Mala peciva: klasici za doručak
Službeno se u kategoriju malih peciva uvrštavaju sva peciva koja teže manje od 250 grama. Među njih ubrajaju se, na primjer, žemljice, klipiće i perece. Mala peciva mogu se proizvoditi od integralnog prašna ili od pšeničnog brašna.
Mala peciva imaju ova posebna svojstva
Među mala peciva ubrajaju se kako žemljice i klipići tako i pereci, no ne i slatka peciva, koja se ne uvrštavaju u ovu kategoriju bez obzira na njihovu težinu. Ovisno o dodatcima, načinu obrade i sastojcima, mala peciva uvelike se međusobno razlikuju. Tako se žemljice od bijelog brašna ne mogu uspoređivati s integralnim žemljicama s uljnim sjemenkama.
Odakle izvorno potječu mala peciva?
Svaka regija ima svoja posebna mala peciva. Mala peciva kategoriziraju se ovisno o vrsti proizvodnje, izgledu i sastavu sa sastojcima kao što su grožđice, uljne sjemenke, proizvodi od integralnih žitarica, mekinje, žemljice s posipom, peciva od lužnatog tijesta, peciva s udubljenom površinom (na primjer, žemljice s markantnim urezom) te ona s glatkom površinom.
Kada je sezona malih peciva?
Mala peciva namirnica su koja ne ovisi o sezoni i stoga su dostupna tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati mala peciva i kako se trebaju čuvati
Žemljice se, baš kao i kruh, ubrajaju u osnovne namirnice, koje se, ovisno o potrebi, mogu kombinirati na razne načine. Njihov okus seže od slatkog i slanog te sve do krepkog. Mala peciva rado se kombiniraju s marmeladom, sirom ili pak kobasicama.
Ovako se trebaju čuvati mala peciva
Mala peciva mogu se zamrznuti i nakon odmrzavanja svježe ispeći. Međutim, kao pečena svježa namirnica mogu se, čak i uz idealne uvjete, čuvati svega nekoliko dana, zbog čega ih je najbolje konzumirati dok su još svježa. Za kratkotrajno čuvanje preporučuje se hladno i suho mjesto, na primjer, košara za kruh.
Ovo se nalazi u malim pecivima
Proizvodi od bijelog brašna izvor su kalorija, dok su proizvodi od integralnih žitarica bogati hranjivim vrijednostima i sastojcima poput nezasićenih masnih kiselina, dijetalnih vlakana, vitamina i mineralnih tvari. Potonja bi morala biti sastavni dio uravnotežene prehrane.
kcal: 515 kcal
Ugljikohidrati: 62 g
Bjelančevine: 6,7 g
Masti: 26,7 g
Vitamin A: 173 µg
Vitamin B1: 0,14 mg
Vitamin B2: 0,19 mg
Vitamin B6: 0,18 mg
Vitamin C: 1 mg
Vitamin E: 0,8 mg
Kalcij: 136 mg
Željezo: 1,6 mg
Kalij: 257 mg
Magnezij: 43 mg
Natrij: 266 mg