Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Korijen peršina: juhe i variva

Kod korijena peršina riječ je o dijelu korijena biljke peršina, koja se zauzvrat ubraja u obitelj biljki štitarki. Dakle, kod korijena peršina riječ je o klasičnom začinskom povrću, koje se odlikuje pikantnim i blago trpkim okusom.

Definicija

Što je korijen peršina?

Svježi korijen peršina u detaljnom prikazu

Kod korijena peršina (Apiaceae), koji se naziva i korijenski peršin ili gomoljasti peršin, riječ je o cilindričnom obliku, čiji prednji dio ima šiljast završetak, te koji se odlikuje neravnomjernom strukturom površine. Oker je ili bijele boje te dugačak između 20 i 35 centimetara. Svježi korijen peršina doseže težinu od 250 do čak 500 grama te se često upotrebljava kao povrće za juhu poglavito u području jugoistočnog Sredozemlja.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe korijen peršina?

Korijen peršina izvorno potječe s istoka, odnosno sjevera Europe, gdje se već tisućljećima smatra omiljenom namirnicom. U drevnom je Rimu, ali prvenstveno u području jugoistočne Europe, korijen peršina bio iznimno popularan. Danas se korijen peršina uzgaja gotovo svugdje na svijetu, no poglavito u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji i Turskoj.


Uzgoj i sezona

Uzgoj i sezona korijena peršina

Otkrit ćemo ti gdje raste ovo zdravo zimsko povrće.

Gdje se uzgaja korijen peršina?

Danas se korijen peršina uzgaja ustvari posvuda gdje vlada umjerena klima. Glavna su mjesta uzgoja u Njemačkoj sjeverni dio države te savezne pokrajine Porajnje-Falačka i Baden-Württemberg.

Kada je sezona korijena peršina?

Korijen peršina voli umjerenu klimu i u sezoni je od mjeseca listopada do siječnja. Korijen peršina stoga je u svježem obliku prvenstveno dostupan tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, a tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci većinom su dostupni njegovi konzervirani oblici.


Razgraničenje

Koja je razlika između korijena peršina i pastrnjaka?

Mogao bi se pastrnjak prozvati blagim blizancem korijena peršina – naime, obje biljke toliko su slične da ih se lako može zamijeniti. Međutim, pastrnjak ima nešto blaži i slađi okus, koji više podsjeća na mrkvu i celer. Nasreću, postoji trik kojim ih možeš razlikovati, a da ih niti ne moraš kušati: korijen listova pastrnjaka upušten je, a korijena peršina izbočen.


Hranjive vrijednosti

Ovo se nalazi u korijenu peršina: kalorije, vitamini i mineralne tvari

Svježi korijen peršina u detaljnom prikazu

Svježi korijen peršina prvenstveno sadrži velike količine vitamina C, zbog čega se tijekom jesenskih i zimskih mjeseci smatra idealnim pojačivačem imunološkog sustava. Osim toga, sadržani vitamini B mogu osigurati zdrav metabolizam i funkcionalan živčani sustav. 

Hranjiva vrijednost
 

kcal: 48 kcal

Ugljikohidrati: 6,05 g

Bjelančevine: 2,88 g

Masti: 0,47 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,09 mg

Vitamin B6: 0,23 mg

Vitamin C: 41 mg

Vitamin E: 1,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 39 mg

Željezo: 0,85 mg

Kalij: 399 mg

Magnezij: 26 mg

Natrij: 12 mg


Zdravstveni aspekt

Je li korijen peršina zdrav?

U ovom zimskom povrću krije se obilje vitamina i mineralnih tvari, zbog čega bi se češće morali pronaći na jelovniku poglavito tijekom hladnog godišnjeg doba. Konzumaciju bi morale preskočiti samo osobe s bubrežnim bolestima jer pojedini sastojci ovog korijena mogu nadražiti bubrege. Također, stručnjaci ne preporučuju konzumaciju prevelikih količina ni trudnicama jer bi korijen peršina, pojede li ga se previše, mogao potaknuti trudove. Nakon što korijen peršina procvjeta, ne bi se smio jesti: naime, tada nije samo vlaknast, već je, uslijed velikog sadržaja apiola, i otrovan.

Visok sadržaj vitamina C u korijenu peršina

Uz dobrih 40 miligrama vitamina C na 100 grama opskrbljuje nas popriličnom porcijom ovog antioksidansa. O razvrstavanju: Njemačko društvo za prehranu preporučuje prosječni dnevni unos od oko 100 mg vitamina C. Korijen peršina jača naš imunološki sustav i pomaže uhvatiti slobodne radikale, čime se sprječava starenje kože i stanica. Vitamin C ključan je i za odgovarajuću količinu željeza u tijelu. Budući da je vitamin C osjetljiv na toplinu, korijen peršina povremeno bi se morao konzumirati i sirov.

Korijen peršina potiče probavu

Korijen peršina odlikuje se relativno velikim sadržajem dijetalnih vlakana – ima ih gotovo dvostruko više od mrkve. Stoga djeluje detoksicirajuće, potiče aktivnost crijeva te usto osigurava optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. Prvenstveno je dijetalno vlakno inulin vrijedno za našu probavu jer osigurava zdravlje naših crijevnih bakterija.


Kupnja i čuvanje

Kupnja i pravilno čuvanje korijena peršina

Ovdje ćeš saznati sve o kupnji ovog korijena – te vrijedne savjete za čuvanje ovoga zimskog povrća.

Gdje mogu kupiti korijen peršina?

Budući da se korijen peršina uzgaja kako na otvorenom tako i u stakleniku te se usto može dugo čuvati, tijekom cijele je godine dostupan u maloprodaji na odjelu povrća. Usput, njegova glavna sezona proteže se tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Kupnja korijena peršina: u nastavku donosimo na što trebaš obratiti pozornost

Korijen peršina trebao bi biti čvrst i tvrd, na njemu ne smije biti smeđih mrlja te ne smije biti smežuran. Ako se zeleni dijelovi još nalaze na korijenu, to je informacija o svježini povrća. Ako su još sočni i zeleni, i njih je moguće preraditi zajedno s korijenom jer se može upotrebljavati baš kao i peršin. Za salate i sirova jela najbolje je kupiti tanje korijene peršina jer su oni često blažeg okusa i manje drvenaste konzistencije.

Čuvanje korijena peršina: evo kako

Kada se čuva na hladnom, relativno vlažnom mjestu, kao što je podrum, korijen peršina moći će se držati čak do godinu dana. U hladnjaku se može čuvati najmanje dva tjedna. U tu se svrhu ne smije prati, a zeleni se dijelovi moraju ukloniti tako da preostane kratki izboj.

Može li se korijen peršina zamrznuti?

Korijen peršina može se bez poteškoća zamrznuti i tako čuvati tijekom više mjeseci. Najbolje ga je prethodno oprati, narezati na komade, blanširati i zatim preliti ledenom vodom. Tim se postupkom osigurava gubitak manje količine vitamina iz korijena.


Priprema

Priprema korijena peršina: evo kako se to radi

Korijen peršina popularan je sastojak tijekom pripreme juha ili variva. Osim toga, svježi korijen peršina prvenstveno se u veganskoj kuhinji smatra alternativom tjestenini. Kada se čuva na tamnom i hladnom mjestu u hladnjaku, trajat će do tri tjedna.

Kakav je okus korijena peršina?

Kao što se može naslutiti po nazivu: korijen peršina pikantna je i intenzivna okusa te znatno podsjeća na omiljeno kuhinjsko začinsko bilje.

Može li se korijen peršina jesti sirov?

Sirovi korijen peršina ukusan je, hrskav i pikantan. Optimalno se jede sirov s dipom ili kao zanimljiv dodatak salatama. Tanje, manje korijene najbolje je prikladno za sirovu konzumaciju.

Mora li se korijen peršina oguliti?

Korijen peršina iz vlastita vrta ili u organskoj kvaliteti ne mora se guliti, već je dovoljno temeljito oprati ovo korjenasto povrće.

Smiju li se jesti listovi korijena peršina?

Ako su listovi još svježi i zeleni, vrlo su ukusni i mogu se bez poteškoća upotrebljavati u juhama, varivima i salatama. Zelenim će smoothiejima podariti ugodnu pikantnost.

Ovako se kuha korijen peršina

Uz ove upute možeš skuhati korijen peršina te ga naposljetku preraditi u juhu, poslužiti kao prilog ili upotpuniti varivo:

  • Ukloni zelene dijelove, eventualno ih odloži u stranu za kasniju upotrebu
  • Oguli korjenasto povrće ili ga temeljito operi
  • Nareži korijen peršina na kockice
  • Dodaj ga u lonac s kipućom posoljenom vodom
  • Kuhaj dok ne bude tvrd na zagriz (pogledaj sljedeću točku)

Koliko se dugo korijen peršina mora kuhati?

Korijenje je gotovo skuhano nakon od deset do 20 minuta, a vrijeme kuhanja ovisi o veličini. U slučaju sumnje najbolje ga je zagristi.

Što se može poslužiti uz korijen peršina?

Često je sastavni dio klasičnog povrća za juhu. Prema tome, idealno je prikladan u svim vrstama variva i juha. Mrkvama, celeru, slatkom krumpiru i krumpiru korijen peršina ponudit će osvježavajuću pikantnost, a idealno se može kombinirati s kiselošću limunova soka.



Ostali zanimljivi prilozi