Tuna u limenkama: dugotrajna delikatesa
Tuna obuhvaća osam različitih vrsta riba grabežljivica. Ona je važna riba za jelo, no broj tuna ugrožen je. Tuna je brojnim ljudima poznata prvenstveno kao riblji file iz limenke, no jede se i sirova ili pečena na roštilju.
Tuna u limenkama ima ova posebna svojstva
Konzervirana tuna čvrste je konzistencije poput mesa i smeđe-sive boje koja varira ovisno o tekućini u kojoj se čuva. U pogledu okusa, tuna u limenkama ima blago vlaknast, neutralan okus, koji se dodatno naglašava blago slanom notom. Tuna se, uslijed svojeg okusa, idealno može kombinirati s namirnicama koje imaju kiselkast okus. U limenci se tunjevini često dodaju i aromatična ulja ili povrće .
Odakle izvorno potječe tuna u limenkama?
Stanište tuna prvenstveno se nalazi u suptropskim i tropskim te u umjerenim vodama, na dubinama do 1000 metara. Pojedine vrste, poput žutoperajne tune, pojavljuju se isključivo u suptropskim i tropskim predjelima, dok se bijela tuna može pronaći i u Sredozemnom moru.
Kada je sezona tune u limenkama?
Tuna se lovi prvenstveno tijekom ljetnih mjeseci, od srpnja do rujna, i to u svim svjetskim morima. Izvan tih mjeseci vlada lovostaj ili se može loviti samo u krajnje neisplativim uvjetima. Zahvaljujući konzerviranju, tuna u limenkama dostupna je tijekom cijele godine. Za razliku od toga,svježa tuna dostupna je samo tijekom sezone lova.
Za što se može upotrebljavati tuna u limenkama i kako se treba čuvati?
Tuna u limenkama jede se sirova ili može poslužiti kao sastojak za različite salate, priloge ili jela svih vrsta. Zbog svojeg praktičnog pakiranja u dugotrajnim limenkama, može se iskoristiti i kao idealna, zdrava užina dok ste u pokretu. Otvorena tunjevina smije se pokrivena u hladnjaku čuvati najviše dva dana – nakon toga razdoblja više se ne može konzumirati. Međutim, neotvorena tuna u limenkama ima rok trajanja tijekom razdoblja od godine dana i više.
Ovo se nalazi u tuni u limenkama
Posebno su vrijedne esencijalne omega-3 masne kiseline, koje se prvenstveno pojavljuju u masnim ribama, kao što je tuna. Osim toga, tuna sadrži i vrijedne vitamine B te mineralne tvari kao što su magnezij i kalcij.
kcal: 100 kcal
Ugljikohidrati: 0,7 g
Bjelančevine: 22,84 g
Masti: 0,41 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0,09 mg
Vitamin B6: 0,95 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,52 mg
Kalcij: 0 mg
Željezo: 1,34 mg
Kalij: 226 mg
Magnezij: 27 mg
Natrij: 360 mg