Svježe mlijeko: važan izvor kalcija
Svježe mlijeko nije sirovo mlijeko, već je pasterizacijom postalo svježe mlijeko. Mlijeko se pri tome zagrijava na oko 72 do 75 stupnjeva. Time se znatno smanjuje udio bakterija i produljuje vijek trajanja.
Svježe mlijeko ima ova posebna svojstva
Sastojci mlijeka su voda, mliječni šećer, bjelančevine i masti te visokokvalitetni vitamini i mineralne tvari: kalcij, magnezij i željezo. Svježe mlijeko dostupno je kao mlijeko životinja hranjenih sijenom, pašno mlijeko i alpsko mlijeko – u stupnjevima masti punomasnog mlijeka (3,5 posto), mlijeka s niskim udjelom masti (1,5 posto) i obranog mlijeka (najviše 0,5 posto). Sirovo mlijeko ima udio masti do 5 posto. Svježe mlijeko koje je najčešće dostupno u prodaji jest ESL svježe mlijeko (ESL = trajno mlijeko, „Extended Shelf Life”). ESL svježe mlijeko može se u hladnjaku čuvati do 24 dana. U tu se svrhu mlijeko jednu do tri sekunde zagrijava na temperaturu od 124 do 127 stupnjeva.
Odakle izvorno potječe svježe mlijeko?
Mlijeko je sastavni dio čovjekove prehrane od udomaćivanja krava. Pretpostavlja se da kućna goveda uobičajena u Europi potječu iz Anatolije i s Bliskog istoka. Isprva su se držala zbog svojeg mesa, a kasnije i zbog mlijeka.
Kada je sezona svježeg mlijeka?
Svježe mlijeko proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može primjenjivati svježe mlijeko i kako se treba čuvati?
Svježe mlijeko može se primjenjivati za mliječna jela i deserte, ali i piti u čistom obliku. Od svježeg mlijeka proizvode se i jogurt, sir i svježi sir. Svježe je mlijeko pasterizirano, a u neotvorenom obliku njegov vijek trajanja iznosi oko šest do deset dana. Otvoreno svježe mlijeko moralo bi se potrošiti u roku od dva do tri dana. Za razliku od trajnog mlijeka, svježe mlijeko ima samo ograničen rok trajanja i mora se potrošiti u roku od nekoliko dana. Treba se čuvati u hladnjaku.
Ovo se nalazi u svježem mlijeku
Mliječni proizvodi važan su izvor kalcija. Pola litre 3,5-postotnog mlijeka za piće sadrži 600 miligrama kalcija te time pokriva polovicu dnevne potrebe adolescenta. Za osobe čiji organizam ne može razgrađivati mliječni šećer, a koje uslijed toga boluju od netolerancije na laktozu, postoji i mlijeko bez laktoze. U njemu je laktoza već razgrađena.
kcal: 64 kcal
Ugljikohidrati: 4 g
Bjelančevine: 3 g
Masti: 3 g
Vitamin A: 47 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0 mg
Vitamin B6: 0 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 125 mg
Željezo: 0 mg
Kalij: 150 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 44 mg