Tapioka – bezglutenska, svestrana i ukusna
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Tapioka je poseban oblik škroba koji se dobiva iz korijena manioke.
- Ona je između ostalog popularna kao zamjena za pšenicu jer njezin škrob ne sadržava gluten.
- Ovdje možete saznati koja jela možete pripremiti s ovom namirnicom.
Što je tapioka?
Tapioka se ubraja među glavne namirnice u Južnoj Americi. Riječ je o škrobnom brašnu koje se dobiva iz korijena tzv. manioke. Ona je u sirovom stanju otrovna. Kako bi biljka tapioke postala jestiva, njezino korijenje treba oguliti, naribati, namočiti, ocijediti i ispeći u pećnici. Tim složenim postupkom dobiva se brašno od manioke i tapioka odnosno čisti škrob kao nusproizvod.
Koji su njezini sastojci?
Škrob koji se prodaje u obliku kuglica ili pahuljica izrazito je bogat ugljikohidratima, stoga se ne može reći da je lagan. U 100 grama nalazi se gotovo 89 grama ugljikohidrata i oko 350 kalorija. Međutim, nutritivnoj vrijednosti tapioka brašna doprinosi visok udio vlakana. Najveći interes za ovu namirnicu pokazale su osobe s intolerancijom i alergijom na gluten jer njezin škrob ne sadržava alergene niti gluten. Tako ovo brašno u kuhinji zamjenjuje pšenično, raženo i rižino brašno i služi kao alternativa za bezglutenske recepte, a tako unosi i raznolikost u jelovnik.
Što mogu pripremiti s tapiokom?
Bezglutenska namirnica raznolike primjene: budući da tapioka škrob ima vrlo finu teksturu sličnu prahu (poput pšeničnog brašna ili šećera u prahu), ovo je brašno idealno kao vezivo za umake, za konzerviranje džemova ili kao zamjena za neko drugo brašno, primjerice prilikom pečenja. Tapioka brašno neutralnog je okusa, stoga se u kuhinji može primjenjivati na razne načine, primjerice kao sastojak u pripremi tapioka kruščića ili tapioka peciva, kolača, deserta, keksića, čipsa i tortilja.
Tapioka kuglice odnosno perlice u kuhinji primjenjuju i neki kuhari s Michelinovom zvjezdicom. Njome se koriste kako bi postigli taj efekt iznenađenja prilikom pucanja perlica, sličan efektu koji je pružao Bubble Tea, i njime podižu gurmanska jela na novu razinu. Ove perlice privlače pozornost i svojim izgledom: kuhanjem u vodi postaju prozirne poput stakla, zbog čega malo podsjećaju na kavijar.
Što možete napraviti od tapioke
Tapioka puding
Puding od tapioka perlica već je nekoliko godina popularan u Americi i Velikoj Britaniji. Za njegovu se pripremu upotrebljavaju bezglutenske tapioka perlice u kombinaciji s kokosovim mlijekom (za jednu limenku odnosno 250 mililitara kokosovog mlijeka upotrebljava se oko 70 grama perlica), što daje posebno kremastu teksturu. Odaberite limenku kremastog kokosovog mlijeka. Oprez: nemojte tresti! Kokosovu vodu (bez krutih ostataka na dnu limenke) pomiješajte s 250 mililitara punomasnog mlijeka i zagrijte smjesu. Kuhajte sadržaj lonca uz stalno miješanje dok tapioka kuglice ne postanu prozirne. Ako je puding pregust, dodajte još kokosove vode iz limenke. Na kraju u puding dodajte šećera i malo vanilije po želji. Smjesu razdijelite u male zdjelice i pustite da se malo ohladi.
Palačinke od tapioka brašna
U Brazilu se od ovog brašna pravi vrlo jednostavno jelo nalik palačinkama koje se puni, primjerice, govedinom i zelenom salatom ili grahom i piletinom. Za pripremu ravnomjerno rasporedite tapioka škrob izravno u zagrijanu tavu dok dno tave ne bude prekriveno. Već nakon nekoliko sekundi ovo se bezglutensko brašno sjedinjuje u jednu cjelinu. Sve što trebate učiniti je okrenuti palačinku, malo je premazati maslacem i posoliti ili pošećeriti ako želite slatku verziju. Vrlo ukusno, ali i zasitno.
Zanimaju vas ostali trendovi i informacije o prehrani? Pretplatite se na Kauflandov bilten.