Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Paella valenciana: originalno jelo iz Valencije

Mirisi Španjolske u vlastitoj tavi? Uz domaću paellu valencianu možeš u tren oka skoknuti do istočne obale Španjolske! Ovdje možeš saznati na što treba paziti pri pripremi, kako odabrati pravu rižu za paellu i kako pravilno jesti tradicionalnu paellu!

Prugasta kuhinjska krpa na svijetloj podlozi. Na njoj se nalazi crni tanjur s porcijom paelle. Pokraj je zlatni pribor za jelo.
© Kaufland

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Ovdje možeš saznati odakle dolazi paella i kako se ona tradicionalno jede.
  • U ovom ćeš članku naći i recept za originalnu paellu valencianu.

  • Donosimo savjete i trikove i sve što trebaš znati za pripremu savršene paelle.

Podrijetlo

Odakle dolazi paella?

Tava s paellom valencianom nalazi se na stolu. Jedna osoba jede je žlicom ravno iz tave.
© Kaufland Paella se tradicionalno jede žlicom izravno iz tave.

Paella je tradicionalno valencijsko jelo od riže i smatra se nacionalnim jelom istočne obale Španjolske, posebice regije Valencia. Paella je naravno poznata i vrlo popularna i u ostatku Španjolske. Uz klasičnu „paellu valencianu” postoje različite varijante i recepti ovisno o regiji, uključujući vegetarijanske i veganske alternative. U obalnim dijelovima Španjolske na jelovniku se često može pronaći paella s ribom i plodovima mora.

Ovo se jelo uglavnom priprema u velikoj metalnoj tavi: tradicionalno na otvorenoj vatri, ali danas češće na običnom štednjaku. Oko 1900. godine Španjolci su prilagodili latinski izraz „patella” koji označava veliku ploču. Iz ove je riječi nastao naziv „paella” koji se upotrebljava za popularno jelo od riže. U većini španjolskih kućanstava postoji čak nekoliko tava za paellu različitih veličina koje su prikladne za sve situacije, ovisno o tome koliko gostiju dolazi i kolike porcije trebaju biti. Paella se tradicionalno jede žlicom ravno iz tave, uglavnom za vrijeme španjolskog ručka oko 15 sati, ali nikada kao večera.

Zanimljivo je da je paella već dospjela i u Guinnessovu knjigu rekorda. Dana 8. ožujka 1992. ovo jelo pripremljeno je u tavi za paellu promjera 20 metara za 100.000 ljudi u Valenciji. Uz ostale sastojke, za to je utrošeno 5000 kilograma riže i 1000 kilograma rajčice.


Recept

Paella valenciana – originalni recept

Osoba dodaje rižu u tavu s paellom.
© Kaufland Za pripremu paelle najbolja je riža okruglog ili dugog zrna.

Za mnoge je Španjolce paella valenciana jedina prava paella i neprikosnoveni klasik među jelima od riže!

 

Za 4 porcije potrebno je:

  •  600 g piletine (prsa i baci)
  • 200 g zelenih mahuna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • morska sol
  • 200 g bijelog graha, prethodno kuhanog, iz konzerve
  • 3 žličice dimljene paprike u prahu
  • 300 g nasjeckanih rajčica, iz konzerve
  • 5 niti šafrana
  • 600 ml vode
  • 200 g riže okruglog zrna
  • papar.
  1. Piletinu operi hladnom vodom, osuši i nareži na veće komade. 
  2. Očisti i operi zelene mahune i osuši ih tapkanjem.
  3. Zagrij maslinovo ulje u tavi i isprži meso na jačoj vatri oko 4 minute. Začini ga morskom soli. 
  4. Dodaj mahune i bijeli grah i pirjaj oko 2 minute.
  5. Umiješaj papriku u prahu, rajčice i šafran. Napuni tavu vodom i lagano kuhaj 5 minuta.
  6. Dodaj rižu i pirjaj oko 10 minuta uz stalno miješanje. Paella je gotova kada voda ispari. 
  7. Začini je morskom soli i paprom i možeš je jesti ravno iz tave. 

Koja je najbolja riža za paellu? 

Ako želiš da tvoja domaća paella bude što bliža autentičnoj valencijskoj, trebao bi upotrijebiti bomba rižu koja se uzgaja u španjolskim regijama Valencia i Murcia. Ova vrsta riže ima nizak udio škroba, što znači da zrna riže ostaju al dente i nakon kuhanja. Kao alternativu možeš upotrijebiti i druge sorte riže okruglog ili dugog zrna. Riža za rižoto, s druge strane, kuhanjem postaje premekana i ljepljiva, što je čini neprikladnom.

Osoba drži žlicu u tavi s paellom.
© Kaufland Nemoj miješati paellu! Inače na dnu tave neće nastati ukusni socarrat.

Koji su najbolji začini za paellu?

Za karakterističnu, nezamjenjivu žutu boju u paelli zaslužan je začin šafran koji je dio klasičnog recepta. Umjesto šafrana, za paellu se često upotrebljava žuta prehrambena boja ili druge obojene mješavine začina koje jelu daju izgled prave paelle. Osim toga, klasična paella valenciana također se začinjava solju i paprom.

Paella s piletinom

U paellu se stavlja obično bijelo meso, po mogućnosti piletina. Najbolji dijelovi su pileća prsa i baci. Da bi se paella tradicionalno mogla jesti žlicom ravno iz tave i da ne bi bio potreban nož, sirovo meso nareži na komade veličine zalogaja prije nego što ga staviš u tavu. Za to upotrijebi oštar nož ili sataru. 

Zašto ne treba miješati paellu

Pravljenje paelle predstavlja pravu znanost. Pravi stručnjaci za paellu znaju da se ona nikada ne smije miješati dok ključa. Razlog je takozvani socarrat: fina korica koja se formira na dnu posude za paellu i koja je jednostavno dio tradicionalne, ukusne paelle. Korica nastaje od donjeg sloja rižinih zrna koja se počinju peći dok ostatak paelle blaženo krčka.