Naranča: bomba vitamina C
Naranča, također poznata i kao narandža, je plod biljke citrusa. Njezino podrijetlo je iz Jugoistočne Azije. Tamo je nastala križanjem mandarine i grejpa. Tek u 15. stoljeću u Europu je došla morskim putem iz Azije. Ovdje se u početku uzgajala gotovo isključivo u Portugalu. Stablo naranče također razvija svoje plodove bez unakrsnog oprašivanja - zajednička karakteristika citrusnog voća.
Naranča ima ova različita svojstva
Kada je zrela, narančina kora je zlatnožuta izvana, a bijela iznutra. Karakteristika naranče je njen aromatičan miris koji se emitira preko uljnih žlijezda u kori. Meso naranče je također zlatnožuto, dok je meso crvenih naranči tamno crveno i slatkog i sočnog okusa. Naranče se prvenstveno prodaju neprerađene. Međutim, jedan važan proizvod koji se pravi od naranče je sok. On dolazi uglavnom iz Brazila.
Odakle izvorno potječe naranča?
Naranča vodi podrijetlo iz Kine. Danas postoji oko 400 sorti. Najveći udio imaju pupčaste naranče. Jaffa-naranče se također jako rado kupuju. Naranče uglavnom dolaze iz Španjolske, Italije, Grčke, Turske i Južne Afrike. Posebno su popularni plodovi koji se beru na jugu Španjolske u okolici Seville ili Valencije. U međuvremenu, nijedno drugo citrusno voće se u cijelom svijetu ne uzgaja tako često kao naranča.
Kad je sezona naranče?
Sezona naranče je od studenog do ožujka. U Europi se naranča može brati između listopada i kolovoza.
Za što se može upotrebljavati naranča i kako se treba čuvati?
Naranče su posebno svestrane. Bilo svježa kao voće ili cijeđeni sok od naranče, kao marmelada ili u desertima i umacima, naranča je postala sastavni dio zdrave kuhinje. Naranče se ne smiju čuvati prehladne, ali ni pretople. Najbolje se čuvaju na hladnom i prozračnom mjestu. Međutim, treba ih redovito provjeravati da na njima nema trulih mjesta.
Što naranča još može
Osim što služe kao hrana u obliku voća i soka, naranče se često koriste i kao miris. Kora naranče, odnosno njezin miris, koristi se kao biogeno otapalo, ali i kao sirovina u industriji parfema.
Kore naranče također se koriste u gastronomiji za aromatiziranje jela, primjerice u mješavinama čaja. Kriške naranče, njihove cvjetove i koru možete koristiti i kao dekoraciju . No, najvažnija funkcija naranče svakako je njezina upotreba u zdravoj ljudskoj prehrani.
Čega ima u naranči
Naranče su od velike važnosti za zdravlje. Samo 200 grama pulpe pokriva dnevnu potrebu osobe za vitaminom C, tako da su prave vitaminske bombe. Osobito zimi važan su doprinos zdravoj prehrani za jačanje imunološkog sustava. Naranče također sadrže obilje drugih važnih vitamina i sastojaka. Naranča je stoga idealna za zdravu i uravnoteženu prehranu. Međutim, zbog relativno visokog udjela šećera u ovom voću, dijabetičari bi naranču trebali konzumirati samo umjereno.
kcal: 42 kcal
Ugljični hidrati: 8,3 g
Bjelančevine: 1 g
Masti: 0,2 g
Vitamin A: 13 µg
Vitamin B1: 0,09 mg
Vitamin B2: 0,04 mg
Vitamin B6: 0,1 mg
Vitamin C: 50 mg
Vitamin E: 0,3 mg
Kalcij: 42 mg
Željezo: 0,4 mg
Kalij: 165 mg
Magnezij: 14 mg
Natrij: 1 mg