Guščja mast: aromatični namaz
Masti imaju središnju ulogu u prehrani jer izvršavaju životno važne zadaće koje su neizostavne za besprijekoran tijek svih tjelesnih funkcija. Upravo se u razdoblju sve veće razine svijesti o zdravlju iznova otkrivaju prednosti guščje i svinjske masti.
Guščja mast ima ova posebna svojstva
Guščja mast blago je žućkasta i odlikuje se aromatičnim okusom guske. Za njezinu je proizvodnju potreban guščji flomen (potkožno tkivo guske). Njezino je talište s 25 Celzijevih stupnjeva relativno nisko, a kako bi se postigla čvrsta konzistencija, mora se hladiti. Guščja mast može se pomiješati s drugim mastima, na primjer, svinjskom masti ili goveđim lojem, kako bi se osiguralo više talište. Kada su masti pomiješane, to je naznačeno na pakiranju. Mast se odlikuje relativno visokom vrijednošću nezasićenih masnih kiselina. Ona otprilike iznosi 58 posto, udio višestruko nezasićenih masnih kiselina oko 11 posto, a udio zasićenih masnih kiselina otprilike 28 posto.
Odakle izvorno potječe guščja mast?
Guščja mast poznato je jelo pomorske kuhinje i rado se upotrebljava kao namaz na kruhu. U skladu s tradicionalnom proizvodnjom, sirovi guščji flomen preko noći se čuvao u vodi s jednom glavicom luka. Taj se postupak nekoliko puta ponavlja, a naposljetku bi se sušio na dasci te zatim preradio. Mast se usitnjava strojem za mljevenje mesa, u loncu miješa s naribanim lukom i začinima te naposljetku priprema.
Kada je sezona guščje masti?
Guščja mast u maloprodaji je dostupna tijekom cijele godine, ali njezina je potražnja najveća tijekom božićnog razdoblja.
Za što se može upotrebljavati guščja mast i kako se treba čuvati?
Najjednostavniji način upotrebe guščje masti jest kao namaz na kruhu. Može se upotrebljavati i kao osnova za umake ili dodati tijekom pripreme crvenog kelja . Samostalno spravljena guščja mast može se čuvati nekoliko mjeseci, a neotvorena guščja mast iz maloprodaje još i dulje. Preduvjet za dugačak rok trajanja jest obilno soljenje.
Ovo se nalazi u guščjoj masti
Višestruko nezasićene masne kiseline koje su sadržane u guščjoj masti nazivaju se i omega-3 masne kiseline. One, između ostalog, imaju pozitivan učinak na krvožilni sustav. Kada je kod guske riječ o guski iz slobodnog uzgoja, omjer masnih kiselina prevagnut će u korist višestruko nezasićenih masnih kiselina.
Guščja mast oduvijek se rado upotrebljavala kao kućno sredstvo za liječenje najrazličitijih bolesti, a njezina se svojstva koja potiču iscjeljenje smatraju dokazanima. Upravo se u početnom stadiju prehlada, kao što su obična prehlada, kašalj ili bronhitis, obloge za prsa s guščjom masti pokazale kao iznimno djelotvorne.
kcal: 896 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 0 g
Masti: 99,5 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0 mg
Vitamin B6: 0 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 2,7 mg
Kalcij: 1 mg
Željezo: 0 mg
Kalij: 1 mg
Magnezij: 0 mg
Natrij: 5 mg