Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sprječavanje bacanja hrane zamrzavanjem

Živimo u društvu u kojem se sve baca, pa tako i hrana. Svake godine samo u Njemačkoj nekoliko milijuna tona namirnica završi u smeću, a veliki dio toga dolazi iz privatnih kućanstava. Međutim, dobra vijest je ta da postoji mnogo načina da se nešto učini u vezi s tim. Jedan od njih je jednostavno zamrzavanje hrane, što prehranu čini održivijom.

Slika

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Zamrzni ribu i proizvode od tjestenine i tako smanji bacanje hrane
  • Ovdje možeš saznati kako pravilno zamrznuti ribu i proizvode od tjestenine i ponovno ih odmrznuti
Definicija

Zašto zamrzavanje?

Pohranjivanje u zamrzivač vjerojatno je najučinkovitiji način da se izbjegne bacanje namirnica. Neovisno o tome radi li se o ribi, komadima tijesta, mesu, voću ili povrću – ako sve učiniš kako treba, namirnice neće izgubiti arome i vrijedne hranjive sastojke. Tako će, primjerice, riba sačuvati vrijedne omega-3 masne kiseline. Pravilno zamrzavanje osigurava da namirnice sačuvaju svježinu i nakon odmrzavanja, što znači da ih možeš peći, pržiti ili pripremati na druge načine, jednako kao i svježe namirnice.

Dobar zamrzivač igra ključnu ulogu

Uvjeri se da svoj zamrzivač možeš namjestiti na barem –18 Celzijevih stupnjeva. To je jedini način da osiguraš sigurno i dugotrajno zamrzavanje namirnica.


Prednosti

Evo zašto je zamrzavanje ribe dobra ideja.

S ribom je često isto kao i s ostalim namirnicama: kupiš je previše i onda ne znaš što učiniti s njom. U tom ju je slučaju najbolje zamrznuti. Riba se može držati u zamrzivaču do tri mjeseca, ne gubi hranjive sastojke i još uvijek pruža nutritivno kvalitetan i potpun obrok.


Vrste ribe

Koje su vrste prikladne za to?

Sve vrste ribe pogodne su za zamrzavanje, iako su masnije ribe kao što su losos, skuša ili tuna prikladnije jer masnoća koju sadržavaju bolje čuva okus. Osim svježe ribe bez problema možeš zamrzavati i kuhanu ili dimljenu ribu. Samo je moraš potpuno ohladiti prije nego što je staviš u zamrzivač.

Međutim, bez obzira na to koju ribu želiš zamrznuti, vrlo je važno pri kupnji obratiti pozornost na njezinu kvalitetu. Jesu li oči bistre, jesu li ljuske sjajne, ima li riba svjež miris? Ako su ti uvjeti ispunjeni, ribu možeš očistiti ili joj ukloniti utrobu i mirne je savjesti staviti u zamrzivač.


Priprema

Pravilno pakiranje

Kako bi se spriječilo nastajanje bijelih tragova zamrzavanja i održala kvalitetu smrznute ribe, potrebno ti je hermetički zatvoreno pakiranje. Kada upotrebljavaš vrećice za zamrzavanje, prije zamrzavanja provjeri je li istisnut sav zrak. Još jedan trik je da ribu dodatno umotaš i u aluminijsku foliju.

A ako na vrećici napišeš datum zamrzavanja, možeš biti siguran/-na da jedeš svježu ribu.


Nakon zamrzivača

Pravilno zamrzavanje

Ovdje vrijedi sljedeće pravilo: što nježnije i po mogućnosti polako u hladnjaku.

Ako želiš ubrzati postupak odmrzavanja, ribu u plastičnoj vrećici stavi u hladnu vodu. Budući da topla voda potiče razmnožavanje bakterija, vodu treba stalno držati hladnom.

Ribu možeš odmrznuti i u mikrovalnoj pećnici, ali u tom slučaju odaberi funkciju odmrzavanja ili malu snagu i redovito provjeravaj ribu.

Još jedan savjet: ribu zamrzni u manjim porcijama koje su ti dovoljne za jedan obrok ili željeni recept. Naime, smrznuta riba se nakon odmrzavanja ne smije ponovno zamrzavati.


Zamrzavanje proizvoda od tjestenine

Proizvodi od tjestenine, komadi tijesta, sirovo tijesto

Pekarski proizvodi kao što su kruh, kolači, torte ili čak sirovo tijesto također se mogu bez problema zamrzavati, što produljuje njihov vijek trajanja.

Kruh i tijesto za kruh

Svježi kruh dio je svakodnevne prehrane velikog broja ljudi. Budući da se dosta brzo pojede, uvijek je korisno imati komad kruha u zamrzivaču. Na –18 Celzijevih stupnjeva s vremenom će se malo osušiti, ali ga bez problema možeš ostaviti nekoliko mjeseci u zamrzivaču i zatim ga bez brige konzumirati.

Za odmrzavanje ostavi kruh na sobnoj temperaturi 10 minuta. Zatim ga stavi u pećnicu na 160 stupnjeva na tri do pet minuta. 

Također je moguće i zamrzavanje tijesta. Međutim, možda ćeš morati malo prilagoditi recept za tijesto, na primjer upotrijebiti dvostruku količinu kvasca i brašno bogato proteinima kao što je integralno ili raženo brašno.

Kolači i torte

Najprikladniji za zamrzavanje su kolači od biskvitnog ili dizanog tijesta. Krema od maslaca, želatina, glazura za torte i puding nažalost se ne mogu zamrzavati. Međutim, ako ti nešto od toga ostane, tvojim će gostima sigurno biti drago ako im spremiš malu porciju za ponijeti. 

Ovdje je također važno da komade kolača staviš u hermetički zatvorena pakiranja. Za odmrzavanje ukloni pakiranje i ostavi kolač na sobnoj temperaturi.

Kremastu tortu najbolje ćeš zamrznuti ako je izrežeš na komade i poredaš ih jedne pored drugih. Torte je najbolje odmrzavati u hladnjaku.

Sirovo tijesto

Ponekad je najvažnije da se nešto brzo ispeče. Za takve je slučajeve dobro imati već pripremljene komade tijesta u zamrzivaču. 

Tijesto s kvascem najbolje je zamrznuti prije nego što se digne. Ako se kvasac već digao, tijesto nakon odmrzavanja može postati kašasto. Najbolje je upotrijebiti vrećicu za zamrzavanje ili staviti tijesto s kvascem u posudu s hermetičkim zatvaranjem.

Tijesto za pizzu možeš čuvati u zamrzivaču i sirovo i pečeno. I ovdje je važno pustiti kvasac da se diže tek nakon odmrzavanja. Tako će pizza sigurno ispasti odlično.

Tijesto za kolače najbolje je razvaljati na papiru za pečenje i zatim ga zarolati u papir i spremiti u zamrzivač, a kada stigne vrijeme za odmrzavanje, ostavi ga u hladnjaku preko noći.