Svježi sir: nadjev na kruhu
Na prvi pogled svježi sir i sir, na način na koji se inače zamišlja, nemaju toliko zajedničkih točaka. Ne može ga se rezati na kriške, a na vanjskim rubovima također nema plemenitu plijesan.
Što je svježi sir?
Ono što podrazumijevamo pod nazivom „svježi sir” proizvod je obranog kravljeg mlijeka koji se zgušnjava bakterijama kiselog mlijeka i sirilom. Mekani proizvod za mazanje dostupan je s visokim ili niskim sadržajem masti te s dodanim aromama i/ili začinskim biljem. Može se svestrano upotrebljavati, ukusan je bez dodataka na kruhu te može tvoriti dio kako krepkih tako i slatkih jela. Međutim, točno rečeno i u skladu sa zakonskim odredbama, svježi sir više je od bijelog, kremastog nadjeva na koji trenutačno mislimo. Svježi sir ustvari je cijela kategorija, a pojam se odnosi na sve sorte sira koje uopće ne moraju dozrijevati ili dozrijevaju vrlo kratko. U skladu s tom su definicijom i mozzarella, maskarpone, rikota i jestiva skuta svježi sirevi.
Kako se proizvodi svježi sir?
Svježi sir nastaje zgrušavanjem mlijeka. Za izradu svježeg sira u zagrijano mlijeko dodaju se bakterije mliječne kiseline te sirilo. Tim se procesom mlijeko zgušnjava. Pri tome nastaje prvi lom, koji se reže sirarskom harfom. Nusproizvod toga procesa jest skuta. Kako bi se dobio svježi sir, lomljeni sir reže se na sitnu granulaciju, ponovno zagrijava te miješa s vrhnjem i solju. Masa koja pri tome nastaje osnovni je oblik svježeg sira koji se, ovisno o sorti, dodatno prerađuje.
Ovo se nalazi u svježem siru
Svježi sir bogat je bjelančevinama te ostvaruje važan doprinos dovoljnoj opskrbi kalcijem. Osim toga, svježi sir bogat je natrijem, kalijem, magnezijem, klorom te elementima u tragovima kao što su fosfor, bakar, cink, mangan i fluorid.
kcal: 134 kcal
Ugljikohidrati: 3,3 g
Bjelančevine: 13,2 g
Masti: 7,5 g
Vitamin A: 80 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,29 mg
Vitamin B6: 0,06 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,2 mg
Kalcij: 120 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 120 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 390 mg
Koje sorte svježeg sira postoje?
No svježi sir nije uzalud toliko popularan. Može se nabaviti proizveden od različitih recepata: bilo čist, sa začinskim biljem, češnjakom ili bez ikakvih dodataka – izbor je velik. Dostupan je u različitim stupnjevima masti, od onih s nižim udjelom masti s 0,2 grama masti na 100 grama te sve do 23 grama masti (svježi sir sa 60 posto masti). Udio kalcija je sa 120 miligrama na 100 grama svježeg sira relativno visok. Poznate su sorte svježeg sira, na primjer, sljedeće:
- Svježi zrnati sir
- Skuta (sir od skute)
- Rikota
- Slojeviti sir
- Maskarpone
Koja je razlika između svježeg sira i skute?
Skuta predstavlja oblik svježeg sira. Iako je njihova proizvodnja praktički jednaka, čimbenici poput vremena kapanja te sadržaja sirutke i masti zaslužni su za blage razlike među njima.
Što je svježi zrnati sir?
Svježi zrnati sir, poznat i kao „Cottage Cheese”, svoju tipičnu strukturu dobiva zadržavanjem topline te se proizvodi od obranog mlijeka.
Što je sir s dva vrhnja?
Sir s dva vrhnja sorta je s posebno viskom udjelom masti, između 60 % i 87 %.
Što je veganski svježi sir?
Pri proizvodnji veganskog svježeg sira izostavljaju se životinjski proizvodi poput mlijeka, vrhnja i sirila. Umjesto toga upotrebljavaju se kreme na bazi orašastih plodova ili lupina kojima se dodaju začini.
Je li svježi sir zdrav?
U svježem siru kriju se obilne količine kalcija i bjelančevina važnih za naše zdravlje. No što kada je riječ o udjelu masti? Reći ćemo ti kako stvari stoje.
Svježi sir opskrbljuje kalcijem
Kalcij je životno važna mineralna tvar, poglavito za naše kosti i zube. Svakodnevna količina koju bismo prema Njemačkom društvu za prehranu trebali konzumirati iznosi 1000 mg. Dobri su izvori kalcija, na primjer, mliječni proizvodi. Dok mlijeko i jogurt sadrže oko 120 miligrama kalcija na 100 grama, svježi sir sadrži ipak oko 100 miligrama.
Svježi sir kao izvor bjelančevina
U 100 grama svježeg sira krije se oko 13 grama bjelančevina. Ljudskom je tijelu u prosjeku dnevno potrebno oko 60 grama bjelančevina kako bi naši mišići i organi mogli funkcionirati, no i u obliku izvora energije kako bi naš imunološki sustav mogao pravilno raditi. Mliječni proizvodi ostvaruju važan doprinos njihovoj opskrbi.
Koji je svježi sir niskokaloričan?
Svježi sir proizvod je koji u pravilu sadrži veliku količinu masti, no, nasreću, postoje alternative. Ako paziš na svoju liniju, konzumiraj svježi sir s dvostrukim vrhnjem samo u umjerenim količinama i radije posegni za svježim sirom s niskim sadržajem masti. Naime, u varijanti s dvostrukim vrhnjem nalazi se oko 340 kalorija na 100 grama, dok ih lakša verzija sadrži tek pola. Dobro je znati: i lakša je verzija dostupna sa začinskim biljem.
Savjeti za čuvanje svježeg sira
Koliko dugo svježi sir uopće ostaje svjež? Ovdje ti donosimo najbolje savjete za čuvanje.
Koji je rok trajanja svježeg sira?
Neotvoreni svježi sir trajat će, ovisno o roku trajanja, nekoliko tjedana. Čim se otvori, u idealnom bi se slučaju trebao potrošiti unutar tjedan dana.
Može li se svježi sir zamrznuti?
Može. Ako ambalaža još nije otvorena, možeš ga jednostavno odložiti u zamrzivač. U protivnom trebaš svježi sir prethodno premjestiti u odgovarajući spremnik. Svježi sir nakon odmrzavanja može, uslijed svojeg visokog sadržaja vode, imati grudastu ili pahuljastu konzistenciju. Iako to nije loše samo po sebi, možda neće izgledati suviše ukusno na kruhu. Stoga ga radije iskoristi za kuhanje ili pečenje.
Priprema i upotreba svježeg sira: evo kako
Svježi sir može se upotrebljavati na razne načine, a ne samo kao nadjev na kruhu za doručak ili večeru. Na primjer, njime se mogu upotpuniti kreme, kremasti umaci i juhe.
Samostalna priprema svježeg sira: korak po korak
Mlijeko, limun i prstohvat soli – to su svi sastojci koji su ti potrebni za samostalnu pripremu vrlo ukusnog svježeg sira.
- Zagrij litru mlijeka (s visokim sadržajem masti) uz neprestano miješanje u loncu
- Postupno dodaj limunov sok dok se mlijeko ne učvrsti te se kruti komadići odvoje od prozirnih tekućina
- Procijedi kroz suhu krpu – sirutku možeš prihvatiti u zdjeli te je iskoristiti u druge svrhe
- Posoli ohlađeni svježi sir te ga po želji upotpuni začinskim biljem
Priprema kreme od svježeg sira
Kakva li užitka! Krema je slatka „točka na i” na torticama, tortama i kolačima. Tako je ukusna da bi se i samostalno mogla jesti žlicom.
- Ručnim mikserom kremasto istuci 100 g maslaca na sobnoj temperaturi
- Postupno dodaj 100 g šećera u prahu
- Zatim dodaj 200 g svježeg sira (s dvostrukim vrhnjem), no nemoj predugo miješati jer će smjesa inače postati tekuća
- Odloži na 30 minuta na hladnom mjestu. Po želji upotpuni sokom ili naribanom koricom od limete, rastopljenom čokoladom ili ekstraktom vanilije – za kreme od svježeg sira postoje bezbrojni recepti
Maskarpone umjesto svježeg sira: prikladna alternativa?
Maskarpone i svježi sir s dvostrukim vrhnjem vrlo su slični po konzistenciji i okusu, zbog čega ih slobodno možeš međusobno zamijeniti, iako maskarpone sadrži još nešto više masti. Ovisno o svrsi upotrebe, svježi sir možeš zamijeniti i svježim vrhnjem (ne kao namaz, već za upotpunjavanje umaka). Na kruhu možeš umjesto svježeg sira upotrebljavati rikotu, no i jogurt će imati sličnu konzistenciju kada ga prethodno procijediš kroz krpu.