Breskva: nema ljeta bez nje!
Aromatičnog mirisa, baršunasta kao paperje i sočno slatkastog okusa - breskve su ljeti u punoj sezoni. Bliske srodnice marelica, nektarina i badema, one imaju odličan okus i sadrže značajne količine provitamina A, kalija i kalcija.
Breskva ima raznolika svojstva
Breskva, poznata je i kaoperzijska jabuka i plod je obitelji ruža. Površina joj je baršunasto mekana, a unutar ploda se nalazi jezgra, tj. koštica, zbog čega ona predstavlja vrstu koštuničavog voća. Breskve rastu na malim stablima koje su obično visoke od dva do šest metara i njihove grane su ravne i nezarasle lišćem. Ukusni plodovi obično su okruglog oblika, narastu do deset centimetara, a unutrašnjost im se sastoji od sočne pulpe i jezgre.
Nevjerojatna raznolikost
Pojedine sorte razlikuju se po boji svoje pulpe. Najpoznatije od njih su Red Haven žutog mesa i bijelo-žuti South Haven. Prilično rijetka sorta je vinogradska breskva. Mala je i crvena i ima posebnu aromu. Sada postoji do 3 000 različitih sorti breskve.
Odakle izvorno potječu breskve?
Breskva izvorno dolazi iz južne Kine, gdje je i uzgojena. Kasnije je iz Perzije došla u Grčku i dalje u Europu. Danas breskve rastu u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Južnoj Americi, SAD-u i Južnoj Africi. Ipak, najveći proizvođač breskve i dalje je Kina. Druga je Italija, a slijede je Grčka i Španjolska. U Europi su Španjolska, Italija i Grčka među glavnim dobavljačima breskvi.
Kad je sezona breskve?
Vrhunac sezone za breskve je od svibnja do rujna. Zatim se one beru u toplim mediteranskim zemljama.
Za što se mogu upotrebljavati breskve i kako se trebaju čuvati?
Zbog svog slatkog i aromatičnog okusa, breskve se obično koriste svježe kao voće. Međutim, prikladne su i za upotrebu u desertima ili drugim slatkim jelima. Druga praktična varijanta je zamrzavanje pulpe breskve, koje se postiže pasiranjem voćne pulpe. Druge ukusne mogućnosti su kompot, marmelada i žele od zrelih breskvi.
Breskve možete kupiti i u konzervama. One su jednako dobrog okusa i imaju duži rok trajanja od svježe verzije. Bilo kao voćni kolač, voćna salata ili u toplim jelima - nema granica mašti kada koristite breskve.
Kako čuvati breskve
Breskve u hladnjaku mogu duže ostati svježe. Prerađena u pulpu, breskva se može i dobro zamrznuti. Da biste to učinili, pulpa se najprije mora pasirati. Marmelada i žele od breskve drugi su oblik konzerviranja.
Čega ima u breskvama
Breskve su bogate hranjivim tvarima koje su našem tijelu potrebne da ostanemo u formi i zdravi. Te hranjive tvari uključuju vitamin C, magnezij, kalcij i kalij. No, breskve sadrže i puno fruktoze.
kcal: 42 kcal
Ugljični hidrati: 8,9 g
Bjelančevine: 0,8 g
Masti: 0,1 g
Vitamin A: 15 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,05 mg
Vitamin B6: 0,03 mg
Vitamin C: 10 mg
Vitamin E: 1 mg
Kalcij: 8 mg
Željezo: 0,5 mg
Kalij: 194 mg
Magnezij: 9 mg
Natrij: 1 mg