Keks od integralnog zrna: međuobrok
Keksi od integralnog zrna popularan su međuobrok. U pogledu njih danas, baš kao i kod svjetlijih sorti keksa, postoji velik izbor različitih sorti, na primjer, s čokoladom ili orašastim plodovima.
Keksi od integralnog zrna imaju ova posebna svojstva
Keksi od integralnog zrna sastoje se, baš kao i keksi pečeni sa svijetlim brašnom, od tijesta za keks koji se najčešće proizvodi od integralnog brašna od pšenice ili pravog pira, masti, jaja i šećera. Postoje različite sorte koje se, na primjer, upotpunjuju mljevenim orašastim plodovima, komadićima čokolade, bobičastim voćem ili preljevom od čokolade. Keksi najčešće imaju prhku konzistenciju te se u tekućini, na primjer, čaju ili kavi, mrve na komadiće.
Odakle izvorno potječu keksi od integralnog zrna?
Keksi su izvorno englesko pecivo koje se i danas rado poslužuje uz kavu ili čaj. Poznata je engleska vrsta keksa, na primjer, takozvani „shortbread”. Iz kulture keksa uvedene iz Velike Britanije u preostalom su europskom prostoru nastale brojne nove vrste keksa, među koje se ubraja i keks od integralnog zrna.
Kada je sezona keksa od integralnog zrna?
Keks od integralnog zrna proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati keksi od integralnog zrna i kako se trebaju čuvati?
Keksi od integralnog zrna rado se poslužuju uz čaj ili kavu. Pri tome imaju nešto intenzivniji okus od običnih keksa, zbog čega dobro pristaju iz intenzivnije sorte kave ili jak crni ili voćni čaj. Za djecu vrtićkog ili školskog uzrasta keksi od integralnog zrna omiljena su užina. U kombinaciji s malom količinom voća, rado se jedu i kao užina tijekom velikog odmora. Keksi od integralnog zrna katkad su potrebni i za recepte za kolače i ostale slastice; na primjer, za koru od torte od usitnjenih mrvica keksa ili kao nadjev za voćni jogurt ili desert s jogurtom.
Ovako se trebaju čuvati keksi od integralnog zrna
Kao i većina suhih namirnica, keksi od integralnog zrna moraju se čuvati na hladnom i suhom mjestu. Nakon otvaranja pakiranja preporučuje se potrošiti kekse unutar nekoliko dana i pakiranje dobro zatvoriti ili ih pak čuvati u limenci jer će u protivnom izgubiti okus, upiti vlagu i omekšati se.
Ovo se nalazi u keksima od integralnog zrna
Keks od integralnog zrna zdravija je alternativa kada je riječ o uravnoteženoj prehrani jer najčešće sadrži manje šećera, no zato više hranjivih tvari od keksa od svijetlog brašna. Osim toga, vrlo je zasitan i osigurava dobru količinu energije. Za osobe koje žele iz svoje prehrane u cijelosti ukloniti industrijski proizvedeni šećer usto postoje vrste koje se slade samo medom ili datuljama. Često se keksi od integralnog zrna proizvode od biološki uzgojenih žitarica.
kcal: 440 kcal
Ugljikohidrati: 55 g
Bjelančevine: 10 g
Masti: 20 g
Vitamin A: 8 µg
Vitamin B1: 0,64 mg
Vitamin B2: 0,82 mg
Vitamin B6: 0,25 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 15,5 mg
Kalcij: 40 mg
Željezo: 4,3 mg
Kalij: 317 mg
Magnezij: 86 mg
Natrij: 333 mg