Dalmatinac uzgaja sočne domaće jagode nadomak Zagreba
Sezona je jagoda - gdje god se okrenemo, sve se crveni. Kako bismo otkrili odgovore na mnoga važna pitanja poput: za što je dobra jagoda, kako se uzgaja, kako se odvijaju procesi branja te koje sve vrste postoje, morali smo skoknuti do Kupinečkog Kraljevca.
Giorgio Jurić, kršni Dalmatinac koji je od svoga djeda naslijedio ime, negdje u genima ima i malo poduzetničkog duha. Ipak je životni pothvat doseliti iz Zadra u Zagreb i započeti proizvodnju jagoda. Dobro poznati miris svježih jagoda prvi je znak da se radi o vrhunskoj kvaliteti, a kada ih zagrizete, tu tek pocinje čarolija. Okus Giorgijevih jagoda zapravo je okus djetinjstva.
Domaće jagode iz Kupinečkog Kraljevca
Giorgio Jurić omiljeni je Dalmatinac Kupinečkog Kraljevca, čiji se OPG prostire na površini od pet hektara. OPG Jurić, kao i brojni drugi OPG-ovi u okolici Zagreba, plasira svoje jagode u
Kaufland putem Fragarije, tvrtke koja se bavi proizvodnjom, otkupom, kooperacijom i organizacijom proizvodnje jagoda.
Zanimljivo je reći da su vlasnik Fragarije, Tihomir Peraić i Giorgio Jurić, prijatelji iz studentskih dana. Prije 30 godina osvajali su srca po zagrebačkim klubovima, a danas zajedno proizvode jagode pod imenom Croatian Berries, koje svaki dan stječu nove obožavatelje.
Fragaria danas ima 82 zaposlenih, od kojih je 12 diplomiranih agronoma s višegodišnjim iskustvom. Svake godine raste sve više jagoda na novim nasadima te trenutačno ima organiziranu proizvodnju voća na više od 200 hektara te povrća na 50 hektara.
"Sezona domaće jagode je kratka, traje od kraja travnja do sredine lipnja" - kaže Giorgio Jurić. Modernom tehnologijom i izborom vrsta nastoji se produljiti sezona jagoda kako bi zaljubljenici u ovo voće mogli u njemu uživati barem šest mjeseci u godini te kako bi se kvalitetno popratila turistička sezona.
Priprema za novu sezonu
Kako bismo u svibnju uživali u domaćim jagodama, već u lipnju počinju pripreme za novu sezonu - planiranje nasada, postavljanje baula s perforiranom folijom pod kojom se nalazi natapanje (kap na kap)... Na tako pripremljene baule sadi se novi nasad.
"Jagoda je kultura koja traži mnogo pažnje te jako mnogo ljudskog rada za održavanje. Za vrijeme mirovanja, u zimskim mjesecima, postavljamo konstrukcije za plastenike, a sve u svrhu dobivanja što kvalitetnijeg proizvoda u vrijeme berbe. U proljeće moramo voditi računa o ishrani biljke, zaštiti, plijevljenju te o brojnim drugim aktivnostima kako bismo dogurali do berbe kada je na našem nasadu kao u mravinjaku. Ali vjerujte mi, vrijedno je truda", kaže Giorgio.
Pročitaj još o svježini i kvaliteti naših proizvoda
Sorte jagoda
Postoji mnogo sorti jagoda, ali po izgledu, okusu i prilagodbi klimatskim uvjetima okolice Zagreba samo je jedna jedina.
Popularno se zove jagodica Purgerica, a zapravo je riječ o sorti clery koju naši sugrađani jako dobro prepoznaju. Iako je njezin prinos nešto manji od drugih sorti, daleko je najkvalitetnija", kaže jedini Giorgio u Kupinečkom Kraljevcu te dodaje kako su vrlo dobre sorte i joly, asia i sibila.
Nevjerojatno koliko se moćnih sastojaka krije u toj slatkoj bobici. Crvena boja jagode, naime, sadrži antocijanine, koji pomažu pri mršavljenju i poboljšanju kratkoročnog pamćenja, prepune su C vitamina, vlakana i kalija koji su dokazano dobri za srce i krvni tlak, sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su važni za zdravlje kostiju...
Suradnja s Kauflandom
"Svaki dan berba jagoda počinje u 6 sati ujutro. Jako smo ponosni što smo uspjeli u tome da prođe tek nekoliko sati od berbe do toga da domaću jagodu možete kupiti u domaćim dućanima", kaže voditelj proizvodnje Fragarije, koja već 15 godina surađuje s Kauflandom te po sezoni isporuči 100 tona domaćih jagoda.
Telegram Media Grupa, svibanj 2018.