Narezani sir: specijalitet bernskih Alpa
Narezanim sirom smatra se sorta tvrdog sira koja se s pomoću ribeža za sir obrađuje u tanke kriške. Okus mu je intenzivan i pikantan, zbog čega se primjenjuje u brojnim receptima.
Narezani sir ima ova posebna svojstva
Jedno od tipičnih svojstava rezanog sira, koji je zapravo bernski alpski sir, jest da se čuva u podrumu za sir najmanje dvije godine. Proizvodnja narezanog sira provodi se isključivo u bernskim Alpama. Narezani sir sadrži vrijedne hranjive tvari. Pri tome je riječ o višestruko nezasićenim masnim kiselinama.
Ovako nastaje narezani sir
Narezani sir najprije dozrijeva na Alpama. U daljnjem se postupku skladišti u podrumu proizvođača ili mljekare. Vrijeme dozrijevanja traje od šest do 18 mjeseci, nakon čega je spreman za konzumaciju. Međutim, daljnjoj preradi u narezani sir podvrgavaju se samo alpski sirevi koji ispunjavaju najviši stupanj kvalitete. Drugo vrijeme dozrijevanja traje najmanje godinu dana u suhim klimatskim uvjetima. Štruce sira pri tome se ne peru.
Odakle izvorno potječe narezani sir?
Narezani sir potječe iz bernskih Alpi, dakle, iz Švicarske. On se ubraja u skupinu sorti tvrdih sireva. Naziv „narezani sir” potječe od toga što se sir ribežom za sir može narezati na tanke kriške. Rezanjem nastaje poseban okus, od čega naziv „narezani sir” i potječe. Poznate su sorte narezanog sira bernski narezani sir te vališki narezani sir Raclette.
Kada je sezona narezanog sira?
Narezani sir proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može primjenjivati narezani sir i kako se treba čuvati?
Narezani sir prvenstveno se primjenjuje kao sir u listićima. Međutim, kako je masa ove sorte sira suviše rahla za rezanje nožem, ribežom se u pravilu može odvojiti na tanke kriške. Također, može se valjati ili lomiti na male komade. Često se poslužuje kao prilog tijekom zabava. Međutim, može se i rastopiti te poslužiti u okviru jela Raclette, na tostu, kao što je havajski tost, ili u sendviču od tunjevine. Narezani sir treba se čuvati u hladnjaku.
Ovo se nalazi u narezanom siru
Zbog svojeg visokog udjela omega-3 masnih kiselina narezani sir pozitivno utječe na srce i krvotok. Osim toga, ovaj alpski sir odlikuje se važnim vitalnim tvarima za zdravlje, a one su: vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin E, kalcij, fosfor, kalij, magnezij i natrij. Posebno je potrebno istaknuti udio natrija. Tako je već 30 grama narezanog sira dovoljno da se pokrije 50 posto dnevnih potreba odrasle osobe.
kcal: 474 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 33 g
Masti: 38 g
Vitamin A: 420 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,5 mg
Vitamin B6: 0,1 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1,1 mg
Kalcij: 1200 mg
Željezo: 0,6 mg
Kalij: 100 mg
Magnezij: 44 mg
Natrij: 1000 mg