Riža: svestran prilog
Riža je jedna od najstarijih uzgojnih biljki na svijetu i danas se poglavito uzgaja u Aziji. Prirodna riža, blanširana riža, riža dugog zrna, ljepljiva riža, riža okruglog zrna ili divlja riža: raznolikost vrsta riže koje su dostupne u maloprodaji zbilja je velika uz 1000 ponuđenih sorti.
Riža ima ova posebna svojstva
Riža sadrži važne mineralne tvari, elemente u tragovima i vitamine te različite vitamine skupine B, vitamine E i nijacin te pantotensku kiselinu, a usto se odlikuje malom količinom natrija i velikom količinom kalija. Riža se lako probavlja i, kao cjelovito zrno ili divlja riža, također je posebno zasitna. Integralna riža sadrži znatno više hranjivih tvari.
Odakle izvorno potječe riža?
Riža se kao kultura uzgaja već najmanje 7000 godina. Kina je država podrijetla, odakle se biljka riže proširila u druge azijske države. Arheološki dokazi svjedoče o uzgoju riže koji se i u Indiji provodio prije oko 6000 godina. U međuvremenu se riža proširila diljem svijeta.
Kada je sezona riže?
Riža je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine. Klasičan način uzgoja riže jest na navodnjavanim terasama. Unatoč suvremenim tehnikama, kod uzgoja riže i dalje se puno toga odvija ručnim radom, od sadnje biljke sve do ubiranja. Ovisno o sorti i uvjetima uzgoja, berba je moguća čak i do triput godišnje. Površina na kojoj se uzgaja cijelo je vrijeme preplavljena vodom, a voda se odvodi tek povodom berbe. Zahvaljujući navodnjavanju smanjuje se količina korova i štetočina.
Za što se može upotrebljavati riža i kako se treba čuvati?
Riža je svestran prilog raznim jelima. Ovisno o sorti, upotrebljava se na razne načine. Aromatična sorta kao što je basmati ili tajlandska mirisna riža ima drukčiji okus od divlje riže, riže okruglog zrna, riže za sushi ili ljepljive riže. Važno je znati da su za svaku sortu tijekom pripreme potrebne različite količine vode. Kako bi riža imala dugačak rok trajanja, mora se čuvati na suhom mjestu. Ona privlači vlagu, što vodi do kvarenja. Osim toga, riža se treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, idealno zrakonepropusno zatvorena. Tako će se, ovisno o sorti, moći čuvati do tri godine. Kuhana se riža u hladnjaku može čuvati nekoliko dana.
Ovo se nalazi u riži
Riža je posebno dobro probavljiva i stoga je dobro prikladna kao posna hrana. Nesoljena riža bez dodataka uspješno se upotrebljava za uklanjanje viška tekućine iz organizma. Neoljuštena riža još sadrži sve vitamine i vrijedne sastojke.
kcal: 345 kcal
Ugljikohidrati: 74,1 g
Bjelančevine: 7,2 g
Masti: 2,2 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,41 mg
Vitamin B2: 0,09 mg
Vitamin B6: 0,28 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,7 mg
Kalcij: 16 mg
Željezo: 3,2 mg
Kalij: 238 mg
Magnezij: 119 mg
Natrij: 10 mg