Zrnati svježi sir: niskokalorični užitak
Sirar iz Allgäua nekoć je zaštitio naziv „Hüttenkäse”, odnosno „svježi zrnati sir”, kao marku. I jestiva skuta smatra se oblikom svježeg sira te se danas proizvodi suvremenim tehnikama mliječne proizvodnje.
Što je svježi zrnati sir?
Zrnati svježi sir, koji se naziva i „Cottage Cheese”, sorta je svježeg sira. Kao što mu naziv daje naslutiti, zrnati svježi sir odlikuje se posebnom strukturom koja ga čini nezamjenjivim.
Kakav je okus zrnatog svježeg sira?
Zrnati svježi sir kiselkasta je i često više neutralna okusa, no stoga se može idealno pripremati za kako slana tako i slatka jela. Što je udio masti veći, to je njegova aroma kremastija.
Kako se proizvodi zrnati svježi sir?
Svježi zrnati sir nastaje zgrušavanjem mlijeka. Za izradu se u zagrijano mlijeko dodaju bakterije mliječne kiseline i sirilo. Tim se procesom mlijeko zgušnjava. Pri tome nastaje prvi lom, koji se reže sirarskom harfom. Nusproizvod u ovom procesu je skuta. Kako bi se dobio svježi sir, lomljeni sir reže se na sitnu granulaciju, ponovno zagrijava te miješa s vrhnjem i solju.
Ovo se nalazi u zrnatom svježem siru: kalorije i hranjive vrijednosti
Zrnati svježi sir lagan je, ukusan i zdrav. Sadrži velike količine bjelančevina i kalcija te male količine kalorija.
kcal: 81 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 13,6 g
Masti: 2,9 g
Vitamin A: 30 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,28 mg
Vitamin B6: 0,06 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,1 mg
Kalcij: 100 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 50 mg
Magnezij: 9 mg
Natrij: 400 mg
Zrnati svježi sir: sorte i razlike
U nastavku ti donosimo još više stručnih informacija o zrnatom svježem siru.
Koja je razlika između svježeg sira i zrnatog svježeg sira?
Zrnati svježi sir određena je vrsta svježeg sira – kao što su i mozzarella, rikota i druge sorte sira koji ne moraju uopće ili trebaju tek malo dozrijevati. Proizvod na koji mislimo kada govorimo o svježem siru ima znatno veći udio masti od zrnatog svježeg sira, kremastijeg je okusa i lakše se maže.
Postoji li zrnati svježi sir bez laktoze?
Uz tri grama laktoze na 100 grama zrnati svježi sir nije prikladan za ljude s intolerancijom na tu tvar. Međutim, danas nasreću i za to postoje alternative bez laktoze.
Je li zrnati svježi sir zdrav?
Zrnati svježi sir smatra se jednim od najzdravijih mliječnih proizvoda, a upravo bodybuilderi rado posežu za ovim svježim sirom! Otkrit ćemo ti zašto je tomu tako.
Zrnati svježi sir: izvor kalcija i bjelančevina
Velik sadržaj kalcija čini zrnati svježi sir vrijednim pomoćnikom za naše kosti te može, u kombinaciji „sunčeva” vitamina D, pridonijeti suzbijanju pojave osteoporoze. Dakle: najbolje je svaki dan na suncu pojesti jednu čašicu zrnatog svježeg sira! Također, sadržana je velika količina bjelančevina koje ne samo da su zasitne, već su i ključne za naše mišiće. Dakle, ne čudi što je zrnati svježi sir ukusan i bodybuilderima te profesionalnim sportašima.
Može li se konzumacijom zrnatog svježeg sira mršavjeti?
Zbog niskog je sadržaja masti i malobrojnih kalorija zrnati svježi sir idealno prikladan kao zdrav međuobrok, čak i u okviru prehrane s malim unosom kalorija. Budući da usto sadrži popriličnu količinu bjelančevina, vrlo je zasitan.
Smije li se zrnati svježi sir jesti tijekom trudnoće?
Unatoč tome što se zrnati svježi sir ubraja u sorte svježeg sira: pasterizira se tijekom proizvodnje, zbog čega je sasvim siguran za trudnice. Dobar tek!
Koji je rok trajanja zrnatog svježeg sira?
Nakon što se otvori, zrnati svježi sir može se u hladnjaku čuvati otprilike tjedan dana. Savjet: Ako se drži u staklenci s poklopcem na zavrtanje ili plastičnoj posudi, neće tako brzo poprimiti mirise hladnjaka kao što bi bio slučaj da se drži u otvorenoj zdjeli.
Ovako možeš pripremati i upotrebljavati zrnati svježi sir
Zrnati svježi sir vrlo je popularan kao namaz za kruh te se po želji može kombinirati s drugim komponentama, kao što su marmelada ili začinsko bilje. Međutim, ukusan je i u salatama i umacima, za prepečenje nabujaka ili kao sastojak u desertima.
Priprema zrnatog svježeg sira kod kuće: korak po korak
Zdravi zrnati svježi sir možeš jednostavno pripremiti i prema jednom prilično jednostavnom receptu, čime ćeš uštedjeti ambalažni otpad (i novac). Gotovi proizvod možeš upotpuniti začinskim biljem ili slatkim dodacima te ga po želji nastaviti prerađivati – ili pojesti žlicom.
- Kratko zakuhaj litru mlijeka (pri tome ga neprestano miješaj kako ne bi zagorjelo).
- Ukloni lonac sa štednjaka i polako umiješaj limunov sok uz miješanje pjenjačom.
- Mlijeko se zgušnjava, a žućkasta se sirutka odvaja od ostatka.
- Vrati lonac pri niskoj vatri ponovno na štednjak na pet minuta i pri tome ga nemoj miješati.
- Isključi štednjak i ostavi lonac dodatnih deset minuta.
- Prolij ga kroz kuhinjsku krpu, prihvati sirutku te je nastavi prerađivati ili je (nakon što se ohladi) popij.
- Prelij sir u krpi hladnom vodom i zatim ga temeljito iscijedi.
- Začini ga prstohvatom soli te ga dodaj u staklenku ili plastičnu posudu i čuvaj u hladnjaku.
Zrnati svježi sir u desertima i slatkim jelima
Budući da zrnati svježi sir ima prilično neutralan okus, možeš ga dodavati ne samo krepkim, već i slatkim jelima. Ukusan je kada se pomiješa s orasima, bobičastim voćem i medom ili javorovim sirupom, zbog čega predstavlja zdravu alternativu maskarponeu, sladoledu i drugim visokokaloričnim mliječnim proizvodima.
Kuhanje sa zrnatim svježim sirom
Zrnatim sirom možeš napuniti rajčice ili paprike i prepeći ih u pećnici, pripremiti nabujke bogate bjelančevinama s niskim udjelom kalorija te upotpuniti salate. Postoje brojni recepti, od jednostavnih do iznenađujućih, stoga ih svakako isprobaj. Zdrav je klasik i sirovo povrće s umakom od zrnatog svježeg sira, začinskog bilja i začina.