Tuna: delikatesa iz morskih dubina
Tune se ubrajaju u porodicu skuša. Tuna se prvenstveno odlikuje svojom golemom veličinom, odnosno duljinom, te činjenicom što nema gotovo nikakve ljuske. Ljuske se na tuni nalaze samo na prsima, leđima i bočnoj liniji te se protežu sve do leđne peraje. Tune se razlikuju po obliku i boji, no većinom se odlikuju plavo-crnim leđima, srebrnom bočnom stranom te često i bijelim trbuhom.
Tuna ima ova posebna svojstva
Tune se ubrajaju među toplokrvne životinje. Tjelesna temperatura tuna iznosi između šest Celzijevih stupnjeva i 12 Celzijevih stupnjeva. One su morske ribe te se poglavito hrane malim srdelama, mladim haringama i malim skušama.
Tune su životinje koje žive u skupinama te stoga morima prolaze u jatima, pri čemu mogu prevaliti velike razdaljine. Većina vrsta tune mrijesti se uvijek na istom mjestu, i to često u blizini obala. Ovisno o vrsti, duljina tuna doseže između jednog metra i 4,5 metara, dok im težina može iznositi do 700 kg. Zahvaljujući svojoj veličini, tek malobrojni predatori predstavljaju opasnost za tunu, no među njih ubrajaju se morski psi i igluni. Poznate su vrste:
- crvena tuna
- bijela tuna
- žutoperajna tuna
- plavoperajna tuna
Odakle izvorno potječe tuna?
Stanište tuna nalazi se u tropskim i suptropskim morima, a ondje žive na dubini do 500 metara. U tim se vodama i love, prvenstveno u morima Japana i Južne Koreje. Ondje se tuna smatra ukusnom delikatesom. Svake godine obradi se više od dva milijuna tona tunjevine, a 60 posto zaliha smatra se prekomjernim izlovom. Jedan od najvećih potrošača je Japan jer se tunjevina upotrebljava za pripremu sushija i sashimija.
Kada je sezona tune?
Budući da se tuna ubraja u vrste ribe koje se mrijeste tijekom cijele godine, za tunu ne postoji strogo ograničena sezona izlova. Ona se lovi tijekom cijele godine, zbog čega se u svakom trenutku može kupiti u maloprodaji.
Za što se može upotrebljavati tuna i kako se treba čuvati?
Tuna se danas nudi u konzervama, no može se kupiti i kao svjež proizvod. Ona je prikladna za sushi, prženje ili pak pečenje na roštilju. Riba mora biti posebno visoke kakvoće da bi se mogla upotrebljavati za sushi jer se pri tome konzumira sirova. Za pripremu sushija često se upotrebljavaju samo najljepši dijelovi potrbušine, iz kojih se režu odresci tunjevine. Za razliku od toga, nešto sitniji bočni dijelovi prerađuju se u proizvod koji se pakira u konzerve. Svježa tuna treba se brzo potrošiti u roku od nekoliko dana. Zamrznuta tuna može se čuvati nekoliko mjeseci.
Ovo se nalazi u tuni
Tuna, baš kao i većina riba, sadrži omega-3 masne kiseline koje su životno važne za tijelo, a koje, između ostalog, imaju učinak reguliranja krvnog tlaka. Osim toga, tunjevina je također izvor vitamina D te opskrbljuje tijelo cinkom i jodom. Činjenica što meso tune sadrži vrlo velike količine bjelančevina i vrlo malo kalorija k tomu ga čini idealnom namirnicom za ljubitelje lagane hrane.
kcal: 226 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 21,5 g
Masti: 15,5 g
Vitamin A: 450 µg
Vitamin B1: 0,16 mg
Vitamin B2: 0,16 mg
Vitamin B6: 0,46 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1,2 mg
Kalcij: 40 mg
Željezo: 1 mg
Kalij: 407 mg
Magnezij: 34 mg
Natrij: 43 mg