Rajčica: snaga za imunološki sustav
Rajčica je povrće iz obitelji pomoćnica. Među danas poznatih 2500 sorti, prvenstveno su poznate crvene rajčice svih mogućih veličina i oblika. Međutim, dostupne su u zelenoj i žutoj te čak narančastoj boji.
Rajčice imaju ova posebna svojstva
Znanstveni naziv rajčice glasi Solanum lycopersicum, što se otprilike može prevesti kao „vučja breskva”. Postoje brojne različite sorte, koje se razlikuju ne samo po okusu, već i po konzistenciji i obliku. Postoje bijele, žute, zelene, crvene, ružičaste i ljubičaste rajčice. Broj komora ploda određuje veličinu rajčice. Ukupno se gledano može razlikovati između četiriju glavnih kategorija:
- mesnate rajčice
- datterino rajčice
- okrugle rajčice
- cherry rajčice
Znaš li?
Rajčice se idealno mogu jesti sirove, ali i upotrebljavati za pripremu povrtnih jela. Ako im je kora pretvrda, ona se može blanširanjem jednostavno ukloniti prije pripreme. Vrhovi peteljki sadrže solanin, koji je štetan za zdravlje. One bi se prije konzumacije stoga uvijek morale ukloniti. Rajčice nisu dostupne samo svježe, već i oguljene i pasirane, u obliku koncentrata, soka, umaka ili kečapa.
Odakle izvorno potječu rajčice?
Kristofor Kolumbo donio je prve biljke rajčice sa svojeg drugog putovanja zapadom Indije u Europu. Međutim, prvobitna domovina rajčice nalazi se na području Anda: meksički i peruanski Indijanci uzgojili su plodove tijekom vremena iz veličine trešnje do njihove danas poznate veličine. Uzgoj u Europi počeo je tek od sredine 18. stoljeća jer su ljudi zbog boje nove vrste povrća isprva bili donekle skeptični. Narančasta se boja doimala donekle otrovnom, zbog čega se rajčica, baš kao i krumpir, isprva uzgajala kao ukrasna biljka. Talijani su bili ti koji su otkrili rajčicu za sebe te započeli s ciljanim uzgojem.
Kada je sezona rajčica?
Razdoblje ubiranja počinje krajem srpnja. Također, roba iz uvoza dostupna je u maloprodaji tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati rajčice i kako se trebaju čuvati?
Danas se rajčice ubrajaju među najpopularnije sorte povrća jer gotovo nijedno drugo povrće ne sadrži toliko životno važnih, vrijednih tvari: brojne vitamine, mineralne tvari i elemente u tragovima. Rajčice se mogu svestrano upotrebljavati, na primjer, sirove ili u obliku salate, kao konzervirano kiselo povrće, punjenje ili kao ukras. Od rajčica se mogu skuhati pikantne juhe. Idealno su prikladne za kuhanje na pari i roštilj. Osim toga, različitim će varivima podariti tipičnu aromu.
Ovako se trebaju čuvati rajčice
Optimalna temperatura za skladištenje rajčica iznosi između 12 i 16 Celzijevih stupnjeva – tako će aroma ostati očuvana. Dakle, rajčicama nije mjesto u hladnjaku. Pod optimalnim se uvjetima rajčice mogu čuvati 14 dana. Ako ih je potrebno čuvati dulje vrijeme, moraju se konzervirati ili sušiti.
Ovo se nalazi u rajčicama
Aromatične su rajčice svježe, delikatne, niskokalorične i pravi pojačivač zdravlja. Njihovi prirodni sastojci, makro- i mikronutrijenti djeluju kao snažni antioksidansi. Rajčice jačaju srce i krvotok te podržavaju zdravlje sluznica, kostiju, očiju, mišića i kože.
kcal: 20 kcal
Ugljikohidrati: 2,6 g
Bjelančevine: 0,95 g
Masti: 0,21 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,06 mg
Vitamin B2: 0,04 mg
Vitamin B6: 0,1 mg
Vitamin C: 19,25 mg
Vitamin E: 0,8 mg
Kalcij: 9 mg
Željezo: 0,32 mg
Kalij: 235 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 3 mg