Paprika: za začinjavanje ili užinu
Paprika se ubraja u rod pomoćnica. Naziv „paprika” odnosi se kako na biljku, tako i na njezin plod. Botanički je gledano pri tome riječ o bobičastom voću, a ne, kao što to većina pretpostavlja, o mahunastom plodu. Kod ploda postoje razlike u pogledu boje, veličine i pikantnosti.
Paprika ima ova posebna svojstva
Razlikujemo između povrtne i začinske paprike. Kod povrtne paprike boje plodova naznaka su stupnja zrelosti. Kada su zeleni, plodovi su i dalje nezreli, stoga žuti i narančasti plodovi mogu dulje ostati na biljci, dok su crveni primjerci dosegli punu zrelost. Uz tipično oblikovane plodove, postoji rajčica-paprika oblikovana kao mesna rajčica, duguljasto-uska šiljasta paprika te slatka, smeđe obojena i takozvana čokoladna paprika.
Zeleni plodovi paprike trpkijeg su okusa od žutih, dok crveni plodovi usto razvijaju blage i slatke arome. Male začinske paprike, kao što je čili, suše se u ljutim ili blagim varijantama i zatim često melju u prah. Tvar odgovorna za ljutinu naziva se „kapsaicin”. Njegova se koncentracija uvelike razlikuje.
Odakle izvorno potječe paprika?
Paprika izvorno potječe iz Srednje i Južne Amerike. Ptice su zaslužne za njezino širenje na jug SAD-a. Već se 7000 godina prije Krista uzgajala divlja vrsta paprika. Oko 2000 godina kasnije pojavili su se i prvi oblici iz uzgoja. Tijekom Kolumbova drugog putovanja u Ameriku sa sobom je donio plodove koji su se uzgajali u Španjolskoj. Odande se paprika, usred sve intenzivnije svjetske trgovine, posvuda proširila i postala poznata. Osim toga, upotpunila je i ponudu dotadašnjih pikantnih začina, na primjer, papra, te je postala sastavnim dijelom kuhinje.
Kada je sezona paprike?
Uzgoj paprike rasprostranjen je diljem svijeta, zbog čega je ona dostupna tijekom cijele godine kao roba iz uvoza.
Za što se može upotrebljavati paprika i kako se treba čuvati?
Relativno je malo sorti povrća svestrano poput plodova povrtne paprike. Ona je ukusna sirova, kuhana na pari, pečena, pržena, pečena na roštilju ili skuhana. Među kuhinjske klasike ubrajaju se, na primjer, plodovi paprike punjeni mljevenim mesom; jednako su omiljene kada se napune ovčjim sirom ili rižom. Povrtna paprika ostaje svježa dva tjedna. Začinska paprika se, ovisno o pripremnim koracima kao što su sušenje, mljevenje i miješanje te o ljutini, upotrebljava kao začin.
Ovo se nalazi u paprici
Povrtna paprika sadrži malu količinu ugljikohidrata i kalorija. Crveni plodovi odlikuju se najvišim udjelom vitamina. Posebno visok udio vitamina, posebice vitamina A i vitamina C, osigurava podršku obrambenih sustava tijela te pomaže pri sprječavanju bolesti krvožilnog sustava.
kcal: 43 kcal
Ugljikohidrati: 6,4 g
Bjelančevine: 1,3 g
Masti: 0,5 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,12 mg
Vitamin B6: 0,45 mg
Vitamin C: 140 mg
Vitamin E: 2,9 mg
Kalcij: 10 mg
Željezo: 0,55 mg
Kalij: 260 mg
Magnezij: 14 mg
Natrij: 5 mg