Mandarina: prava vitaminska bomba
Mandarina se uzgajala u Kini već u 12. stoljeću p.n.e. i odatle se proširila u Jugoistočnu Aziju i Indiju. U Europu je došla početkom 19. stoljeća. To je matični plod mnogih drugih vrsta voća kao što su naranča, grejpfrut i klementina.
Mandarina ima ova različita svojstva
Kad god vam zatreba dodatna porcija vitamina – sve što vam treba pronaći ćete u klasičnoj mandarini. Mandarine su vrlo vitaminima bogat izvor hranjivih tvari i posebno se preporučuju kao izvor vitamina C. Kao i naranča, spada u citrusno voće, ali sadrži relativno malo kiseline. Klementina vjerojatno potječe od križanja mandarine i gorke naranče .
Posebnost mandarina i klementina je da je koru mandarine lakše ukloniti nego koru klementine. Osim toga, postoje još dvije srodne vrste: satsuma i tandžerina. Satsuma ima vrlo tanku koricu i sočna je, dok je tandžerina vrlo mala i posebno slatka.
Odakle izvorno potječe mandarina?
Vjeruje se da mandarina potječe iz Kine, Indije i Filipina. Naziv „mandarina“ također bi mogao biti posljedica njenog podrijetla iz Kine. To voće raste i na području Mediterana od 19. stoljeća, a uzgaja se u Španjolskoj, Italiji, Izraelu i Turskoj, primjerice.
Kad je sezona mandarine?
Mandarina se može kupiti tijekom cijele godine. Međutim, glavno vrijeme berbe je u zimskim mjesecima od studenog do ožujka.
Za što se može upotrebljavati mandarina i kako se treba čuvati?
Mandarina je prikladna za samostalnu konzumaciju ili se može preraditi u voćnu salatu, musli, kolače ili šejkove. Privlačnog je okusa i kao sok ili sladoled te kao dodatak salatama, poput cikorije. Mandarine treba čuvati na hladnom, ali nikako u hladnjaku. Preporuča se jesti ubrzo nakon kupnje, inače može izgubiti okus i sok.
Čega ima u mandarini
Mandarina je vrlo zdravo citrusno voće. Sadrži puno vitamina C i A koji jačaju obrambene snage organizma. Također je utvrđeno da mandarina sadrži biljnu tvar koja učinkovito podržava sagorijevanje masti.
kcal: 46 kcal
Ugljični hidrati: 10,2 g
Bjelančevine: 0,6 g
Masti: 0,3 g
Vitamin A: 147 µg
Vitamin B1: 0,06 mg
Vitamin B2: 0,03 mg
Vitamin B6: 0,02 mg
Vitamin C: 32 mg
Vitamin E: 0,3 mg
Kalcij: 33 mg
Željezo: 0,3 mg
Kalij: 150 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 2 mg