Parmezan: najbolji prijatelj tjestenine
Parmezan je tvrdi sir proizveden od kravljeg mlijeka, čiji je naziv proistekao iz njegova talijanskog naziva „Parmigiano”. Parmezan se, najčešće u naribanu obliku, primjenjuje kao začin jelima.
Parmezan ima ova posebna svojstva
Parmezan se danas proizvodu u brojnim provincijama sjeverne Italije. Pri tome je riječ o siru s visokom količinom soli koji ima veliku gustoću hranjivih tvari, unatoč visokom sadržaju minerala. Njegova je konzistencija rahla i suha, a ne sadrži gotovo nimalo laktoze.
Ovako nastaje parmezan
Mlijeko pomuzeno uvečer preostaje do sljedećeg jutra u velikim bakrenim kotlovima. Ovdje se može zgusnuti. Nastali sloj vrhnja zatim se uklanja, a djelomično obrano mlijeko miješa se s punomasnim mlijekom dobivenim tijekom jutarnje mužnje.
Ova se mješavina lagano zagrijava u kotlovima. Istovremeno se dodaju mliječni fermenti od prethodnog dana. Zatim se koagulacija izaziva dodavanjem telećeg sirila. Nakon što sir dospije u maloprodaju, u svakom je slučaju dozrijevao 1,5 godina i, ovisno o tome je li se štruca skladištila dva ili tri ljeta, riječ je o siru „due” ili „tre maggi”.
Odakle izvorno potječe parmezan?
Parmezan se smije proizvoditi samo u provincijama Bologna, Reggio Emilia, Parma, Modena i Mantua. Na talijanskom se zove „Parmigiano”. Naziv „parmezan” ustvari je kraća izvedenica punog naziva „Grana parmigiano reggiano”.
Kada je sezona parmezana?
Parmezan je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može primjenjivati parmezan i kako se treba čuvati?
Parmezan pristaje nariban ili narezan izvrsno uz jela mediteranske kuhinje. Nariban će sir jelima od tjestenine i riže podariti posebnu notu, a kada se u listićima nareže i doda povrću kao što su šparoge, tikvice, patlidžan itd., njihov će okus biti još bolji. Na platama sira idealan je i kao sir razlomljen na komadiće.
Ovako se čuva parmezan
Ovisno o mjestu čuvanja i stupnju hlađenja, ovaj sir može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci. Morao bi se čuvati zamotan u voštani papir, kuhinjsku krpu od pamuka ili položen u limenci za parmezan. Kada je vakuumiran, sir se može čuvati nekoliko mjeseci. Kako bi se parmezan mogao dulje vrijeme čuvati, preporučuje se kupiti potpuno dozreli sir, koji bi u svakom slučaju morao biti star dvije godine. Ne preporučuje se čuvanje u foliji za očuvanje svježine jer parmezan u njoj brzo ispušta tekućinu, čime se potiče rast plijesni.
Ovo se nalazi u parmezanu
Parmezan ima visok udio soli, zbog čega bi se trebao konzumirati u umjerenim količinama.
kcal: 375 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 35,6 g
Masti: 25,8 g
Vitamin A: 359 µg
Vitamin B1: 0,02 mg
Vitamin B2: 0,62 mg
Vitamin B6: 0,1 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,7 mg
Kalcij: 1178 mg
Željezo: 1 mg
Kalij: 131 mg
Magnezij: 41 mg
Natrij: 600 mg