Tjestenina od riže: bezglutenska tjestenina
Njihov oblik podsjeća na trakastu tjesteninu, no puno je svjetlija – što je posljedica rižina brašna koje se upotrebljava za proizvodnju. Ova bezglutenska tjestenina može se pronaći u brojnim azijskim državama: Vijetnamci upotrebljavaju azijsku tjesteninu, na primjer, za jušno jelo pho bo; Tajlanđani za pad thai, jelo s ribljim umakom, jajima i kikirikijem.
Tjestenina od riže ima ova posebna svojstva
Tjesteninom od riže naziva se tjestenina proizvedena od rižina brašna. Tjestenina od riže ima tanak oblik. Ona doseže najveću debljinu između jednog i dva milimetra. Stoga njezino vrijeme kuhanja iznosi svega jednu ili dvije minute. Tjestenina od riže i stakleni rezanci često se zamjenjuju. I stakleni rezanci potječu iz Azije, no nisu proizvedeni od rižina brašna, već od vode i škroba mungo graha.
Ovako se vrši priprema
Za pripremu je najčešće dovoljno omekšati tjesteninu od riže, iako je se može i skuhati. Za omekšavanje je tjesteninu potrebno dodati u veliku posudu sa svježe prokuhanom, vrućom vodom. Na tu se posudu postavlja poklopac, a zatim se tjestenina određeno vrijeme omekšava, voda se izlijeva i oni se naposljetku poslužuju. Tijekom kuhanja tjestenina od riže poprima mliječno-bijelu boju. Ima blag okus po riži.
Odakle izvorno potječe tjestenina od riže?
Podrijetlo tjestenine od riže nalazi se u Aziji. Vjerojatno potječe iz Kine, države koja je proizvela prvu tjesteninu. Ondje se vrlo vjerojatno jede već više od 4000 godina. Međutim, to nije u cijelosti razjašnjeno. Tjestenina od riže iznimno je popularna i u Indoneziji, Vijetnamu, Tajlandu te u brojnim drugim azijskim državama. Dok se većina tjestenine sastoji od durum pšenice, tjestenina od riže proizvodi se od rižina brašna. Rižino brašno ubraja se među najvažnije vrste brašna u Aziji.
Kada je sezona tjestenine od riže?
Ne postoji posebna sezona za tjesteninu od riže. Ona se može konzumirati tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati tjestenina od riže i kako se treba čuvati?
U Aziji se tjestenina od riže upotrebljava na razne načine, a to ovisi o jelima specifičnim za dotičnu državu. Tjestenina od riže prvenstveno je popularna u južnom dijelu Kine. U japanskoj kuhinji tjestenina od riže ima i naziv „bifun”, dok je Indonežani nazivaju „mihun”. Mihun goreng smatra se varijacijom poznatog jela nasi goreng ili bami goreng. Tajlanđani upotrebljavaju tjesteninu od riže kao sastojak za juhe s tjesteninom. Također, može se pržiti za jelo od tjestenine pad thai. Tjestenina od riže ima dugačak rok trajanja. U tu je svrhu važno čuvanje na suhom mjestu.
Ovo se nalazi u tjestenini od riže
Tjestenina od riže nije zdravija od drugih vrsta tjestenine. Ona se odlikuje istim hranjivim tvarima kao i druge vrste žitarica. Među njima prvenstveno je potrebno spomenuti ugljikohidrate i bjelančevine. Ugljikohidrati su u tjestenini od riže sadržani u velikim količinama. Ova azijska tjestenina u manjim količinama usto sadrži mineralne tvari, na primjer, kalcij, kalij, fosfor, magnezij, natrij i željezo. Osim toga, pojavljuju se vitamini, kao što su vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin K i nijacin.
kcal: 360 kcal
Ugljikohidrati: 83 g
Bjelančevine: 3,4 g
Masti: 0,5 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0 mg
Vitamin B6: 0 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 18 mg
Željezo: 0,7 mg
Kalij: 30 mg
Magnezij: 12 mg
Natrij: 182 mg