Patlidžan: zdravi pomoćnik
Patlidžan se ubraja u voćno povrće te spada u obitelj pomoćnica. Izvorno potječe iz Indije. Patlidžan je postao poznat i pod nazivom „jajoliko voće” jer su se isprva nudile sorte bijela ploda veličine kokošjeg jaja.
Patlidžan ima ova posebna svojstva
Karakteristika patlidžana (Solanum melongena) jest uvijek bijelo voćno meso blago spužvaste konzistencije, koje je u sredini prožeto brojnim malim košticama. Njegova je kora ljubičasta i relativno tvrda, ali tanka. Patlidžani mogu doseći duljine do 50 centimetara uz težinu do 500 grama.
Klasik mediteranske kuhinje
Patlidžan predstavlja klasik mediteranske kuhinje. Međutim, ne može se jesti sirov jer sadrži brojne gorke tvari. Tek se prženjem, roštiljanjem ili pečenjem patlidžana razvija njegov bogat, sredozemni okus.
Odakle izvorno potječe patlidžan?
Patlidžan (poznat i kao: jajoliko voće) vuče svoje korijene iz Indije, odnosno iz Kine. U ovoj se regiji uzgaja još davno prije početka kršćanskog računanja vremena. Putom svile patlidžan se postupno približavao i prostoru Sredozemlja, a odande je kasnije dospio i do Srednje Europe. Međutim, danas se patlidžani uzgajaju diljem svijeta. Predvodnice u uzgoju danas su prvenstveno zemlje kao što su Italija, Španjolska i Turska te Indija, Tajland i Kina.
Kada je sezona patlidžana?
Patlidžan, plod koji voli toplinu, klasično je ljetno povrće, čija sezona poglavito traje od kolovoza do listopada. Tijekom toga se razdoblja patlidžan, koji predstavlja plod jajolike biljke, ubire ručno ili strojno. Ubrani patlidžani zatim dospijevaju izravno i svježi u trgovinu ili se dalje prerađuju u različite namirnice. Patlidžan je dostupan tijekom cijele godine. To se prvenstveno omogućava time što se patlidžan uzgaja diljem svijeta te, u skladu s time, uvozi.
Za što se može upotrebljavati patlidžan i kako se treba čuvati?
Kod patlidžana prvenstveno je riječ o omiljenom povrću za roštiljanje, koje se dodaje sredozemnim salatama. Osim toga, on predstavlja i omiljen prilog raznim jelima od mesa i vegetarijanskim jelima u kombinaciji sa sirom od kravljeg ili ovčjeg mlijeka.
Ovako možeš čuvati patlidžan
Patlidžan ne voli preveliku hladnoću. Hladnjak je stoga pogrešno mjesto čuvanja za njega. Čuvaj to povrće najbolje dobro zapakirano u plastičnim vrećicama koje propuštaju zrak te ne dulje od tjedan dana na hladnom i tamnom mjestu. Patlidžani se ne bi smjeli čuvati u neposrednoj blizini rajčica ili jabuka. One ispuštaju plin za sazrijevanje etilen, na koji patlidžani osjetljivo reagiraju.
Ovo se nalazi u patlidžanu
Kod patlidžana riječ je o ekstremno niskokaloričnom povrću, zbog čega on predstavlja idealnu dijetalnu namirnicu. Osim toga, u zrelim patlidžanima nalaze se brojni vitamini B, koji su posebno pogodni za metabolizam.
kcal: 17 kcal
Ugljikohidrati: 2,5 g
Bjelančevine: 1,2 g
Masti: 0,2 g
Vitamin A: 7 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,04 mg
Vitamin B6: 0,08 mg
Vitamin C: 5 mg
Vitamin E: 0,03 mg
Kalcij: 13 mg
Željezo: 0,4 mg
Kalij: 224 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 3 mg