Jestiva skuta: savršena nadopuna voću
Jestiva skuta vrlo je zdrava, bogata vrijednim bjelančevinama i važnim mineralnim tvarima, a usto je lako probavljiva i dobra za organizam. Kod skute riječ je o svježem siru, dakle, siru koji ne dozrijeva. Može se kombinirati sa slatkim i krepkim jelima.
Što je jestiva skuta?
Jestiva skuta svjež je i kremast mliječni proizvod blaga i lagano kiselkasta okusa. Ubraja se u skupinu svježih sireva te bi se zbilja mogla nazivati i „nedozreli sir”. Jestiva skuta proizvodi se od pasterizirana obranog mlijeka te je dostupna s različitim udjelima masti, pri čemu obrani stupanj ima najmanji udio masti. Također, dostupna je u obliku svježeg sira s voćem ili začinskim biljem. Jestiva skuta također se, ovisno o regiji, naziva svježi sir.
Ovako nastaje jestiva skuta
Jestiva skuta napravljena je od mliječnih proteina i karakterizira je blago kiselkast okus. Ovisno o razini masti, njezina je konzistencija polučvrsta do podatna. Proizvodnja se provodi suvremenom mljekarskom tehnologijom. Pri tome se iz mlijeka uklanja vrhnje i ono se pasterizira.
S pomoću bakterija mliječne kiseline i sirila moguće je zgusnuti mlijeko. Centrifugiranjem se sirutka može odvojiti od svježe mase sira, čime nastaje mekana ili rahla skuta. Kako bi skuta dosegla predviđenu razinu udjela masti, obogaćuje se određenom količinom vrhnja. Zatim se provodi miješanje jestive skute, kako bi poprimila svoju kremastu konzistenciju. U pravilu je udio tekućine kod obrane skute visok, a udio suhe mase nizak. Udio masti stoga je vrlo nizak. Zauzvrat je bogata mliječnim proteinima.
Odakle izvorno potječe jestiva skuta?
Nije jasno odakle jestiva skuta izvorno potječe. No spominje se još od 14. stoljeća.
Koje sorte jestive skute postoje?
Postoje različite vrste jestive skute koje se razlikuju po sadržaju masti. Najčešće su upotrebljavane sorte obrana skuta, polumasna skuta i skuta s vrhnjem.
Stupnjevi sadržaja masti jestive skute
- Obrani stupanj uz manje od deset posto udjela masti
- Stupanj s četvrtinom masti od deset posto
- Stupanj s polovicom masti od 20 posto
- Stupanj s tričetvrt masti od 30 posto
- Punomasni stupanj od 40 posto
Postoji li jestiva skuta bez laktoze?
Da, postoji jestiva skuta bez laktoze koja se posebno proizvodi za osobe s intolerancijom na laktozu. Pri tome se mliječni šećer, koji je uobičajeno sadržan u skuti, enzimski razgrađuje kako bi ga osobe s intolerancijom na laktozu bolje mogle probaviti.
Postoji li veganska jestiva skuta?
Da, postoji jestiva skuta koja se ne proizvodi od životinjskog mlijeka te je stoga veganski proizvod. Jedna je opcija, na primjer, veganska sojina skuta, koja se proizvodi od sojina mlijeka te ima sličnu konzistenciju i teksturu poput jestive skute. U međuvremenu su dostupne i skuta od badema ili skuta od kokosa.
Razlika: jestiva skuta i drugi mliječni proizvodi
Jestiva skuta samo je jedna od brojnih različitih vrsta mliječnih proizvoda. Iako postoje sličnosti s drugim proizvodima, kao što su jogurt i svježi sir, postoje i razlike.
Koja je razlika između jestive skute i obrane skute?
Obrana skuta određena je sorta jestive skute koja se od drugih skuta razlikuje po svojem sadržaju masti. Glavna razlika između obrane skute i drugih sorta jestive skute u tome je što obrana skuta sadrži manje od deset posto masti, dok druge skute, kao što su skuta s polovicom masti ili skuta s vrhnjem, imaju veći sadržaj masti. Niži sadržaj masti obrane skute čini je niskokaloričnim izvorom bjelančevina s niskim sadržajem masti.
Koja je razlika između jestive skute i skute s vrhnjem?
Skuta s vrhnjem i jestiva skuta dvije su različite sorte skute koje se razlikuju po sadržaju masti. Dok jestiva skuta u pravilu sadrži između deset i 20 % masti, skuta s vrhnjem ima znatno veći sadržaj masti od oko 40 %. Veći sadržaj masti osigurava kremastiju konzistenciju skute s vrhnjem i bogatiji okus od jestive skute. Stoga je ona omiljen sastojak za deserte i slatka jela, ali i za krepka jela poput dipova ili namaza. Skuta s vrhnjem ima veći sadržaj kalorija i višu ukupnu količinu masti od jestive skute.
Koja je razlika između jestive skute i svježeg sira?
Glavna razlika između jestive skute i svježeg sira jest u načinu proizvodnje. Jestiva skuta proizvodi se uz dodatak sirila i kiseline u mlijeko. Pri kiseljenju se mlijeko dijeli na dva dijela: bjelančevine i sirutku. Taj postupak traje oko 24 sata. Sirutka se nakon odvajanja cijedi. Preostale bjelančevine nazivaju se skutom. Proizvodnja svježeg sira provodi se gotovo jednako, no uz jednu razliku. Sirutka se također odvaja od bjelančevine, iz koje se zatim proizvodi svježi sir. Jedina razlika: vrijeme kapanja dulje je kod svježeg sira, a bjelančevine se često dodatno istiskuju.
Je li jestiva skuta zdrava?
Jestiva skuta mliječni je proizvod bogat bjelančevinama koji sadrži brojne hranjive tvari, kao što su kalcij, fosfor i vitamini B, te se zbog svojih zdravih značajki često naziva „superhrana”. Na temelju svojeg visokog udjela bjelančevina jestiva je skuta posebno omiljen izvor bjelančevina za sportaše i osobe koje često obavljaju fizičke poslove.
Visok sadržaj bjelančevina u skuti
Jestiva skuta poznata je po svojem visokom sadržaju bjelančevina te je stoga omiljen izvor bjelančevina za sportaše i osobe koje se žele hraniti uz visok unos bjelančevina. Zbilja, jestiva skuta u pravilu sadrži između deset i dvanaest grama bjelančevina na 100 grama, ovisno o sadržaju masti i proizvođaču. U usporedbi s time, obrana skuta sadrži još više bjelančevina, i to između dvanaest i 14 grama na 100 grama.
Bjelančevine su važna hranjiva tvar za tijelo jer pridonose izgradnji i očuvanju mišića, kostiju, kože i kose. Osim toga, prehrana bogata bjelančevinama može pomoći smanjiti apetit, regulirati razinu šećera u krvi te podržati srčano-krvožilni sustav.
Nizak udio masti u sortama jestive skute
Obrana skuta ima najniži udio masti te sadrži manje od pola posto masti. To je čini idealnim odabirom ako se želiš hraniti uz nizak udio masti ili ti je potreban dobar međuobrok.
Obilje kalcija
Jestiva skuta izvrstan je izvor kalcija. Kalcij je prvenstveno poznat po svojoj funkciji u metaboličkom sustavu kostiju, gdje je ključan za izgradnju i očuvanje koštanog tkiva. Također, osigurava stezanje i opuštanje mišićnih stanica te prijenos signala živčanim stanicama. Osim toga, kalcij ima važnu ulogu pri zgrušavanju krvi i regulaciji krvnog tlaka.
Budući da tijelo ne može samostalno proizvoditi kalcij, mora ga uzimati putem prehrane. Jestiva skuta pri tome je dobar odabir zato što, ovisno o sorti, sadrži oko 90 miligrama kalcija na 100 grama proizvoda. Tako može ostvariti važan doprinos pokrivanju svakodnevne potrebe za kalcijem.
Što je bolje: jestiva skuta ili obrana skuta?
Jestiva skuta sadrži vrijedne bjelančevine, no u načelu vrijedi da se uslijed višeg sadržaja masti povećava količina zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Posljedica toga može biti poništavanje određenih zdravstvenih prednost. Obrana skuta smatra se apsolutnim predvodnikom uz 13 – 14 grama bjelančevina na 100 grama proizvoda.
Smije li se jestiva skuta jesti tijekom trudnoće?
Da, jestiva skuta može se bezbrižno jesti tijekom trudnoće te čak i predstavljati važan sastavni dio uravnotežene prehrane. Visok udio bjelančevina jestive skute može pomoći pokriti potrebu za bjelančevinama tijekom trudnoće. Skuta se u načelu proizvodi od pasterizirana mlijeka, što znači da nisu sadržane opasne bakterije poput listerija. Međutim, preporučujemo da uvijek pogledaš podatke o sastojcima!
Ovo se nalazi u jestivoj skuti: kalorije, vitamini i mineralne tvari
Konzumacija jestive skute smatra se zdravom. Stoga ona pozitivno utječe na probavu. Također, ona predstavlja izvor važnih bjelančevina jer se u njoj sadržane aminokiseline mogu jednostavno pretvoriti u tjelesne bjelančevine. Jestiva skuta sadrži važne mineralne tvari kao što su kalcij, magnezij, fosfor, željezo, kalij i natrij. Također, sadržani su različiti vitamini, poput vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6 i vitamina C.
kcal: 160 kcal
Ugljikohidrati: 2,6 g
Bjelančevine: 11,1 g
Masti: 11,4 g
Vitamin A: 99 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,24 mg
Vitamin B6: 0,08 mg
Vitamin C: 1 mg
Vitamin E: 0,3 mg
Kalcij: 95 mg
Željezo: 0,3 mg
Kalij: 82 mg
Magnezij: 10 mg
Natrij: 34 mg
Kupnja i čuvanje jestive skute: u nastavku donosimo na što trebaš obratiti pozornost
Pri kupnji i čuvanju jestive skute u obzir je potrebno uzeti nekoliko stvari. U nastavku donosimo svoje najbolje savjete.
Ovako ćeš prepoznati stupnjeve masti jestive skute
Pri kupnji jestive skute svakako provjeri koji ti je stupanj masti potreban. Sadržaj masti nalazi se na poklopcu pakiranja skute i stoga ga ne možeš previdjeti.
Ovako se treba čuvati jestiva skuta
Kako bi skuta što dulje ostala svježa, trebala bi se čuvati pokrivena u hladnjaku. Može se čuvati u skladu s rokom trajanja otisnutim na pakiranju. Skuta se može i zamrznuti te tako čuvati do tri mjeseca.
Što se može pripremiti od jestive skute?
Budući da se jestiva skuta ubraja među svježe proizvode, preporučuje se i da se konzumira dok je još svježa. Skuta se upotrebljava kao prilog različitim jelima, koja se mogu poslužiti kako topla tako i hladna. Posebno su omiljena jela od skute, koja se mogu kombinirati s vrhnjem, šećerom, limunovim sokom, vanilijom, cimetom, bjelanjkom, žumanjkom ili voćem. Poznata jela su:
- skuta s češnjakom
- soufflee od skute
- tzatziki
- krumpir sa skutom
Uz jela od skute pristaju različiti začini poput paprike, soli, češnjaka, začinskog bilja te luk, rajčice ili slanina. Osim toga, skuta je glavni sastojak u kolaču od sira.
Jestiva skuta tijekom dijete
Jestiva skuta može biti smislena nadopuna dijeti jer sadrži malo masti i puno bjelančevina. Posebno je obrana skuta s udjelom masti manjim od pola posto idealno prikladna za to. Skutu možeš, na primjer, upotrebljavati kao osnovu za skutu za doručak bogatu bjelančevinama uz dodatak voća, orašastih plodova ili chia sjemenki. Dobro je prikladna i kao sastojak u različitim receptima, kao što su okruglice sa skutom ili jela sa skutom. Međutim, svakako obrati pozornost na to da je važan općeniti sastav tvoje prehrane i da se uravnotežena prehrana ne bi smjela sastojati samo od skute.
Pečenje s jestivom skutom
Jestiva skuta idealno je prikladna za pečenje. Možeš je, na primjer, upotrebljavati kao sastojak u kolačima, tortama ili muffinima. U tu svrhu može poslužiti kao alternativa vrhnju ili svježem siru te osigurava sočnu konzistenciju. Jestiva skuta idealno je prikladna i za krepki kiš ili kao punjenje za peciva od lisnatog tijesta.
Omiljen je recept s jestivom skutom klasični kolač od sira. U tu su ti svrhu za tijesto potrebni, između ostalog, jestiva skuta, jaja, šećer i maslac. I okruglice sa skutom, koje se prže u masti, ukusna su varijanta za mali međuobrok.
Tijekom pečenja s jestivom skutom trebaš paziti na to da je ostaviš da se dobro ocijedi te je eventualno procijediš kroz sito radi uklanjanja prekomjerne tekućine. Time se sprječava da tijesto postane suviše vlažno te se osigurava da se dobro ispeče.
Priprema skute sa začinskim biljem kod kuće: evo kako
Pokazat ćemo ti kako u svega nekoliko minuta možeš pripremiti vrlo ukusnu skutu sa začinskim biljem.
Sastojci:
- 500 g jestive skute
- 100 g jogurta
- svežanj svježeg začinskog bilja (na primjer, peršin, vlasac, kopar, timijan)
- pola luka
- sol
- papar
- 1 čajna žličica soka od limuna (neobvezno)
Priprema:
- Temeljito isperi začinsko bilje i nasjeckaj ga.
- Oguli luk i nareži ga na sitne kockice.
- Pomiješaj skutu s jogurtom i sokom od limuna.
- Zatim umiješaj začinsko bilje i luk.
- Naposljetku još sve začini solju i paprom. I tvoja je skuta sa začinskim biljem gotova!
Što je alternativa jestivoj skuti?
Skutu u kuhinji možeš upotrebljavati na razne načine. No što učiniti kada je nemaš kod kuće, a supermarket je već zatvoren? U ovoj situaciji zbilja postoje brojne alternative kojima se možeš koristiti umjesto jestivom skutom. U nastavku ti donosimo pregled najvažnijih:
- Svježi sir
- Maskarpone
- Rikota
- Svježe vrhnje
- Grčki jogurt
- Islandski jogurt
- Kiselo vrhnje
- Tučeno vrhnje
- Vrhnje za kuhanje
- Svježi zrnati sir
- Jaje s mlijekom
- Veganske alternative