Brašno od integralnog zrna: krepko
Kod brašna od integralnog zrna riječ je, kao i kod svih brašna, o proizvodu od žitarica koji nastaje postupkom mljevenja. Za proizvodnju brašna od integralnog zrna prerađuje se cijelo zrno, dakle, prethodno se ne ljušti. Tipska oznaka pri tome opisuje takozvani „stupanj mljevenja”.
Brašno od integralnog zrna ima ova posebna svojstva
Brašno od integralnog zrna – posebice kada je tipa 1800 – znatno je tamnije od drugih brašna. Također, bogatije je vitaminima i mineralnim tvarima, što je posljedica visokog udjela ljuske. Ljuska zrna stručnim se jezikom rado naziva i mekinja. U pravilu broj tipa označava koliko je miligrama mineralnih tvari sadržano na 100 grama. Što je veći broj tipa, to je veći udio mineralnih tvari kao što su magnezij, kalcij, željezo i fluorid. Kod tipa 550 oni iznose 550 miligrama na 100 grama. Što se veća količina zrna prerađuje, to je udio veći.
Odakle izvorno potječe brašno od integralnog zrna?
Pšenica i pšenično brašno ubrajaju se među najstarije namirnice poznate čovjeku. Tako su najstariji primjerci, koji poglavito potječu iz područja Mezopotamije, datirani na doba od oko 7800 godina prije Krista. Brašno nastaje postupkom mljevenja zrna. U suvremenim mlinovima u okviru mljevenja provodi se prosijavanje radi odvajanja različitih veličina čestica. Nekoć su se u tu svrhu upotrebljavali mlinski kameni. Današnje sorte brašna nastale su križanjem bliskoistočnih divljih biljki (divlji ječam, jednozrna pšenica, dvozrni pir), koji su preteče današnjih sorti kao što su proso, ječam, raž, zob i pšenica.
Kada je sezona brašna od integralnog zrna?
Žitarice nisu jednake u svim pojavnim oblicima, već za njih postoje različita razdoblja sjetve i berbe. Zob se sije od veljače do ožujka, a ljetna pšenica od siječnja do ožujka. Razdoblje berbe najčešće započinje sredinom lipnja i završava u kolovozu. Iznimku predstavlja zimska pšenica, koja uslijed duljeg razdoblja dozrijevanja osigurava bolje prinose. Berba se provodi kada su udio vode i zrelost zrna idealni.
Za što se može upotrebljavati brašno od integralnog zrna i kako se treba čuvati?
Brašna od integralnog zrna oduševljavaju svojim krepkim okusom i mogu se upotrebljavati za pečenje. U pravilu su peciva od brašna od integralnog zrna nešto čvršća. Međutim, može se i pomiješati s drugim vrstama brašna te tako stvoriti mješavina za pečenje. Brašno lako upija vlagu. Stoga bi se moralo čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu (u idealnom slučaju pri temperaturi ispod 20 Celzijevih stupnjeva). Ako se k tomu čuva zrakonepropusno, ima gotovo neograničen rok trajanja. No za razliku od pšeničnog brašna, brašno od integralnog zrna može se pokvariti uslijed sadržanih masti.
Ovo se nalazi u brašnu od integralnog zrna
Brašno od integralnog zrna sadrži relativnu veliku količinu dijetalnih vlakana, vitamina i mineralnih tvari. Žitarice u pravilu raspolažu većom hranjivom vrijednošću. One sadrže biljne bjelančevine, dijetalna vlakna i važne ugljikohidrate. U različitim koncentracijama, ovisno o vrsti žitarice, sadrže visokokvalitetne masne kiseline, vitamin B i mineralne tvari.
kcal: 293 kcal
Ugljikohidrati: 59 g
Bjelančevine: 10,8 g
Masti: 1,5 g
Vitamin A: 1 µg
Vitamin B1: 0,3 mg
Vitamin B2: 0,14 mg
Vitamin B6: 0,3 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1,6 mg
Kalcij: 32 mg
Željezo: 3,7 mg
Kalij: 490 mg
Magnezij: 93 mg
Natrij: 2 mg