Teleći kotlet: lako probavljiv
Teletina je iznimno popularna jer je vrlo kvalitetno meso. Sadrži malu količinu masti i vezivnog tkiva, zbog čega je lako probavljiva, ukusna te preporučljiva kao posna hrana i bolesnicima.
Teleći kotlet ima ova posebna svojstva
Za razliku od govedine, teletina je finije strukture. Teletina je svijetloružičaste boje i sadrži sitna vlakna. Zarezano meso vlažno je i sjajno. Ženke i mužjaci jednako su traženi kada je riječ o dobivanju mesa. Tovljeno teleće meso u pravilu je svijetlocrvene ili ružičaste boje te posjeduje granuliranu bijelu koricu masti.
Teleći kotleti režu se iz prve polovice gornjeg dijela leđa. Ovaj stražnji dio naziva se i komad fileta (slabinski dio) ili komad od bubrega. Upotrebljava se za pojedinačne teleće kotlete ili cijelo kao pečenje od kotleta. Komad od bubrega predviđen je za odreske i pečenja. Teleći kotlet klasik je francuske gurmanske kuhinje. Ovaj kvalitetan komad mesa mekan je i lako probavljiv. Priprema je jednostavna i brza. Jednostavno zapržiti u tavu pri vrućini, a zatim do kraja peći u pećnici. Teleći kotlet sadrži velike količine vitamina B3, koji je važan za metaboličke procese u tijelu.
Odakle izvorno potječe teleći kotlet?
U Europi se godišnje proizvede 800 000 tona teletine. Pri samom vrhu nalaze se Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija i Njemačka. Teleći kotlet potječe od mesa mladih goveda koja nisu starija od godinu dana.
Kada je sezona telećeg kotleta?
Teletina se može kupiti tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati teleći kotlet i kako se treba čuvati?
Teleći kotlet prži se u tavi zajedno s češnjakom i začinskim biljem . Meso će biti posebno mekano i ukusno kada se samo kratko zaprži i zatim pusti da se blago peče. Svježi teleći kotlet može se u hladnjaku čuvati do tri dana. Druga mogućnost čuvanja jest zamrznuti kotlet.
Ovo se nalazi u telećem kotletu
Teleći kotlet ljudskom tijelu pruža brojne kvalitetne vitamine. On sadrži vrijedan vitamin B3, koji je važan za pojedine metaboličke procese u našem tijelu. Najvažnije su mineralne tvari kalcij, kalij, magnezij, natrij i fosfor.
kcal: 112 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 21,1 g
Masti: 0,2 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,14 mg
Vitamin B2: 0,26 mg
Vitamin B6: 0,4 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,6 mg
Kalcij: 13 mg
Željezo: 2,1 mg
Kalij: 369 mg
Magnezij: 16 mg
Natrij: 93 mg