Ribani sir: savršen za pečenje
Ovisno o jelu, kao ribani sir idealno su prikladni prvenstveno tvrdi sir i sir u listićima. Sorte tvrdog sira često imaju intenzivniju aromu, dok sir u listićima ima veći udio vode, zbog čega se bolje može razliti te tvoriti zlatno-smeđu koricu.
Ribani sir ima ova posebna svojstva
Ribani sir sadrži mineralne tvari kao što su kalcij, kalij, magnezij, natrij i fosfor. Dok se tvrdi sir odlikuje intenzivnom aromom, sir u listićima sadrži više vode. Sir u listićima dostupan je s različitim stupnjevima zrelosti. Kod tvrdog sira udio vode u masi sira bez masti nije veći od 56 posto. Što je tvrdi sir stariji, to ga je teže rezati, pri čemu se potpuno dozrele sorte još samo mogu ribati. Tvrdi sir može sadržavati rupe, no postoje i sorte koje nemaju rupe.
Odakle izvorno potječe ribani sir?
Ribani sir proizvodi se u različitim državama. Tako najpoznatiji tvrdi sir parmezan potječe iz Italije, baš kao i pekorino. Grojer i Raclette nastaju u Švicarskoj, a edamer i gauda u Nizozemskoj.
Kada je sezona ribanog sira?
Ribani sir proizvodi se od tvrdog sira ili sira u listićima te je dostupan tijekom cijele godine. Uvjet za ribani sir jest dugo sazrijevanje, a tek tada razvija svoj pikantan okus i svojstvo ribanja. Tijekom razdoblja dozrijevanja, sir se čuva u klimatiziranim prostorijama za dozrijevanje. Ovisno o sorti, taj proces traje nekoliko dana, tjedana ili godina. Poznate sorte tvrdog sira su: parmezan, pekorino i grojer. Gauda, edamer i Raclette mogu se uvrstiti u kategoriju sira u listićima.
Za što se može upotrebljavati ribani sir i kako se treba čuvati?
Različita jela, kao što su rižoto, pizza, jela od tjestenine ili gratinirana jela, postaju savršena tek dodavanjem ribanog sira. Pri tome se nije potrebno ograničiti samo na jednu sortu jer se ovaj sir može i miješati. Tako mozzarella nije samo savršen dodatak na pizzi, već se, u kombinaciji sa sirom Maasdamer, idealno može upotrijebiti za gratinirano jelo od povrća ili krumpira. Ribani sir jelima podaruje dodatnu aromu, dobro se razlijeva i poprima smećkastu boju.
Ovako se treba čuvati ribani sir
Ribani sir u komadu dugotrajan je i može se dobro čuvati. Ne bi smio ostati u foliji, već se treba zamotati u papir i čuvati u pretincu za povrće u hladnjaku. Preporučuje se tvrdi sir izvaditi iz hladnjaka oko sat vremena prije konzumacije. Ribani sir može se kupiti i zapakiran u vrećicama. Međutim, sir koji se rano riba ima ograničen rok trajanja. Predugo čuvanje odražava se na miris i okus.
Ovo se nalazi u ribanom siru
Konzumacija sira zdrava je jer on opskrbljuje ljude kalcijem. Osim toga, tvrdi sir sadrži velike količine bjelančevina i vitamina. Uostalom: što je sir zreliji, to će ga ljudi koji imaju netolerantnost na laktozu moći jednostavnije probaviti.
kcal: 386 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 28,9 g
Masti: 30 g
Vitamin A: 330 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,32 mg
Vitamin B6: 0,11 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,9 mg
Kalcij: 1100 mg
Željezo: 0,3 mg
Kalij: 100 mg
Magnezij: 43 mg
Natrij: 300 mg