Teleći file: posebno mekano meso
Teleći filet mali je, ali ukusan dio stražnjeg dijela teleta. Ono predstavlja mišićna vlakna koja se protežu s obje strane kralježnice. Teleći filet tanak je, uzak komad mesa.
Teleći filet ima ova posebna svojstva
Teleći filet vjerojatno je najmekši dio teleta. To je dio telećeg mesa koji se nalazi s lijeve i desne strane ispod leđa. U načelu se teladi nazivaju mlade životinje različitih životinja koje žive u stadu, na primjer, žirafa, jelena, kitova i goveda. Životinje se tako nazivaju sve dok ne dosegnu životnu dob od godinu dana. Kod mladih goveda u prvom se planu nalazi uzgoj u svrhu proizvodnje mesa. Telad se najvećim dijelom hrani mliječnim proizvodima te ne doseže dob dulju od pet do osam mjeseci. Njihovo je meso posebno nježno jer životinje u toj dobi još nemaju potpuno razvijene mišiće, zbog čega je vezivno tkivo i dalje vrlo mekano.
Odakle izvorno potječe teleći filet?
Teleći filet potječe od mesa mladih goveda koja nisu starija od godinu dana. Na samom vrhu proizvodnje nalaze se ove države:
- Francuska
- Nizozemska
- Italija
- Belgija
- Njemačka
Kada je sezona telećeg fileta?
Teleći filet dostupan je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati teleći filet i kako se treba čuvati?
Teleći filet svestrano je upotrebljiv. Može se pećiu jednom komadu ili u obliku medaljona na tavi ili na roštilju. Međutim, može se pripremati i kao teleće pečenje u pećnici . Tijekom pripreme potrebno je paziti – ne smije se peći predugo. Filet bi se trebao peći dok ne poprimi ružičastu boju jer će u protivnom izgubiti svoj sok i isušiti se. U Italiji se reže na tanke kriške i poslužuje kao carpaccio. Svježi teleći filet može se u hladnjaku čuvati do tri dana. Može se i zamrznuti.
Što možeš pripremiti od telećeg fileta
Ovo se nalazi u telećem filetu
Teleći filet ljudskom tijelu pruža brojne kvalitetne vitamine. On sadrži vrijedan vitamin B3, koji je važan za pojedine metaboličke procese u našem tijelu. Osim folne kiseline i nijacina, ne sadrži gotovo nikakve vitamine.
kcal: 95 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 20,6 g
Masti: 1,4 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,15 mg
Vitamin B2: 0,3 mg
Vitamin B6: 0,56 mg
Vitamin C: 1 mg
Vitamin E: 0,3 mg
Kalcij: 12 mg
Željezo: 1,4 mg
Kalij: 348 mg
Magnezij: 25 mg
Natrij: 95 mg