svijeta i proizvodi se od zrna ječma. Izraz „ječam“ vuče korijene iz slavenskog područja i može se opisati kao krupica ili tuča. Biserni ječam ima dugu tradiciju koja seže još u 17. stoljeće. Iako se primarno pravi od ječma, može se praviti i od drugih žitarica poput pšenice. Biserni ječam stoga je svestran i ima trajno mjesto u povijesti prehrane.

Korisno je znati

Ječam ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled ječma

Ječam, napravljen od oljuštenih zrna ječma, upotrebljava se u mnogim kulinarskim tradicijama diljem svijeta. Bogat je vlaknima, proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Posebno zbog visokog udjela vlakana osigurava dugotrajan osjećaj sitosti i time smanjuje osjećaj gladi. Ječam se upotrebljava u juhama, varivima, salatama, prilozima i proizvodima od žitarica kao što su kruh i žitne pahuljice. Ječam od cjelovitog zrna prirodno ne sadrži gluten.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe ječam?

Ječam se dobiva iz biljke ječma (Hordeum vulgare), jedne od najstarijih kultiviranih žitarica na svijetu. Udomaćeni ječam potječe s Bliskog istoka i tamo se uzgaja tisućama godina. Najstariji arheološki nalazi ječma potječu iz današnjeg Iraka i stari su oko 10 000 godina.


Sezona

Kada je sezona ječma?

Dostupnost ječma uzgojenog u različitim dijelovima svijeta ovisi o čimbenicima kao što su vrijeme uzgoja i regionalna klima. Ječam je općenito dostupan tijekom cijele godine jer se može sušiti i skladištiti nakon žetve. Glavna žetva ječma od kojeg se pravi ječam obično se odvija u kasno ljeto ili ranu jesen. Nakon žetve, zrna ječma se suše i ljušte kako bi se dobio biserni ječam. Sušeni ječam tada se može pohraniti i upotrebljavati tijekom cijele godine.

Naše ponude osnovnih prehrambenih proizvoda

Vrijedi od 25.10.2024 do 26.10.2024


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati ječam i kako se treba čuvati?

Ječam su oljuštena i polirana zrna ječma i ima mnoge namjene u kuhinji. Posebno je popularan u juhama i varivima. Ječam možete poslužiti kao prilog raznim jelima, slično riži ili cous-cousu, ali idealan je i u salatama. Ječam se često upotrebljava u rižotima kao zdravija alternativa Arborio riži. Ječam također ima odličan okus u popečcima ili pljeskavicama. U nekim regijama upotrebljava se u slatkim jelima.

Pravilno skladištenje čuvanje ječma ključno je za osiguranje njegove kvalitete i roka trajanja. Suhi i hermetički pakirani ječam može se bez problema čuvati godinu dana. Treba ga čuvati na suhom i hladnom mjestu, idealno ispod 15 stupnjeva Celzijusa. Važno je izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost jer ona može utjecati na kvalitetu. Kako bi se ulaz zraka sveo na najmanju moguću mjeru, preporučljivo je upotrebljavati hermetički zatvorenu posudu.



Sastojci

Ovo se nalazi u ječmu

Ječam je žitarica bogata hranjivim tvarima i nudi brojne zdravstvene prednosti. Posebno je bogat vlaknima, ima nizak glikemijski indeks za stabilizaciju razine šećera u krvi i sadrži topiva vlakna poput beta-glukana. Na primjer, potiče smanjenje razine LDL kolesterola.

Također osigurava važne vitamine i minerale poput vitamina B, magnezija, željeza i cinka. Osim toga, ječam sadrži antioksidanse koji mogu zaštititi tijelo od slobodnih radikala. Sve u svemu, vrijedan je dodatak prehrani.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 338 kcal

Ugljikohidrati: 71 g

Bjelančevine: 10,4 g

Masti: 1,4 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,09 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,22 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,2 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 18 mg

Željezo: 2,8 mg

Kalij: 250 mg

Magnezij: 65 mg

Natrij: 5 mg