Meso: temelj mnogih glavnih jela
Meso je visokokvalitetna osnovna prehrambena namirnica koju su ljudi jeli od samog početka, a potječe od različitih životinja. Sadrži između 12 i 22 posto korisnih bjelančevina koje ljudski organizam može iskoristiti. Izraz „meso” uključuje sve meke dijelove životinje.
Meso ima ova posebna svojstva
Meso i mesni proizvodi dobivaju se od sisavaca, ptica i ribe. Meso se, među ostalim, sastoji od mišićnog tkiva, vezivnog tkiva, kao i masti, tkiva hrskavice i tetiva. Iznutrice se također mogu svrstati u kategoriju mesa. U tom pogledu, hladnokrvne životinje poput dagnji, rakova ili puževa također služe kao izvor životinjskog mesa. Ovisno o uzgojenoj životinji i vrsti upotrijebljenog mesa, postoje različite vrste mesa. Neke od najpoznatijih domaćih životinja koje su oduvijek služile ljudima kao izvor mesa su sljedeće: govedo, tele, bik i vol, svinja, kokoš i pijetao, puran, koza, janje, patka i guska.
Osim spomenutih životinja iz uzgoja, meso dolazi i od divljih životinja, na primjer, divlje svinje, srne i jelena. Meso se može jesti sirovo, kuhano, prženo, kuhano na pari ili na žaru. Zbog mogućnosti bakterijske kontaminacije mesa, toplo se preporučuje zagrijavanje mesa prije konzumacije, iako postoje i neki mesni proizvodi koji se jedu sirovi, poput mljevenog mesa (tatarski biftek). Meso je punog i prilično bogatog elementa okusa umami. To je prvenstveno posljedica glutaminske kiseline sadržane u mesu.
Ovo se nalazi u mesu
Meso je, ovisno o vrsti i udjelu mesa, iznimno hranjiva i ovisno o okolnostima visokokalorična prehrambena namirnica. Meso u prosjeku daje između 100 i 250 kalorija na 100 grama. One su podijeljene na sljedeće makronutrijente: između deset i 30 grama bjelančevina na 100 grama, u osnovi nula grama ugljikohidrata i između jednog i 40 grama masti na 100 grama.
Unutar masti nalazi se i veliki broj nezasićenih masnih kiselina. Meso također osigurava velike količine minerala poput kalija, magnezija i natrija, kao i vitamina B6, B12 i D. Sveukupno, meso ima iznimno blagotvoran profil hranjivih tvari i već pokriva veliki dio svih bitnih hranjivih tvari bez kojih ljudi ne bi mogli preživjeti.
Odakle izvorno potječe meso?
Meso se smatra najstarijom ljudskom hranom i ljudi ga jedu već tisućama godina. Meso mamuta i bivola, koje se u početku dobivalo izravno lovom, prvi su ljudi najprije pripremali na otvorenoj vatri, a zatim ga pojeli. Sušenjem su proizvedeni i prvi mesni proizvodi koji su, za razliku od svježeg mesa, imali relativno dugačak rok trajanja. Stočarstvo u kojem su se životinje držale u neposrednoj blizini ljudi postupno se počelo pojavljivati tek nakon što su se ljudi počeli nastanjivati. Taj se prijelaz dogodio prije otprilike 10 000 godina.
Kada je sezona mesa?
Meso se danas proizvodi diljem svijeta. Poljoprivredna gospodarstva za uzgoj životinja služe kao mjesta za proizvodnju mesa, gdje se uzgaja stoka poput goveda, puretine ili svinjetine, koja se zatim kolje. Meso za proizvodnju raznih mesnih prerađevina tada se dobiva od zaklane stoke. Stoga je svježe meso ili zamrznuto meso dostupno tijekom cijele godine i smatra se osnovnom prehrambenom namirnicom za ljude u gotovo svakoj kulturi.
Za što se može upotrebljavati meso i kako se treba čuvati?
Meso je osnova za pripremu glavnih jela u većini kultura. Priprema se u raznim oblicima i, na primjer, kuhano, prženo, pečeno ili na žaru. Također, smatra se popularnim sastojkom za izradu salata. U nekim se kulturama meso konzumira i sirovo. Primjeri za to su tatarska govedina ili mljeveno meso, koje se upotrebljava ili kao glavno jelo ili kao namaz. Druga vrsta pripreme jest takozvano sušeno meso, koje se suši radi boljeg očuvanja. Drugi oblik očuvanja razvijen u srednjem vijeku je salamurenje, u kojem se meso marinira u soli. Ovom se metodom i danas konzerviraju mnogi mesni proizvodi, poput kobasica.
Ovo se nalazi u mesu
Meso je jedna od najvažnijih namirnica, a zbog brojnih hranjivih tvari koje se nalaze samo u mesu poput vitamina B12 bi se trebalo naći na jelovniku pojedinca. Meso pruža i velike količine životinjskih bjelančevina, koje su važne za imunološki sustav tijela i za izgradnju mišića. U mesu se nalaze i različiti minerali. Prije nego što konzumiraš meso, potrebno ga je dobro skuhati kako bi se izbjegle bakterijske infekcije. Međutim, osobe s kardiovaskularnim bolestima trebale bi svesti konzumaciju mesa na minimum zbog kolesterola koji sadrži.