Keks od maslaca: klasična poslastica
Keks od maslaca ubraja se među zbilja klasične poslastice. Gotovo da ni ne postoji država na svijetu u kojoj ga se ne može kupiti. Keks od maslaca pravokutan je, sa svih strana ima sitne zupce, proizvodi se od pšeničnog prašna i najmanje deset posto njega sastoji se od maslaca.
Keks od maslaca ima ova posebna svojstva
Keks od maslaca može se sastojati od različitih vrsta tijesta, a u pravilu je riječ o tijestu za tvrde kekse ili mrvičastom tijestu za kekse. 100 grama keksa od maslaca sadrži oko 450 kilokalorija te mast, proteine, ugljikohidrate, željezo, magnezij, natrij i kalij. S druge strane, gotovo da ni ne sadrži vitamine.
Odakle izvorno potječe keks od maslaca?
Prvi keks od maslaca proizveden je 1886. godine u Francuskoj.
Kada je sezona keksa od maslaca?
Keks od maslaca proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati keksi od maslaca i kako se trebaju čuvati?
Keks od maslaca može se jesti samostalno kao grickalica ili upotrebljavati kao sastojak za razne kolače. Klasični desert koji se proizvodi od keksa od maslaca takozvane su „čokoladne keks šnite”. Pri tome je riječ o slastici prelivenoj čokoladom koja se sastoji od više slojeva keksa.
Ovako trebaš čuvati kekse od maslaca
Kekse od maslaca do upotrebe je najbolje čuvati na hladnom i suhom mjestu. Pakiranje bi se moralo otvoriti tek prije konzumacije. Njegov rok trajanja relativno je dugačak, pri čemu je potrebno obratiti pozornost na datum otisnut na pakiranju. Nakon što se pakiranje otvori, kekse je najbolje čuvati zrakonepropusno.
Ovo se nalazi u keksima od maslaca
U keksima od maslaca sadržane su velike količine kalcija, magnezija i željeza.
kcal: 422 kcal
Ugljikohidrati: 75 g
Bjelančevine: 8 g
Masti: 10 g
Vitamin A: 135 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,09 mg
Vitamin B6: 0,08 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,8 mg
Kalcij: 47 mg
Željezo: 1,8 mg
Kalij: 139 mg
Magnezij: 23 mg
Natrij: 387 mg