Grgeč: omiljena riba za jelo
Kod grgeča riječ je o slatkovodnoj ribi koja je relativno tolerantna u pogledu stanja vode. Tako se, na primjer, pojavljuje i u obalnim regijama Baltičkog mora. Podvrste grgeča prisutne su i u morima. Grgeč se uvrštava među ribe grabežljivice jer se poglavito hrani drugim ribama.
Grgeč ima ova posebna svojstva
Izrasli grgeči dosežu duljinu do 1,30 metara i težinu do čak 2,5 kilograma. Grgeč se pojavljuje u rijekama, većim jezerima te u pojedinim regijama Baltičkog mora s niskim udjelom soli jer je, unatoč svojoj karakteristici kao slatkovodna riba , relativno tolerantan na sol. Grgeč raspolaže karakterističnom, nazubljenom leđnom perajom te vizualno primjetnim šiljastim perajama i prugama koje su raspoređene po cijelom tijelu. Osim toga, tijelo se doima bočno spljošteno. Kada se priprema, očituju se njegove mnogobrojne kosti, a zahvaljujući vrlo niskom udjelu masti, ima okus koji blago podsjeća „na ribu”.
Grgeč kao dio uravnotežene prehrane
Meso grgeča vrlo je bogato proteinima, a usto sadrži malo masti i odlikuje se visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, koje su vrlo važne za uravnoteženu i zdravu prehranu. Uz nilski grgeč, i lubin ili „Loup de Mer” vrlo često završava na stolu ili u tavi. Lubin mogu pripremiti čak i relativno neiskusni kuhari jer se neće raspasti ni tijekom dulje termičke obrade.
Odakle izvorno potječe grgeč?
Grgeč se pojavljuje u gotovo svim vodama u umjerenim klimatskim područjima. Glavne su nacije za uzgoj grgeča sljedeće:
- Njemačka
- Češka Republika
- Austrija
Kada je sezona grgeča?
Kao i kod većine slatkovodnih riba, sezona lova grgeča također se proteže u razdoblju između proljeća i jeseni – u kasnu jesen te zimi grgeč se povlači u dublje regije jezera i rijeka te ga je stoga relativno teško loviti. Budući da grgeč nakon ulova dospijeva svjež u maloprodaju ili se zamrzava, dostupan je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati grgeč i kako se treba čuvati?
Grgeč se smatra jednom od najpopularniji riba za jelo te se, u skladu s time, vrlo rado priprema kao glavno jelo. Grgeč se prije konzumacije mora skuhati, kuhati na vatri ili pržiti , a za sirovu je konzumaciju zbog svojeg podrijetla iz voda stajaćica samo uvjetno prikladan. Kao i svaka svježa riba, grgeč se u hladnjaku može čuvati nekoliko dana i morao bi se potrošiti u što kraćem roku.
Ovo se nalazi u grgeču
Kao namirnica grgeč je izvor proteina s razmjerno niskim udjelom masti, zbog čega je zanimljiv odabir za sportaše. Osim toga, grgeč sadrži velike količine vitamina E, koji ima izražen antioksidativni učinak.
kcal: 81 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 18,4 g
Masti: 0,8 g
Vitamin A: 7 µg
Vitamin B1: 0,08 mg
Vitamin B2: 0,12 mg
Vitamin B6: 0,23 mg
Vitamin C: 2 mg
Vitamin E: 1,1 mg
Kalcij: 20 mg
Željezo: 1 mg
Kalij: 330 mg
Magnezij: 20 mg
Natrij: 47 mg