Repičino ulje: zlatno i ukusno
Lijepa polja repice sa žutim cvjetovima zbilja su lijep proljetni prizor. Iz sjemenki biljke repice dobiva se repičino ulje. U rafiniranu je obliku repičino ulje idealno prikladno zbog svoje otpornosti na vrućinu.
Repičino ulje ima ova posebna svojstva
Repičino ulje sadrži vitamine koji su topivi u masti (A, E i K), bogato je mineralnim tvarima te ima uravnotežen omjer masnih kiselina tipa omega-3 i omega-6. One mogu sniziti razinu LDL-kolesterola i imaju protuupalan učinak. Kod primjene u kuhinji potrebno je razlikovati između nativnog i rafiniranog repičina ulja. Nativno repičino ulje osjetljivo je na vrućinu i nipošto se ne bi trebalo upotrebljavati za prženje.
Odakle izvorno potječe repičino ulje?
Repičino ulje isprva je bilo značajno kao ulje za svjetiljke i mazivo zbog svojih gorkih tvari i nezdravih sastojaka. I danas se najveći dio proizvodnje upotrebljava za tehničke svrhe, prvenstveno kao energent iz obnovljivih izvora (biogorivo). Međutim, tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća uzgojene su sorte repice bez gorkih tvari i neprobavljivih sastojaka, zbog čega ovo ulje danas ni po čemu ne zaostaje od uvezenih ulja od drugih biljki u pogledu kvalitete i okusa. I dok se repičino ulje tijekom devedesetih godina proteklog stoljeća nazivalo donekle pejorativnim nazivima „jestivo ulje” ili „biljno ulje”, danas je postalo sinonimom za kvalitetu.
Kada je sezona repičinog ulja?
Sjetva zimske repice započinje u kolovozu. Tipičan cvijet repice dostupan je već početkom travnja. Iz cvjetova repice zatim se razvijaju tamne komuške koje se, ovisno o vremenskim uvjetima, mogu ubirati u različita razdoblja. Berba se u pravilu provodi tijekom srpnja. S odmakom je najveći proizvođač Kanada.
Za što se može upotrebljavati repičino ulje i kako se treba čuvati?
Razlikuje se između hladno prešanog, nativnog i rafiniranog repičina ulja. Ovisno o sorti, svrha upotrebe različita je. Hladno prešano repičino ulje nema dodatke te je po prirodi zlatno-žute boje i punog okusa. Ta se kvaliteta ulja upotrebljava za mariniranje salata ili za umake. Ono nije otporno na vrućinu i nipošto se ne bi smjelo upotrebljavati za prženje.
Za razliku od repičina ulja, koje ima neutralan okus i koje se može upotrebljavati za prženje. Međutim, ne može se neograničeno zagrijavati. Kada se počne dimiti, prevruće je. Visokokvalitetno repičino ulje mora se čuvati na tamnom mjestu zaštićenom od svjetla. Svjetlo može dovesti do raspadanja masnih kiselina. Ako se to dogodi, ulje će se pokvariti i ne može se konzumirati.
Ovo se nalazi u repičinu ulju
Dobro repičino ulje bogato je vitaminima, mineralnim tvarima i sekundarnim biljnim tvarima. Kod vitamina prvenstveno je riječ o vitaminima A, E i K koji su topivi u vodi, a koji su poznati po svojem antioksidacijskom učinku.
kcal: 900 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 0 g
Masti: 100 g
Vitamin A: 550 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0 mg
Vitamin B6: 0 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 30 mg
Kalcij: 1 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 1 mg
Magnezij: 1 mg
Natrij: 1 mg