Želatina: vrijedan izvor proteina
Riječ „želatina” potječe od latinskog pojma „gelare” i može se prevesti otprilike kao „učvrstiti”. Pretežito se dobiva iz vezivnog tkiva kože, tetiva, hrskavice i kostiju svinja i goveda.
Želatina ima ova posebna svojstva
Želatina u listićima prvenstveno se upotrebljava za pripremu namirnica jer se može jednostavno podijeliti na porcije. U svrhu upotrebe mora se nekoliko minuta omekšavati u hladnoj vodi, a zatim se pri niskoj vrućini može otopiti i obraditi.
Prednost instantne želatine u prahu jest taj što se izravno nakon ključanja u vodi može hladna obraditi. Zbog svojstava vezivanja vode, oba su oblika prikladna za želiranje, zgušnjavanje i stabilizaciju. Ona proizvodima podaruju kremastu konzistenciju i produljuju njihov vijek trajanja.
Odakle izvorno potječe želatina?
Želatina je bezbojna bjelančevina neutralna okusa koja se proizvodi od kože, kostiju i tetiva pretežito svinja i goveda, ali i peradi. Između ostalog, želatina se dobiva i od ribe. U tu se svrhu materijal usitnjava i s pomoću kiselina i baza kemijski se spojevi dijele. Zatim se tkivo mora osloboditi kemijskih sredstava i naposljetku otopiti u vodi. Time se kolagen sadržan u životinjskim proizvodima čini topivim u vodi te može ekstrahirati. Zatim se želatina zamrzava, suši i melje u prah ili s pomoću sloja želatine oblikuje u listić s mrežastom strukturom.
Kada je sezona želatine?
Želatina je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati želatina i kako se treba čuvati?
Želatina je dobro prikladna za upotrebu tijekom pečenja, na primjer, za osiguravanje stabilnosti torta ili pak za proizvodnju slastica, na primjer, za želiranje slatkiša. Osim toga, želatina se upotrebljava za filtriranje sedimenta u vinima i sokovima. Međutim, želatina se ne upotrebljava samo u kuhinji, već i u drugim područjima. U farmaceutskoj industriji i medicini želatina služi kao materijal za kapsule lijekova i premazivanje implantata. I u kozmetičkoj industriji želatina pronalazi svoj način upotrebe za maske za lice i kreme za njegu. U filmskoj industriji popularna je masa za modeliranje. Knjigoveže je upotrebljavaju kao ljepljivi spoj za lijepljenje, a u fotografskoj industriji njome se premazuju pisači. Želatina se treba čuvati na suhom mjestu.
Ovo se nalazi u želatini
Želatina se do 15 posto sastoji od vode, a jedan ili dva posto predstavljaju mineralne tvari i kolagen. Ne sadrži kolesterol, purin ni masti, baš kao ni konzervanse ili druge dodatne tvari. Kolagen je protein koji se najčešće pojavljuje u ljudskom tijelu te je zaslužan za stabilnost tijela i organa. Želatina je vrijedan izvor proteina jer sadrži osam od devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samostalno proizvoditi. Budući da želatina jača vezivno tkivo, djelomično je sadržana i u dodacima prehrani, čija je svrha opskrbljivati kosti i zglobove, ali i kosu te nokte također sadržanim mineralnim tvarima.
kcal: 338 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 84,2 g
Masti: 0,1 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0 mg
Vitamin B6: 5,8 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 48,2 mg
Kalcij: 11 mg
Željezo: 0 mg
Kalij: 22 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 32 mg