Kanarska žuta dinja: niskokalorična poslastica
Ovalne, svjetložute ili svjetlozelene kanarske žute dinje ubrajaju se među veće zastupnike svoje vrste te mogu težiti do četiri kilograma. Okus kanarske žute dinje je, kao što se može naslutiti prema nazivu, decentno sladak i blago gorak. To je čini istovremeno omiljenim sastojkom u slatkim salatama od voća ili koktelima, baš kao i u sočnim jelima uz dodatak sira Manchego, dimljene šunke ili lososa.
Kanarska žuta dinja ima ova posebna svojstva
Kanarska žuta dinja sadrži gotovo 90 posto vode. U vrućim ljetnim mjesecima ona je stoga posebno prikladna kao osvježavajuće sredstvo za gašenje žeđi. Kanarske žute dinje sadrže razmjerno malo kalorija: uz 50 kilokalorija na 100 grama kanarska žuta dinja predstavlja dobrodošlu alternativu ljudima koji paze na svoje zdravlje. Kanarska žuta dinja okrugao je ili ovalan plod koji doseže duljinu između 15 i 30 centimetara, odnosno debljinu od osam do najviše 15 centimetara. Zrele kanarske žute dinje postižu težinu do četiri kilograma.
Odakle izvorno potječe kanarska žuta dinja?
Kanarska žuta dinja izvorno potječe iz Afrike. Njezina je domovina područje zapadne Afrike i Egipta, nakon čega se proširila i do Azije i Amerike. Međutim, danas se kanarske žute dinje uzgajaju diljem svijeta. Kina, Italija, Španjolska i Grčka smatraju se glavnim zemljama uzgoja. Kanarska žuta dinja za dozrijevanje preferira vruću, suhu klimu. Međutim, u određenim se uvjetima i u umjerenim klimatskim regijama može uzgajati u stakleniku. Danas većina kanarskih žutih dinja potječe iz Španjolske, Brazila i Kostarike.
Kada je sezona kanarske žute dinje?
Budući da se kanarska žuta dinja uzgaja diljem svijeta, razdoblja dozrijevanja razlikuju se ovisno o lokaciji. U sjevernoj hemisferi razdoblje berbe kanarske žute dinje stoga seže od lipnja do listopada, zbog čega se smatra ljetnim voćem. Za razliku od toga, u južnoj hemisferi ubire se u razdoblju od veljače do svibnja. No različita razdoblja sezona imaju prednost što su kanarske žute dinje dostupne u maloprodaji tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati kanarska žuta dinja i kako se treba čuvati?
Kanarska žuta dinja može se jesti samostalno, no idealno je prikladna i za voćne salate, frapee ili na plati sira. Može se čuvati na sobnoj temperaturi, no kada se razreže, najbolje bi je bilo čuvati u pretincu za voće u hladnjaku.
Što možeš pripremiti od kanarske žute dinje
Čega ima u kanarskoj žutoj dinji
Kanarska žuta dinja sadrži važne vitamine i minerale. U njoj su prvenstveno sadržane velike koncentracije vitamina A. On je vrlo važan za stanice u tijelu i oči. Zbog visokog udjela vode kanarska žuta dinja prvenstveno pruža osvježenje. Osim toga, u kanarskoj žutoj dinji kriju se brojne vitalne i mineralne tvari, zbog čega se ovo voće može smatrati niskokaloričnom i zdravom užinom između obroka.
kcal: 54 kcal
Ugljikohidrati: 12,4 g
Bjelančevine: 0,9 g
Masti: 0,1 g
Vitamin A: 783 µg
Vitamin B1: 0,06 mg
Vitamin B2: 0,02 mg
Vitamin B6: 0,09 mg
Vitamin C: 32 mg
Vitamin E: 0,1 mg
Kalcij: 13 mg
Željezo: 0,2 mg
Kalij: 330 mg
Magnezij: 10 mg
Natrij: 20 mg