Planinski sir: kaloričan, bez ugljikohidrata
Naziv „planinski sir” potječe još iz onog doba kada se sir proizvodio na alpskim pašnjacima. To se činilo zbog praktičnih razloga. Tijekom ljetnih mjeseci krave su pasle na alpskim pašnjacima.
Planinski sir ima ova posebna svojstva
Izvorno se planinski sir pravio od mlijeka krava koje su svoje vrijeme provodile na livadama ili alpskim pašnjacima u planinskim predjelima ili na Alpama te ondje pasle. Budući da su se životinje danju i noću nalazile na otvorenom, mogle su konzumirati obilne količine zdrave trave i bilja. Stoga je već i mlijeko tih krava po okusu bilo znatno pikantnije. Od sirova mlijeka tada se, izravno na alpskom pašnjaku, proizvodio tvrdi sir.
Odakle izvorno potječe planinski sir?
Proizvodnja tradicionalnog planinskog sira nekoć je, zbog vremenskih prilika, bila ograničena na proljetne i ljetne mjesece. Stoga je danas dovoljno da krave dobivaju hranu koja u količini od 70 posto potječe iz planinskih predjela. Nju mogu pasti izravno na pašnjacima ili zimi dobiti u obliku prerađene hrane za snagu, zahvaljujući čemu će tijekom cjelokupne godine biti dostupno dovoljno sirova mlijeka za proizvodnju sira. Međutim, proizvodnja sira i danas bi se, u optimalnom slučaju, morala provoditi u planinskoj regiji.
Kada je sezona planinskog sira?
Planinski sir proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može primjenjivati planinski sir i kako se treba čuvati?
Planinski sir ukusan je i kada se jede samostalno, na primjer, kao dio plate sira, ali i kao nadjev na kruhu. Odlikuje se visokim udjelom masti te je stoga prikladan i za prepečenje jela. Uslijed masti, sir se lako topi te zatim tvori koricu.
Ovo je najbolji način čuvanja planinskog sira
Planinski sir u prosjeku dozrijeva šest mjeseci, no djelomično čak i do dvanaest mjeseci. Što dulje može dozrijevati, to će njegov okus biti pikantniji. Kod kuće bi se planinski sir smio najviše dva tjedna čuvati u hladnjaku. Kako bi mogao razviti svoj puni okus, preporučuje se izvaditi sir iz hladnjaka već sat vremena prije konzumacije. Budući da je planinski sir ujedno pikantan sir, najbolje ga je čuvati pod poklopcem za sir.
Ovo se nalazi u planinskom siru
Planinski sir sadrži velike količine bjelančevina i mineralnih tvari, kao što su kalcij i važni vitamini. Unutar tijela bjelančevine i kalcij nadležni su za jačanje mišića, kostiju i zubi. Osim toga, planinski sir, u usporedbi sa sirom iz čistog „stajskog držanja”, sadrži više masnih kiselina, koji imaju učinak zaštite srca. Iako planinski sir ima veliku količinu masti i kalorija, ne sadrži nikakve ugljikohidrate, zbog čega je prikladan za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata. Zbog dugačkog vremena dozrijevanja, planinski sir u pravilu ne sadrži ni laktozu.
kcal: 386 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 28,9 g
Masti: 30 g
Vitamin A: 330 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,32 mg
Vitamin B6: 0,11 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,9 mg
Kalcij: 1100 mg
Željezo: 0,3 mg
Kalij: 100 mg
Magnezij: 43 mg
Natrij: 300 mg