Maslac od slatkog i kiselog vrhnja: klasik
Pitaš se po čemu se razlikuju maslaci od slatkog i kiselog vrhnja? Maslac od slatkog vrhnja ne proizvodi se od ukiseljenog mlijeka ili neukiseljenog vrhnja. U usporedbi s maslacem od kiselog vrhnja, njegov je okus blaži. Maslacu od kiselog vrhnja dodaju se posebne kulture mliječne kiseline. Rezultat je nešto kiselija aroma.
Maslaci od slatkog i kiselog vrhnja imaju ova posebna svojstva
Početak proizvodnje jednak je kod maslaca od slatkog i od kiselog vrhnja. Nekoć se uklanjalo samo vrhnje koje se kod nehomogeniziranog mlijeka nakon nekoliko dana samo nakupljalo, a od toga se vrhnja proizvodio maslac. U današnjoj industrijskoj proizvodnji maslaca od slatkog i od kiselog vrhnja taj postupak više nije dovoljan. U okviru njega mlijeko se centrifugira i iz njega se uklanja gotovo cjelokupno vrhnje. Time nastaju obrano mlijeko i vrhnje. Vrhnje se zagrijava na temperaturu između 90 Celzijevih stupnjeva i 110 Celzijevih stupnjeva radi uklanjanja štetnih mikroorganizama. Taj se postupak naziva pasterizacija. Zatim ono mora dozrijevati. Tijekom toga procesa nastaju mlaćenica i maslac.
Odakle izvorno potječu maslaci od slatkog i kiselog vrhnja?
Nije poznato kada je maslac prvi put proizveden. Međutim, može se pretpostaviti da je proizvodnja maslaca započela s uzgojem domaćih životinja. No sigurno je da su maslac već poznavali drevni Grci i Rimljani. No oni su ga upotrebljavali u medicinske svrhe, a ne kao namaz na kruhu ili sastojak za kuhanje jer je u njihovim kulturama maslinovo ulje bilo šire rasprostranjeno. Međutim, dokazano je da se već tijekom srednjeg vijeka trgovalo maslacem. Maslac se prevozio u velikim bačvama ili posudama.
Kada je sezona maslaca od slatkog i kiselog vrhnja?
Maslac je svjež proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati slatki maslaci od slatkog i kiselog vrhnja te kako se trebaju čuvati?
Pri upotrebi maslaca od slatkog i kiselog vrhnja u kuhinji potrebno je obratiti pozornost na to da maslac od kiselog vrhnja ima nešto krepkiji okus. Maslac od slatkog vrhnja blažeg je okusa. On se rado upotrebljava za kuhanje. U pogledu čuvanja ne postoje razlike između maslaca od slatkog i od kiselog vrhnja. Oni će dulje ostati svježi kada se čuvaju na hladnom i tamnom mjestu, idealno u hladnjaku. Nakon što se otvore, ondje se mogu čuvati dva tjedna. Kako bi se zajamčila dobra svojstva razmazivanja, obje vrste maslaca morale bi se izvaditi iz hladnjaka neko vrijeme prije konzumacije.
Ovo se nalazi u maslacima od slatkog i kiselog vrhnja
Uz zasićene, kratkolančane masne kiseline, maslac se sastoji i od srednjelančanih masnih kiselina. Međusobni omjer masnih kiselina nema negativan utjecaj u odnosu između HDL-kolesterola i LDL-kolesterola. Konzumacijom maslaca ne dolazi do povećanog rizika srčanih udara, moždanih udara ni dijabetesa. U maslacu se mogu pronaći vitamini K2, A, D i E. Također, mineralne tvari, jod, selen i kalcij.
kcal: 754 kcal
Ugljikohidrati: 0,7 g
Bjelančevine: 0,7 g
Masti: 83,2 g
Vitamin A: 653 µg
Vitamin B1: 0,01 mg
Vitamin B2: 0,02 mg
Vitamin B6: 0,01 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 2,2 mg
Kalcij: 13 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 16 mg
Magnezij: 3 mg
Natrij: 5 mg