Tilzit: specijalitet iz Thurgaua
Tilzit je sir u listićima koji se proizvodi od kravljeg mlijeka te sadrži između 30 i 60 posto masti. Tilzit se siri kako iz sirova tako i iz pasterizirana mlijeka. Varijanta koja ima bogatiji okus jest ona od sirova mlijeka. Ovaj se sir proizvodi i u obliku bloka.
Tilzit ima ova posebna svojstva
Tilzit se može prepoznati po tankoj, smećkastoj kori, koja se u fazi šestomjesečnog dozrijevanja utrlja slanom vodom i crvenim kulturama za razmazivanje. Njegovo je tijesto svijetložute boje i vrlo elastično. U njemu se nalaze brojne rupe i prorezi. U pogledu okusa, tilzit seže od blagog preko začinjenog sve do jako pikantnog. Tilzit se od 1893. godine proizvodi u regiji Thurgaua – tradicionalno u obliku kotača, no dostupan je i kao blok.
Odakle izvorno potječe tilzit?
Tilzit svoj naziv duguje nekadašnjem istočnopruskom gradu Tilsitu. U 18. stoljeću onamo su se doselili menoniti koji su proizvodili sir, a koji se nekoć nazivao „menonitski sir”. U sirani blizu Tilsita proizveden je meki sir koji je usporediv sa sirom Limburger: tilzit. Osim spomenutog zemljopisnog podrijetla, postoji i švicarski tilzit.
Kada je sezona tilzita?
Kod tilzita je riječ o proizvodu koji se proizvodi tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati tilzit i kako se treba čuvati?
Tilzit je posebno popularan na kruhu. No zbog svojeg je blagog okusa prikladan i kao sirni dodatak u salatama. Zahvaljujući svojem svojstvu topljenja, tilzitom se usto mogu i prepeći nabujci. Najčešće se kod tilzita kao korica upotrebljava plastična folija. Ona nije jestiva i trebala bi se odrezati prije konzumacije. Kada je zavaren, tilzit se može čuvati čak i nekoliko mjeseci. Ohlađen, idealno pod sirnim zvonom, tilzit će prilično dugo ostati svjež.
Ovo se nalazi u tilzitu
Tilzit s blago-aromatičnim okusom bogat je kalcijem, magnezijem, vitaminima A, B12, B3, B5 te vitaminima D, E i K. Baš kao i svi sirevi u listićima od kravljeg mlijeka, usto sadrži brojne zdrave nezasićene masne kiseline, kao što je omega-3 masna kiselina.
kcal: 270 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 28,7 g
Masti: 17,2 g
Vitamin A: 74 µg
Vitamin B1: 0,07 mg
Vitamin B2: 0,4 mg
Vitamin B6: 0,06 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,5 mg
Kalcij: 910 mg
Željezo: 0,4 mg
Kalij: 69 mg
Magnezij: 36 mg
Natrij: 584 mg