Riba: zdrava hrana iz vode
Osim mesa i proizvoda od žitarica, riba je jedna od osnovnih prehrambenih namirnica za ljude. Nije svaka riba prikladna za konzumaciju pa se jestiva morska bića nazivaju jestiva riba. Druga se razlika pravi na temelju staništa. Neke od jestivih riba žive u slatkoj vodi, dok druge žive u slanoj vodi.
Riba ima ova posebna svojstva
Znaš li da strogo odvajanje slatkovodne i morske ribe nije moguće jer postoje i vrste koje se osjećaju kao kod kuće u oba staništa? Zanimljivo je da se jestivi komadi jestive ribe također ne nazivaju mesom, već općenito ribom, kako bi se napravila jasna razlika u pogledu kuhinje i definicije.
Sve što treba znati o morskoj ribi
Morske ribe obično se nalaze u većim jatima u moru. Karakteristike svježine cijele morske ribe su jarko obojena koža s vodonepropusnim slojem koji je sluzav, kao i ispupčene i sjajne crne oči sa zakrivljenim lećama. Škrge bi trebale biti pripijene, svijetlocrvene i bez sluzi, ljuskice trebaju biti uske, a miris je poput mora i eventualno poput morskih algi. Meso ribe je plavkasto, prozirno, elastično – točke pritiska prstiju brzo se izjednačavaju.
Morska riba iz ulova na moru zamrzava se cijela ili kao fileti na -30 do -40 Celzijevih stupnjeva i dodatno se premazuje ledenom glazurom ili slojem želea alginata kako bi se spriječili oksidacijski procesi. Starija metoda konzerviranja je soljenje. Denaturacija bjelančevina u ribljem tkivu produljuje rok trajanja morske ribe.
Prijevoz ribe
Radi pravilnog transporta svježe ribe, ona se stavlja na led i skladišti u posebnim kutijama. Kao jednostavan vodič za provjeru svježine, promatrajte oči životinje. Ako riba ima bistre, nezamućene oči, to je dobar znak. Ako su i škrge crvene, tj. još uvijek blago opskrbljene krvlju, a meso je elastično, riba je svježa i u njoj se može bez oklijevanja uživati.
Odakle izvorno potječe riba?
Ribe se u načelu mogu podijeliti na slatkovodne i morske ribe. Slatkovodne ribe čine samo mali dio svih vrsta riba, većinu čine morske ribe s preko 20 000 različitih vrsta. Osim toga, kada je riječ o podjeli na slanu ili slatku vodu, voda za mrijest odlučujuća je, a ne prevladavajuće stanište. Zbog visokog udjela proteina, riba je važan dio zdrave prehrane i stoga se može naći u tradicionalnoj kuhinji mnogih naroda. Riba također sadrži rijetke omega-3 masne kiseline i vitamine A, D, B2 i B6.
Kada je sezona ribe?
Iako se mnoge vrste ribe nude tijekom cijele godine, one se love sezonski:
Proljeće
- Pastrva
- Bakalar
- Skuša
- Srdela
- Crni bakalar
Ljeto
- Grdobina
- List
- Kraljevske kozice
- Hlap
- Jegulja
Jesen
- Orada
- Bakalarka
- Smuđ
- Dagnja
- Losos
- Jastog
- Smuđ
Zima
- Brancin
- Škarpina
- Losos
- Bakalar
Za što se može upotrebljavati riba i kako se treba čuvati?
Klasična jestiva riba može se pripremiti i poslužiti na razne načine. Svježa riba smatra se najpopularnijom. Ona se ne obrađuje i može se nuditi neko vrijeme nakon ulova ako se čuva u hladnjaku na točki smrzavanja. Riba se može poslužiti sirova, kuhana, dimljena, pržena i kuhana na pari. Prvi je korak uvijek ono što je poznato kao „čišćenje”, tj. uklanjanje ljuskica, peraja, kostiju i iznutrica. Zatim se obično začini limunovim sokom i solju te po potrebi termički obradi. Riba se jede i sirova, osobito u japanskoj kuhinji.
Ovo se nalazi u ribi
Ribe su osobito bogate bjelančevinama i smatraju se vrijednima zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina. Također su dobri izvori joda. Umjereno konzumiranje ribe prikladan je izvor hranjivih tvari. Povećana konzumacija morskih životinja kao što su dagnje, hlap, lignje i slično smanjuje pojavu lomljive kose, prhuti, lomljivih noktiju i problema s kožom.