Smrčak: ružnjikav, ali slastan
Smrčak je izgledom prilično neatraktivna biljka, koja se sastoji od brojnih šupljih komora nalik crijevima – koje se nazivaju i lamele. Unutrašnjost smrčka uvijek je šuplja. On se može pronaći na šumskom tlu ili među divlje rastućim grmljem.
Smrčak ima ova posebna svojstva
Karakteristika smrčka jest njegov izgled. On se odlikuje dugačkom stabljikom, koja je srasla s tipičnim klobukom smrčka. Kako stabljika, tako i klobuk zajednički tvore šuplje tijelo. Ako sami skupljate smrčke, morali biste pripaziti na to da ga tijekom ubiranja ne pobrkate s iznimno otrovnom proljetnom moždanicom. Uostalom, stručnjaci uspoređuju kompliciranu i vremenski intenzivnu potragu za tim gljivama s još složenijom potragom za tartufima.
Danas je poznato oko 15 različitih vrsta smrčka, koje se najčešće razlikuju u pogledu oblika, veličine i boje. Među najomiljenije oblike jestiva smrčka ubraja se šiljasti smrčak, koji svoj naziv duguje šiljastom obliku svojeg klobuka, te uobičajeni jestivi smrčak. Što je smrčak su tamniji, to je aromatičnijeg okusa.
Odakle izvorno potječe smrčak?
Zbog svoje neatraktivne vanjštine i osjećaju u ustima koji se može opisati kao „sluzav”, brojni ljudi ne preferiraju redovitu konzumaciju smrčka. Međutim, mnogima nije poznato da se u smrčku kriju brojni vitamini te da je stoga iznimno zdrav. Većina ljudi poznaje smrčak zahvaljujući odlascima u azijske restorane. Azijati upotrebljavaju ovu gljivu izdašno u brojnim jelima. Smrčak se poglavito uvozi iz Turske.
Kada je sezona smrčka?
Smrčak se može pronaći na brojnim lokacijama, na primjer, u šumama uz rijeke, na livadama bogatima humusom ili ispod stabla jasena. Većinom se pojavljuju u manjim skupinama ili pojedinačno. Do sada ih se nije uspjelo uzgojiti. Ove gljive imaju relativno kratku sezonu i mogu se svježe ubrati samo od travnja do kraja svibnja ili početka lipnja.
Za što se može upotrebljavati smrčak i kako se treba čuvati?
Važno je napomenuti da se smrčak uvijek mora zagrijati te se nipošto ne bi smio jesti sirov jer je u tomu stanju otrovan. Tek se zagrijavanjem, odnosno duljim sušenjem sadržani otrov može učiniti bezopasnim. Međutim, zbog relativno kratke sezone, ove gljive nisu uvijek svježe dostupne. No to nije nikakav problem jer se one mogu savršeno osušiti, pri čemu ne gube nijedan aspekt svoje arome. Budući da je smrčak donekle neutralan u pogledu okusa, no unatoč tome iznimno zdrav, njegova je upotreba idealna za brojne kombinacije sastojaka.
Ovako se treba čuvati smrčak
Svježi smrčak najbolje je polegnuti u ravnini, jedan pokraj drugog, na krpi te čuvati u hladnjaku. U načelu vrijedi sljedeće: što se smrčak brže potroši, to je boljeg okusa. Ako kupiš previše smrčka, možeš ga sasvim jednostavno osušiti u pećnici pri temperaturu od točno 50 Celzijevih stupnjeva. Tako će smrčak imati znatno dulje trajanje.
Ovo se nalazi u smrčku
Smrčak se ubraja među najzdravije jestive gljive te sadrži velike količine bjelančevina i magnezija, a usto ima nizak udio kalorija i masti. Idealan je za prehranu s niskim unosom ugljikohidrata, dobar je za crijeva te osigurava dugotrajan osjećaj sitosti.
kcal: 28 kcal
Ugljikohidrati: 0,5 g
Bjelančevine: 2,49 g
Masti: 0,32 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,13 mg
Vitamin B2: 0,06 mg
Vitamin B6: 0,05 mg
Vitamin C: 5 mg
Vitamin E: 0,05 mg
Kalcij: 11 mg
Željezo: 1,2 mg
Kalij: 390 mg
Magnezij: 16 mg
Natrij: 2 mg