Kamenice: dragocjena delikatesa
Kamenice se ubrajaju u porodicu školjki te su prvenstveno poznate kao namirnica. Međutim, nisu sve vrste kamenica prikladne za konzumaciju. Stoga je potrebno razlikovati između primjeraka koji se mogu konzumirati i onih kamenica koje nisu prikladne za konzumaciju. One se smatraju vrijednom delikatesom i najčešće se jedu sirove.
Kamenice imaju ova posebna svojstva
Najpoznatija vrsta jestive kamenice jest porodica pacifičke kamenice. Kulinarski gledano, kamenica se uslijed svojeg podrijetla smatra morskim plodom . U kategoriju kamenica koje nisu jestive ubrajaju se, na primjer, biserne kamenice. Ove kamenice imaju sposobnost proizvodnje bisera. Za razliku od njih, jestive kamenice nemaju tu sposobnost.
Odakle izvorno potječe kamenica?
Ljudi su konzumirali kamenice već tijekom kamenog doba. U Europi su se jele sirove, dok su ih Indijanci u Americi pekli iznad vatre. U antici je ova delikatesa bila iznimno tražena. Afrodita, božica ljubavi, povezivala se s kamenicama, a i Julije Cezar iznimno je cijenio ove školjke. One se uvoze iz Francuske i Engleske. U novije je doba konzumacija porasla te je stoga dosegla svoj vrhunac.
Kada je sezona kamenica?
Kamenice se mogu pronaći u brojnim svjetskim regijama te su stoga poznate diljem Zemljine kugle. Njihovo su optimalno stanište plitke priobalne vode, koji se nalaze u takozvanoj plimnoj zoni. U toj bi se regiji stoga morala događati izmjena plime i oseke. Kamenice se u većim količinama pojavljuju u azijskom prostoru, a ondje se i češće konzumiraju. Međutim, također se mogu pronaći u Americi ili Europi, a ondje najčešće u Francuskoj. Budući da je kamenica već nekoliko tisućljeća popularna namirnica, njihova se populacija neprestano smanjuje. Stoga kamenice, koje se danas nude za konzumaciju, velikim dijelom potječu iz uzgoja. Tradicionalno se kamenice konzumiraju samo tijekom proljetnih ili pak jesenskih i zimskih mjeseci. Međutim, kamenice nemaju klasičnu sezonu te se tijekom cijele godine mogu kupiti i konzumirati.
Za što se mogu upotrebljavati kamenice i kako se trebaju čuvati?
Kamenica tijekom konzumacija mora biti svježa i još živa. To se s jedne strane može prepoznati po tome što se kamenica nakon ispijanja vode iz kamenice iznova puni vodom. S druge strane, mišićno meso živuće kamenice steže se kada se prelije limunovim sokom ili dotakne nožem. Ako se kamenice termički obrađuju, neposredno prije toga postupka također moraju biti žive. Kamenice su svjež proizvod i neotvorene se mogu čuvati nekoliko dana uz neprekinut lanac hlađenja.
Ovo se nalazi u kamenici
Kamenice sadrže brojne vitamine te mineralne tvari, a k tomu su bogate bjelančevinama. Istovremeno sadrže samo male količine masti i ugljikohidrata. Time doprinose opskrbi tijela životno važnim vitaminima i hranjivim tvarima.
kcal: 66 kcal
Ugljikohidrati: 4,8 g
Bjelančevine: 9 g
Masti: 1,2 g
Vitamin A: 0,12 µg
Vitamin B1: 0,16 mg
Vitamin B2: 0,2 mg
Vitamin B6: 0,22 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,9 mg
Kalcij: 82 mg
Željezo: 5,8 mg
Kalij: 184 mg
Magnezij: 40 mg
Natrij: 289 mg