Pivski kvasac: korisna kvaščeva gljivica
Pivski kvasac inovativan je oblik kvasca, no u kojem se svejedno nalaze brojne hranjive tvari. Objasnit ćemo ti kako ga možeš upotrebljavati u kuhinji te koje se odlične prednosti za naše zdravlje kriju u pivskom kvascu.
Što je pivski kvasac?
Kod pivskog kvasca, kao i kod pekarskog kvasca, riječ je o kvaščevoj gljivici. Doda li se pivskom kvascu šećer, dolazi do reakcije, uslijed koje počinje proces fermentacije. Pivski kvasac dobiva se iz čistog uzgojenog kvasca i uzgaja se s pomoću gljivičnih kultura. Riječ je o prirodnom proizvodu koji se upotrebljava kako za proizvodnju piva tako i kao dodatak prehrani u obliku tableta ili pahuljica. U maloprodaji je pivski kvasac dostupan kao prah ili u obliku kocke.
Kako se proizvodi pivski kvasac?
Za proizvodnju pivskog kvasca uzgajaju se kvaščeve gljivice. Pri tome je samo nekoliko miligrama čistog uzgojenog kvasca dovoljno za proizvodnju nekoliko tona pivskog kvasca. Proizvodnja se provodi u epruveti. Unutar osam dana iz 50 mililitara nastaje 40 litara. Slijedi premještanje u sterilizirano postrojenje, u kojemu se može uzgojiti do deset kubnih metara kvasca. U tu su svrhu potrebna svega dva dodatna dana. Zatim se količina povećava na 200 kubnih metara. I to uspijeva unutar svega nekoliko sati. Tako se unutar jedanaest dana iz količine od oko osam miligrama čistog uzgojenog kvasca može proizvesti do 18 tona kvasca.
Ovo se nalazi u pivskom kvascu
Pivski kvasac koji je sadržan u pivu ima opojno i stimulirajuće djelovanje. Osim toga, poznata su i djelovanja iz područja kozmetike i medicine. Pivski kvasac ima velik broj sastojaka koji, na primjer, mogu usporiti prirodni proces starenja. Osim toga, pivski kvasac značajan je i zbog svojeg visokog udjela vitamina B. On je dostupan i kao dodatak prehrani jer se može pozitivno odražavati na kožu, kosu i nokte.
Osim toga, blagotvorno djeluje i na srce te živčani sustav. Pivski kvasac potiče stvaranje krvi i regulira razinu šećera u krvi. Podržava zdravlje imunološkog sustava tako što proteine, masti i ugljikohidrate pretvara u energiju. U okviru toga sudjeluje i vitamin B. Tijelo time dobiva sposobnost boljeg suzbijanja uzročnika bolesti. Kvasac k tomu ima protuupalni učinak. Osim toga, može ublažiti stres i osigurati bolju uravnoteženost.
kcal: 229 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 48 g
Masti: 4,2 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 12 mg
Vitamin B2: 4 mg
Vitamin B6: 4,4 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,1 mg
Kalcij: 50 mg
Željezo: 17,5 mg
Kalij: 1410 mg
Magnezij: 230 mg
Natrij: 77 mg
U kojim je oblicima dostupan pivski kvasac?
Ovisno o svrsi upotrebe, pivski kvasac možeš kupiti u obliku tableta, praha ili pahuljica. Reći ćemo ti u čemu su razlike.
Tablete pivskog kvasca
Tablete pivskog kvasca mogu se svakodnevno uzimati kao dodatak prehrani, najjednostavnije ih je dozirati i idealne su za konzumaciju dok si u pokretu.
Prah pivskog kvasca
Prednost praha pivskog kvasca jest ta što količinu možeš varirati. To je savršeno kada, na primjer, i svoju mačku ili psa želiš opskrbljivati njegovim vrijednim hranjivim tvarima. Također, prah možeš umiješati u pića i umake.
Pahuljice pivskog kvasca
Pahuljice pivskog kvasca odlikuju se blago posebnim okusom, idealne su kao začin u jelima poput dipova ili salata te u veganskoj kuhinji služe kao alternativa parmezanu.
Koja je razlika između pivskog kvasca i pekarskog kvasca?
Jednostanični i kuglasti pivski kvasac ubraja se u vrstu „Saccharomyces cerevisiae”, u koju je uvršten i obični, suhi pekarski kvasac. Oba suha kvasca razlikuju se samo po tome jesu li aktivni ili neaktivni. Pekarski kvasac jest aktivan kvasac, zbog čega se i upotrebljava za rahljenje tijesta, dok je pivski kvasac umrtvljen i djelotvoran samo po svojim sastojcima.
Kako djeluje pivski kvasac?
Redovita konzumacija pivskog kvasca može se na brojne načine pozitivno odraziti na naše zdravlje.
Pivski kvasac bogat je hranjivim tvarima
Pivski kvasac, bez obzira na oblik, sadrži cijeli niz važnih hranjivih tvari. Najvažnije su:
- Vitamin B1
- Vitamin B3
- Vitamin B5
- Biotin
- Folna kiselina
- Magnezij
- Željezo
- Bakar
- Cink
- Kalij
- Fosfati
Za što je dobar pivski kvasac?
Prvenstveno su biotin i cink dobri za našu kožu jer osiguravaju bržu regeneraciju stanica i zatezanje vezivnih tkiva. Koža izgleda utegnutije te se doima zdravijom i mlađom. Pivski kvasac pravi je čudotvorac za kožu i u pogledu vanjske primjene jer može umiriti suha mjesta te smanjiti osjećaj svrbeži. Pivski kvasac može pružiti pomoć u slučaju nečistoća. Cink i vitamini B k tomu sprječavaju ispadanje kose te mogu pridonijeti zdravom i blistavom izgledu kose. Također, pivski kvasac podržava imunološki sustav te jamči zdravlje crijevne flore.
Mogu li nastupiti nuspojave u pogledu pivskog kvasca?
Konzumacija pivskog kvasca u rijetkim slučajevima može dovesti do svrbeža, nadutosti ili migrene. U slučaju nedoumice obrati se svojoj liječnici ili liječniku.
Kupnja i pravilno čuvanje pivskog kvasca
Najvažniji savjeti u vezi s kupnjom i čuvanjem proizvoda s pivskim kvascem – ovdje ti donosimo pregled.
Gdje mogu kupiti pivski kvasac?
Pivski kvasac možeš kupiti u supermarketu, ali i u ekološkim trgovinama ili drogeriji.
Kako se pravilno čuva pivski kvasac?
Jednostavno pazi na datum isteka roka valjanosti na pakiranju te čuvaj pivski kvasac na suhom i hladnom mjestu. Njegov rok trajanja najčešće iznosi oko dvije godine.
Samostalna priprema pivskog kvasca: evo kako
Želiš kod kuće pripremiti pizzu, no trenutačno nemaš kvasac? Nema problema! Naime, sve što ti je potrebno za samostalnu pripremu kvasca su pivo, brašno i šećer. Ovako to ide:
- Ulij 100 ml (prirodno mutnog) piva u zdjelu
- Uz neprestano miješanje usipaj 1 jušnu žlicu brašna i 1 čajnu žličicu šećera
- Prelij sve u staklenku s poklopcem na zavrtanje i čvrsto je zatvori
- Ostavi da miruje tijekom noći
Ovako možeš pivski kvasac upotrebljavati u kuhinji
Pivski kvasac nije zaslužan samo za lijepu kožu i kosu, već se može i na razne načine upotrebljavati u kuhinji.
Upotreba pivskog kvasca u jelima i pićima
Pivski kvasac u obliku praha možeš jednostavno umiješati u čašu vode za dodatnu porciju hranjivih tvari te popiti napitak, a isto se, naravno, odnosi i na frapee i smoothieje.
Pivski kvasac kao začin u jelima
Pahuljice pivskog kvasca na salati osigurat će ugodnu pikantnost, no možeš ih upotrebljavati i kao (vegansku) alternativu parmezanu za jela od tjestenine.
Pivski kvasac kao dodatak prehrani u obliku tablete
Pivski se kvasac kao dodatak prehrani najčešće upotrebljava u obliku tableta jer ju je najjednostavnije dozirati te se može konzumirati i dok si u pokretu. Pivski kvasac možeš uzimati i mjesec dana, čime ćeš svojoj kosi, koži i noktima osigurati lijepu strukturu te činiti dobro svojim crijevima. Tablete su poglavito prikladne i za sve one koji ne vole tipični okus pivskog kvasca. Ako ne znaš hoće li ti pivski kvasac odgovarati kao dodatak prehrani, upitaj svoju liječnicu ili liječnika.