Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Ulje šafranike: kuhinja, koža, kosa

Ulje šafranike svestrano je upotrebljivo te se prvenstveno odlikuje svojim sastojcima koji potiču zdravlje. Ovom namirnicom možeš ne samo pripremati slasne recepte u kuhinji, već i činiti dobro svojoj kosi. Često ga u trgovini možeš pronaći pod ovim nazivom. Ovdje ćemo otkriti na što moraš obratiti pozornost tijekom upotrebe ulja šafranike te s kojom ga je namirnicom najbolje kombinirati.

Definicija

Što je ulje šafranike?

Ulje šafranike u detaljnom prikazu

Ulje šafranike proizvodi se od sjemenki biljke šafranike (Carthamus tinctorius). Okus je nalik orahu, a sličan je i okusu suncokretova ulja. Šafranika se odlikuje činjenicom što su njezini listovi intenzivne zeleno-crvene boje. Od njih se dobiva flavonoidno bojilo kartamin. U pojedinim se europskim jezicima šafranika stoga u prijevodu naziva i „lažni šafran”. Biljka ima zeljast izrast s dugačkim glavnim korijenom.


Podrijetlo i sezona

Podrijetlo i sezona ulja šafranike

Ova biljka izvorno potječe s afričkog kontinenta, no do sada je već proputovala gotovo cijeli svijet. Ovdje ćeš saznati gdje se i kako uzgaja šafranika.

Odakle izvorno potječe ulje šafranike?

Šafranika izvorno potječe iz Egipta. Danas se poglavito uzgaja ovdje:

  • Indija
  • Meksiko
  • Australija
  • Sredozemno područje
  • SAD
  • Švicarska

Nakon faze rasta od oko pet mjeseci moguće je ubrati šafraniku.

Kada je sezona ulja šafranike?

Razdoblje berbe šafranike seže, ovisno o vremenskim uvjetima, od kolovoza do rujna. Zrelost plodova može se prepoznati i po smeđim, suhim listovima. Glave plodova intenzivne su crvene boje. Ubrane biljke mogu se sušiti pri temperaturi od 50 do 60 Celzijevih stupnjeva kako bi se iz njih lakše mogle izvaditi sjemenke. A kako bi se od sjemenki moglo proizvesti ulje, one se nekoliko mjeseci moraju čuvati na hladnom i suhom mjestu. Zatim se sjemenke mogu nastaviti prerađivati u uljnoj preši.


Hranjive vrijednosti

Hranjive vrijednosti ulja šafranike: kalorije, vitamini i mineralne tvari

Ovaj svestrani talent može se upotrebljavati na razne načine, a može se pronaći i u medicini kao sredstvo za snižavanje vrućice. Ono se upotrebljava za jačanje srca i krvožilnog sustava te radi sprječavanja arterioskleroze. U kineskoj se medicini ulje šafranike upotrebljava kao sredstvo za ublažavanje bolova. Ovo ulje sadrži linolnu kiselinu, koja ima protuupalni učinak. Može se nanijeti i u slučaju problema s kožom, kao što su ekcemi, za poticanje zacjeljivanja.

Hranjiva vrijednost
 

kcal: 900 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 100 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 48,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 1 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg


Usporedba

Ulje šafranike u usporedbi: suncokretovo, repičino i maslinovo ulje

Ulje šafranike biljno je ulje visoke kvalitete. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina čini ovu namirnicu posebno vrijednom za metabolizam jer naše tijelo ne može samostalno proizvoditi ove masti.

Suncokretovo ulje preša se iz sjemenki suncokreta te je također bogato vitaminom E – više od bilo kojeg drugog biljnog ulja. No značajan je i udio višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Za razliku od toga, repičino ulje, kada se usporedi s drugim uljima, sadrži najmanje zasićenih masnih kiselina te je bogato jednostruko nezasićenim masnim kiselinama.

Maslinovo ulje ima velik udio jednostruko zasićenih masnih kiselina. To ga čini dobrom nadopunom uljima s višestruko nezasićenim masnim kiselinama.

Za naše je tijelo odlučujući omjer višestruko nezasićenih masnih kiselina omega-3 i omega-6. U pravilu konzumiramo previše omega-6 masnih kiselina jer su one sadržane u brojnim namirnicama (na primjer, u jajima, siru, peradi, maslacu itd.). Ta prekomjerna količina može se negativno odraziti na našu razinu kolesterola u krvi. Medicinski stručnjaci preporučuju omjer od najviše 5 : 1 u pogledu omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Repičino ulje i ulje šafranike imaju izvrstan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina, pri čemu repičino ulje postiže čak nešto bolje rezultate. Nažalost, suncokretovo ulje ne raspolaže tim omjerom, no zato je još bogatije vitaminom E.


Zdravstveni aspekt

Je li ulje šafranike zdravo?

Da, i to prilično. Ovo visokokvalitetno ulje sadrži brojne masne kiseline i vitamin E.

Ulje šafranike sadrži zdrave masne kiseline

Omega-6 masne kiseline, među koje se ubraja i linolna kiselina, u pravilu su poglavito sadržane u mesu i ribi. Ovo je ulje vegetarijancima i veganima svojevrstan „Sveti gral” jer uljem šafranike mogu pokriti svoje potrebe kada je riječ o linolnoj kiselini. No postupaj oprezno: previše omega-6 masnih kiselina također je nezdravo jer ljudsko tijelo tada više ne može pravilno prerađivati također važne omega-3 masne kiseline. Dok prevelika količina omega-6 masnih kiselina potiče upale u tijelu, omega-3 masne kiseline sprječavaju ih. U skladu s time, važna je ravnoteža između ovih dviju masnih kiselina.

Ulje šafranike poglavito se sastoji od višestruko nezasićenih masnih kiselina koje se mogu pozitivno odraziti na razinu kolesterola u krvi i metabolizam. Omega-3 masne kiseline k tomu se ubrajaju u višestruko nezasićene masne kiseline.

Podrška imunološkom sustavu

Kao što je već spomenuto u prethodnom odlomku, ova namirnica sadrži omega-3 masne kiseline, koje mogu sprječavati odnosno ublažiti upale te ojačati imunološki sustav.


Kozmetika

Ulje šafranike upotrebljava se i za kozmetiku

Kozmetički proizvodi s uljem šafranike mogu postići pozitivne rezultate posebno u slučaju masne kože jer ulje šafranike matira kožu, prodire brzo, ali ne i duboko te nema naknadno mašćenje. U kombinaciji s drugim uljima (ulje konoplje, ulje sjemenki ribiza, ulje sjemenki grožđa) ulje šafranike prikladno je i za tretiranje kožnih nečistoća. Kada se zaokruži babasu uljem ili biljnim skvalanom, moguće je postići uspješne rezultate. Udjeli vitamina K idealno su prikladni za tretiranje kuperoze ili rozaceje te tamnih kolutova oko očiju.

Djelovanje ulja šafranike na koži i kosi

Ulje šafranike ima brojne pozitivne učinke, a može se upotrebljavati i za suzbijanje masnog vlasišta i peruti. Sadržana linolna kiselina osigurava uravnoteženu količinu mašćenja i vlažnosti vlasišta. Redovita masaža glave uljem šafranike bolje opskrbljuje pojedine stanice kose hranjivim tvarima te može spriječiti i ispadanje kose.

Vitamini A i E štite gornji sloj kože te potiču vlastitu regeneraciju stanica kože. Ulje šafranike odlikuje se visokim udjelom vitamina E, zahvaljujući čemu može pomoći protiv tamnih kolutova oko očiju, crvenila i akni. Također, može uravnotežiti masnu kožu te je ponovno učiniti podatnom na dodir. Zahvaljujući velikom udjelu linolne kiseline idealno je prikladno za masnu i mješovit kožu jer je lagano ulje koje ne stvara nikakav sloj.

Ovako ćeš svoju kožu njegovati uljem šafranike

Svakodnevno upotrebljavaj ovo ulje, bilo ujutro ili uvečer, ili ga uvrsti u svoju svakodnevnu rutinu njege kože.

  1. Najprije očisti lice blagim proizvodom za čišćenje koji ne uklanja preveliku količinu masti.
  2. Nakapaj nekoliko kapljica ulja po koži. Količina se može razlikovati ovisno o koži. Isprobaj razne količine dok ne pronađeš onu koja ti savršeno odgovara.
  3. Blago umasiraj proizvod vrhovima prstiju. Koža će ga relativno brzo upiti te ne bi trebao preostati nikakav sloj masti.

Naš savjet u slučaju vrlo osjetljive kože: utapkaj ulje na crvenilo ili akne. Međutim, nemoj ga trljati u kožu radi izbjegavanja daljnjih nadražaja kože.


Kupnja i čuvanje ulja šafranike

Kupnja i pravilno čuvanje ulja šafranike

Ovo podcijenjeno i ne baš suviše poznato čudotvorno ulje može se pronaći u gotovo svakom supermarketu. Objasnit ćemo ti na što tijekom kupnje trebaš obratiti pozornost i kako ćeš ga najbolje čuvati.

Kupnja ulja šafranike: u nastavku donosimo na što trebaš obratiti pozornost

Tijekom kupnje ulja šafranike potrebno je paziti na nekoliko stvari. Kao prvo, postoje dvije vrste ulja šafranike: jedna se vrsta rafinira, uslijed čega ima vrlo nizak udio zasićenih masnih kiselina. Druga je nerafinirana i hladno prešana, zbog čega se odlikuje većim udjelom vitamina A i E te važnih masnih kiselina.

Kao drugo, odlučujuću ulogu ima kvaliteta proizvoda. Stoga je najbolje posegnuti za organskim proizvodom. Ulje šafranike ne bi smjelo imati sporedne mirise po truleži ili ribi te nakon njega ne bi smio ostati nikakav okus u ustima kada se konzumira sirovo. Također, boja bi morala biti jarko žuta ili narančasta.

Pravilno čuvanje ulja šafranike

Neotvorena boca ulja šafranike mora se čuvati na tamnom i suhom mjestu kako bi se dulje vrijeme moglo upotrebljavati. Ulje se nakon otvaranja, uz jednako čuvanje, mora potrošiti unutar razdoblja od četiri do osam tjedana jer će se u protivnom pokvariti.


Upotreba

Kako se može upotrebljavati ulje šafranike?

Ovaj je proizvod svestrano upotrebljiv te se može, kao što je već opisano u prethodnim poglavljima, upotrebljavati za kuhinju, kožu i kosu.

Kakav je okus ulja šafranike?

Ima ukusan okus koji blago nalikuje orasima, no neki bi okus opisali i kao neutralan.

Ulje šafranike najbolje je upotrebljavati hladno

Ulje šafranike ima najveći prirodni udio linolne kiseline. Uslijed svojstva linolne kiseline što se, uz utjecaj vrućine, brzo razgrađuje, ulje šafranike ne preporučuje se za kuhinju kao ulje za prženje ili pečenje (točka dimljenja pri 150 Celzijevih stupnjeva), već hladno kao ulje u salatama. Ulje šafranike prikladno je i za upotrebu u okviru dijeta. U ulju su sadržane posebno velike količine vitamina A i K.

Može li se ulje šafranike pržiti?

Ne, odnosno posebno biljno ulje ne bi se smjelo suviše zagrijavati jer ima vrlo nisku točku dimljenja (150 – 160 Celzijevih stupnjeva). Bolje ga je upotrebljavati hladno, na primjer, uza salate.

Preljev za salatu s uljem šafranike: Recept

Vrijeme pripreme: oko 45 minuta

Sastojci (4 porcije):

  • 2 pačja prsa
  • 1 jušna žlica meda
  • mala količina soka od naranče
  • 3 jušne žlice umaka od soje
  • 1 do vrha napunjena čajna žličica timijana

Za preljev za salatu:

  • 50 ml bijelog balzamskog octa
  • mala količina bijelog vina
  • sol i papar
  • 100 ml ulja šafranike
  • 1 jušna žlica javorova sirupa
  • 1 šaka oraha

Za salatu:

  • 4 porcije listova zelene salate
  • 1 svežanj vlasca
  • 1 zdjelica cherry rajčica

Priprema

  1. Razreži masni sloj pačjih prsa u obliku trapeza, no ne preduboko.
  2. Pomiješaj med, sok od naranče, umak od soje i timijan u homogenu masu te zatim dva sata mariniraj pačja prsa u njoj.
  3. Za preljev za salatu miješaj ocat s bijelim vinom, solju i paprom dok se sol ne rastopi.
  4. Zatim dodaj ulje i nastavi miješati.
  5. Zatim prelij mješavinu u stojeći mikser te dodaj javorov sirup i orahe. I ukusni je preljev za salatu gotov!
  6. Neposredno prije isteka razdoblja mariniranja započni s pranjem i rezanjem salate, vlasca i rajčica te ih pomiješaj s preljevom za salatu.
  7. Prethodno zagrij pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva gornje i donje vrućine.
  8. Naglo zaprži pačja prsa te ih zatim pusti da se 15 minuta peku u pećnici. Ako želiš da meso bude temeljito ispečeno, peci ih i dulje.
  9. Naposljetku, sve lijepo ukrasi za posluživanje jer se, kao što je poznato, jede i očima. Želimo ti pregršt zabave pri pripremi i uživanju!

Varijacija preljeva za salatu:

Preljev za salatu može se mijenjati u skladu s tvojim željama. Možeš isprobati, na primjer, dodati pire od malina ili pistacije u preljev za salatu. U tu svrhu jednostavno dodaj šaku zamrznutih malina u stojeći mikser te ih ispasiraj s malom količinom vode u homogenu masu. Orasi se također po želji mogu zamijeniti bilo kojim drugim orašastim plodom.



Ostali zanimljivi članci