Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

 Rok trajanja – dokad je najbolje konzumirati sir?

Voliš sir, ali ponekad nisi siguran/-na koliko ga dugo još možeš konzumirati? Želiš saznati najbolje načine za čuvanje sira kako se na kraju ne bi bacio? U ovom ćeš članku pronaći odgovore. 

Slika

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Opće informacije o roku trajanja i roku uporabe
  • Rok trajanja sira
  • Različite vrste sireva i kako ih čuvati
  • Dodatni savjeti za čuvanje sira
Definicija

Rok trajanja („najbolje upotrijebiti do”) ne predstavlja rok uporabe.

Milijuni tona hrane svake godine završe u smeću, iako je ta hrana zapravo i dalje jestiva. Jedan od razloga je i taj što mnogi potrošači miješaju rok trajanja odnosno datum „najbolje upotrijebiti do” s rokom uporabe odnosno datumom „upotrijebiti do” i bacaju hranu čim istekne ovaj prvi. To je šteta jer se mnoge od tih namirnica mogu jesti još tjednima, mjesecima ili čak godinama nakon isteka roka trajanja. 

Situacija je drukčija kada je u pitanju rok uporabe, poznat i kao datum isteka roka valjanosti. On je otisnut na pakiranju namirnica koje se lako i brzo kvare i označava krajnji rok uporabe. Uvijek treba voditi računa o roku uporabe jer konzumacija namirnica nakon navedenog roka može predstavljati povećani zdravstveni rizik. 

Rok trajanja sira

Ono što vrijedi za meso, kobasice, ribu, jogurt i slične namirnice vrijedi i za sir: rok trajanja odnosno datum „najbolje upotrijebiti do” označava samo datum do kojeg proizvođač jamči da će neotvorene namirnice zadržati svoja specifična svojstva kao što su miris, okus i hranjiva vrijednost pri optimalnom skladištenju. 

Istekli rok trajanja sira stoga ne mora nužno značiti da on više nije jestiv. Možeš računati da se sir može čuvati još otprilike četiri tjedna nakon isteka trajnosti. Međutim, imaj na umu da to ovisi o vrsti sira. Dok se pakirani tvrdi sir može konzumirati još četiri do pet mjeseci nakon isteka trajnosti, to je razdoblje mnogo kraće za meke ili svježe sireve. 

Dakle, umjesto da se slijepo vjeruje datumu, najbolje je pouzdati se u vlastita osjetila: pogledaj sir, pomiriši ga, okusi i osjeti! Izgleda li sir i dalje dobro ili se već stvorila plijesan na njemu ili je promijenio boju? Je li još svjež ili ima neugodan miris pokvarenog? Ima li još uvijek aromatičan okus ili je već postao blago kiselkast? Je li mu površina masna na dodir?
Osloniš li se na vlastita osjetila, dulje ćeš moći uživati u siru.


Rok trajanja

Različite vrste sireva

Sir je vrlo dugotrajna namirnica. Čak i kada je otvoren i nezapakiran, dugo se može konzumirati ako se pravilno čuva u hladnjaku. Rok trajanja naravno ovisi i o pojedinoj vrsti sira. 

Tvrdi sir

Tvrdi sir ima najdulji rok od svih vrsta sireva i u hladnjaku može ostati svjež nekoliko mjeseci. Razlog tome je udio vode u tvrdim sirevima kao što su emmentaler, appenzeller ili parmezan koji je puno manji nego u mekim sirevima kao što su camembert ili brie. Općenito vrijedi: što je niži udio vode, dulji je rok trajanja. 

Meki sir

Ako se čuva u hladnjaku, meki sir može trajati otprilike dva tjedna. Budući da često ima intenzivan miris, preporučujemo da ga čuvaš u posudi za čuvanje svježine. Kada kupuješ sir, dobro pogledaj je li još uvijek svjež. Tako ćeš ga moći dulje konzumirati.

Polutvrdi sir

Bilo da se radi o cijelom kolutu sira ili zapakiranom komadu, polutvrdi se sir može držati u hladnjaku desetak dana prije nego što mu istekne rok. Ako je polutvrdi sir otvoren, njegovi se rubovi ponekad mogu osušiti, ali to ne znači da se pokvario. Krišku sira jednostavno stavi na tanjur, prelij je mlijekom i ostavi da sir odstoji pola sata u tekućini. Nakon toga tvoj će sir ponovno izgledati svježe.

Plavi sir

Plavi sir kao što je gorgonzola je među dugotrajnijim vrstama sireva. Za čuvanje ovog sira preporučujemo perforiranu prijanjajuću foliju. Na taj način ćeš zaštititi sir od bakterija, ali nećeš spriječiti njegovo dozrijevanje. Za plavi je sir poželjno daljnje stvaranje plijesni. Pritom je normalno da miris i okus sira postanu intenzivniji. Međutim, ako miris postane previše žestok, sir treba baciti.

Svježi sir

Svježi sir također sadržava velik udio vode, stoga je lako kvarljiv. Za razliku od drugih vrsta sireva, svježi sir ne mora „disati”, što znači da ga treba hermetički zatvoriti i čuvati u jednom od gornjih odjeljaka u hladnjaku jer je tu najhladnije.
Kao i kod prethodnih vrsta​sireva, rok trajanja jogurta i svježih sireva odnosi se samo na zatvoreno pakiranje. Čim se sir otvori, treba ga konzumirati što je prije moguće.

Savjeti za čuvanje

Zbog različitih rokova trajanja nemoj čuvati različite vrste sireva zajedno u hladnjaku, već uvijek odvojeno. Tako ćeš, između ostalog, spriječiti da jedan sir preuzme okus i miris druge vrste sira. 

Odjeljak za povrće u hladnjaku idealan je za čuvanje jer sir ovdje neće biti izložen oscilacijama temperature.